Duelul amiralilor: Macellariu vs Brinkmann, o pagină din istoria militară a Constanței

Duelul amiralilor: Macellariu vs Brinkmann, o pagină din istoria militară a Constanței în august 1944. Decizia comandantului german.

Actul de la 23 august 1944 a avut o pagină mai puțin cunoscută zeci de ani. Evident, în cei 45 de ani ai perioadei de după 1944 până în decembrie 1989. Doar istoricii și contemporanii unui celebru ofițer superior de Marină au știut adevărul.

Duelul amiralilor de la Constanța. Vechiul Tomis era să fie transformat în ruine

Duelul amiralilor a fost o activitate care mulți ani ar fi surprins pe mulți. Cum să negocieze doi ofițeri superiori pe baza unor ordine stablite? Mai ales că unul era român, altul german? Mai ales că germanul avea ordin să transforme Constanța în ruine? Duelul amiralilor a fost o discuție purtată de către contraamiralul român Horia Macellariu (1894-1989) și viceamiralul Helmuth Brinkmann (1895-1983), comandantul flotei germane de la Constanța.

Duelul amiralilor s-a jucat pe o miză uriașă. Nu mai puțin de 70 nave de război, câteva submarine și Bateria Tirpitz aveau ordin să atace. Helmuth Brinkmann era un militar încercat. Participase la luptele din Atlantic, comandase yachtul personal al lui Hitler. Așadar nu putea fi bănuit că n-ar fi avut influențe naziste în cariera sa. Și totuși, pe 24 august 1944, are loc duelul amiralilor, Mai exact, Măcellariu și Brinkmann discută salvarea Constanței.

Duelul amiralilor. Până șla 26 august, Constanța a fost eliberată

Duelul miralilor a început la Comandamentul Diviziei 9 infanterie condus de generalul Costin Ionașcu, în data de 24 august 1944, ora 17.00. Bucureștiul era sub urgia bombelor, Istoricul militar constănțean Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Regele Ferdinand I din Constanța (secție a Muzeului Militar din București cu același nume) a spus în toate aparițiile publice că Brinkmann avea plicul cu ordinul lui Hitler în birou.

Duelul amiralilor a fost câștigat de Macellariu. a doua zi, pe 25 august 1944, ora 13.30. Discuția s-a purtat în cadrul Bateriei Tirpitz. S-a convenit ca retragerea să fie în ordine. A avut loc pe 25 august 1944, între orele 15.30-18.30. Bateria Tirpitz a fost minată pe 26 august 1944, ora 2.3o dimineața Nu a existat niciun act de agresiune nici din partea românilor, nici din partea germanilor.

Epilog

O furtună mare a distrus multe din navele lui  Brinkmann în zona portului militar Varna. A dat ordin ca navele sale să fie sabordate la 9 septembrie 1944. Deja situația urma să se complice și în Bulgaria. În 1945, Brinkmann s-a predat britanicilor. A fost deținut până în 1947. A trăit până în 1983, în Germania Federală, landul Bavaria. Horia Macellariu a fost luat la întrebări de sovietici care ar fi preferat Constanța distrusă. Condamnat în 1946, în contumacie, Macellariu a încercat să sprijine rezistența. Arestat în 1948, a trecut prin Gulagul Românesc. A stat închis inclusiv la Aiud și Gherla. Amnistiat în 1964, a trăit alături de ginerele și fiica sa într-o căsuță modestă de la marginea Capitalei. A murit la 11 iulie 1989.

Contraamiralul Horia Macellariu, de orgine ardeleană, dar născut la Craiova, nu departe de Bulevardul Gării și de Universitatea din Craiova a rămas în istorie drept salvatorul Constanței. Navele germane de pe Dunăre care au trecut de luptele cu românii, au ajuns în Serbia unde s-au sabordat. Scăderea Dunării în vreme de secetă scoate la iveală epavele lor.

Sursa foto: Arhivă