Duminică votăm! Ce trebuie să știi ca să-ți alegi parlamentarul
- Carmen Vintil ă
- 9 decembrie 2016, 00:00
6.506 de candidați se vor bate duminică, 11 decembrie, pentru cele 466 de locuri de deputați și senatori. Reprezentanții în Parlament nu vor mai fi aleși uninominal, ci pe liste de partid. Alegerile vor costa peste 227 de milioane de lei
Votul începe, duminică, la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. În premieră, numărarea voturilor după închiderea urnelor va fi înregistrată video- audio. Românii sunt chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlament pentru următorii patru ani. Parlamentarii nu vor mai fi aleși uninominal ca la scrutinul trecut, ci pe liste de partid, prin urmare numărul aleșilor va fi redus de la 588 la 466. Vor fi aleși 326 de deputați și 134 de senatori. Diaspora va avea patru deputați și doi senatori Pe buletinul de vot veți găsi și candidaturi independente. La aceste alegeri parlamentare, pentru prima oară, românii care locuiesc în străinătate au putut vota prin corespondență, ultima zi în care scrisorile puteau să ajungă în țară fiind 8 decembrie. Cei care nu s-au înscris să voteze prin corespondență, pot vota la orice secție din afara granițelor țării, fie în cele organizate pe lângă ambasade, și oficii consulare, fie în secțiile suplimentare organizate de MAE.
Ce nu avem voie să facem:
- Este interzisă prezența mai multor persoane în cabina de vot, precum și fotografierea sau filmarea votului - amendă de la 600 lei la 1.000 lei.
- Utilizarea unui act de identitate fals, sau a unui buletin de vot fals - închisoare de la 6 luni la 3 ani.
- Dacă introduceți mai multe buletine de vot în urnă - închisoare de la 6 luni la 3 ani.
- Oferirea sau darea de bani pentru determinarea alegătorului să voteze o anumită listă de candidați - închisoare 6 luni la 3 ani.
Cine votează și cine nu
Duminică vor putea vota toți cetățenii cu drept de vot, care au împlinit 18 ani inclusiv în ziua votului.
- Nu au drept de vot: debilii sau alienaţii mintal, persoanele puse sub interdicţie și persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Studenții pot călători gratuit pe CFR
Studentii și elevii care vor să voteze duminică pot călători gratuit cu trenul, până în localitatea de domiciuliu, dar și înapoi, la școală, a decis Guvernul. Oferta este valabilă în perioada 8-12 decembrie. Elevii trebuie să prezinte la casa CFR Calatori actul de identitate, dar și carnetul de elev sau student. Călătoriile vor fi suportate din bugetul Ministerului Transporturilor.
Cu ce votăm
Se poate vota cu următoarele documente:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic sau paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare
Unde votăm
- Alegătorii trebuie să voteze numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa.
- În cazul Bucureștiului, se va vota doar în sectorul în care persoana respectivă locuiește.
- Persoanele care nu se pot deplasa din motive de boală sau invaliditate pot solicita urna mobilă.
FOTO: Încă de la alegerile locale a fost implementat un sistem informatic de monitorizare a scrutinului, care prevede scanarea cărții de identitate, înainte de votare, pentru a preveni votul multiplu
Telefoane utile
- Pentru informaţii legate de legislaţia electorală, puteţi să sunaţi la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP): (021)310.08.24
- Informaţii despre secţiile de votare, candidaţi şi eventuale contestaţii le puteţi solicita la Biroul Electoral Central (BEC) la numerele de telefon (021)313.67.66; (021)313.66.76;
- Dacă sunteţi martori sau victime ale unor acte de violenţă în timpul procesului electoral, sau aveţi de raportat acte flagrante, sunaţi la numărul 112.
- Încălcări ale legii le puteţi semnala şi poliţiei locale.
AEP se încurcă în cifre și în ordonanțe de urgență
AEP a adăugat 609.000 de alegători în calculator. EVZ a încercat să deslușeașcă cum a apărut acestă cifră care se adugă la cei peste 18.900.000 de alegători, conform ultimelor statistici. Dacă cifra e reală, am avea undeva peste 20 de milioane de persoane cu drept de vot, adică mult mai mult decât pe vreamea lui Ceaușescu. Iată care sunt răspunsurile primite de la autorități: INS a răsuns că nu poate spune care sunt datele ultimului recensământ și că pentru alte detalii trebuie să întrebăm la AEP. „Vă rugăm să redirecționați solicitarea catre Autoritatea Electorala Permanentă”. Autoritatea Electorală Permanentă a răspuns că cei 609.000 sunt cetățeni români care au domiciliile în străinătate și că acele pesoane au fost identificate de Ministerul de Externe și că pot vota fără să se mai înscrie pe lista de alegători.
Pe de altă parte, surprinzător este faptul că o lege, trecută prin ordonanță de urgență, a restricționat drepturile celor care sunt în delegație sau se află în excursii turistice de a vota.
Ordinea principalelor partide pe buletinul de vot la București
Pe buletinul de vot veți găsi și candidații independenți, printre care: Teodor Paleologu (poziția 31), Elena Udrea (poziția 30) sau Remus Cernea (poziția 33), care doresc să intre în Camera Deputaților.
Dan Andronic, pe poziția 7 la Giurgiu
Ordinea partidelor pe buletinul de vot diferă de la județ la județ. Jurnalistul Dan Andronic va candida pentru PMP la Giurgiu, ocupând prima poziție pe listele pentru Camera Deputaților. PMP va fi regăsit, la Giurgiu, pe buletinul de vot, pe poziția 7 la Camera Deputaților și pe poziția 8 la Senat. Dan Andronic a promis că în doi ani de zile, în calitate de deputat, va veni cu un proiect pentru refacerea podului de la Grădiștea, iar dacă nu va reuși, își va da demisia din Parlament. ”Giurgiuvenilor le promit că voi face tot posibilul să le fie bine și promit să fac proiectul podului de la Grădiștea în doi ani de la începerea mandatului. Altfel îmi dau demisia. (...) Din punctul meu de vedere există două condiții de negociere în ceea ce privește PMP: Traian Băsescu prim-ministru și condiția lui Dan Andronic: podul de la Grădiștea”, a declarat Andronic.
FOTO: Dan Andronic
45.000 de forţe ale MAI
În aproape o lună de campanie electorală, la nivelul structurilor Ministerului de Interne, au fost înregistrate peste 300 de sesizări pentru fapte de corupţie şi încălcări ale legii electorale, fiind deschise 35 de dosare penale. Peste 45.000 de forţe ale MAI, mobilizate pentru ziua alegerilor. „Începând de ieri, din dispoziţia mea, în fiecare judeţ din ţară, avem câte o echipă mixtă compusă din lucrători din cadrul Corpului de control şi cadre din structura centrală a Inspectoratului General de Poliţie, care începând de ieri lucrează alături de inspectorii şefi din fiecare judeţ (...) De asemenea, la nivel zonal, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti am constituit patru echipe, tot cu cadre din Corpul de control, ale Ministerului de Interne, care vor soluţiona eventuale evenimente care depăşesc autoritatea de verificare a structurilor judeţene sau atunci când situaţia o impune”, a anunțat Dragoş Tudorache.