Scutul antiracheta si replica Rusiei readuc estul Europei in zona de pericol.
Planul Washingtonului de a instala elemente ale sistemului american antiracheta in mai multe state din centrul Europei a provocat noi tensiuni si declaratii acide ale Moscovei.
Tensiunile mai vechi au cunoscut o noua recrudescenta luni, dupa remarcile belicoase ale comandantului fortelor strategice ale Rusiei, generalul Nikolai Solovtov. Acesta a declarat ca, in cazul in care Polonia si Cehia accepta instalarea pe teritoriile lor a unor elemente ale sistemului american antiracheta, cele doua tari ar putea deveni potentiale tinte pentru armele tactice rusesti.
Seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice, a replicat ieri respingand obiectiile Rusiei si calificand declaratiile generalului Solovtov ca „extrem de nefericite”. Statele Unite intentioneaza sa plaseze un sistem radar in Republica Ceha si o baterie de rachete in Polonia ca parte a sistemului menit sa intercepteze eventuale atacuri cu racheta de la „statele nesigure”, precum Iranul sau Coreea de Nord.
Rusia nu vede deloc cu ochi buni instalarea echipamentelor militare americane in vechea sa sfera de influenta, iar presedintele Vladimir Putin a declarat recent ca aceste planuri reprezinta „o amenintare la adresa securitatii Rusiei”.
Condoleezza Rice a respins, totodata, comentariile ministrului german de externe, Frank-Walter Steinmeier, care a declarat ca Moscova ar fi trebuit sa fie consultata mai temeinic in legatura cu locurile in care va fi amplasat scutul, data fiind proximitatea acestora de frontierele rusesti. Seful Departamentului de Stat american a respins criticile, aratand ca pana acum au avut loc zece discutii oficiale, inclusiv cu ministrul rus al apararii.
Bush incearca sa le vanda polonezilor scutul antiracheta
Potrivit ziarului polonez „Dziennik”, presedintele George W. Bush ar putea face o vizita la Varsovia in aceasta vara pentru a purta discutii in legatura cu instalarea scutului antiracheta. Seful cancelariei prezidentiale poloneze, Elzbieta Jakubiak, se va deplasa in martie la Washington pentru a discuta despre aceasta vizita, pe care presedintele Lech Kaczynski i-a propus-o lui George W. Bush in timpul unei calatorii in SUA, anul trecut.
Uniunea Europeana a depus eforturi intense pentru a stabili o pozitie comuna a celor doua parti. Tari ca Polonia, care privesc cu suspiciune intentiile Kremlinului, au pozitii diferite de cele ale unor mari puteri europene, precum Franta si Germania, dornice sa aprofundeze legaturile cu Moscova.
Seful armatei ruse, generalul Iuri Baluievski, a declarat miercuri pentru cotidianul rus „Rossiiskaia Gazeta” ca sistemul american antiracheta nu poate fi vazut decat ca o „reconfigurare substantiala a prezentei militare americane” in Europa.
Scandal in Cehia
Deputatii social democrati si comunisti din parlamentul ceh au acuzat SUA ca nu au desfasurat consultari in cadrul NATO in privinta scutului antiracheta. In replica, un oficial din cadrul ambasadei americane la Praga, Cameron Munter, a declarat ieri ca proiectul bazei antiracheta nu a fost facut fara cunostinta Aliantei Nord-Atlantice, fiind de altfel menit sa consolideze NATO si sa-i protejeze pe aliatii europeni ai SUA.