Se numeşte doppelganger, adică dublura a fiecarui om, dar cu caracter opus. Este vorba despre un spectru în mărime naturală care urmărește persoana. Este numită şi dublura care umblă. Doppelganger, provine din germană şi este dublura omului absolut asemănătoare în aparenţă, dar cu suflet complet diferit.
Este ceea ce stiinţa numeşte personalitate multiplă, o boală în care pacientul are două personalităţi. Esenţa acestui fenomen este întâlnită în multe culturi si religii unde există teoria că sufletul abandonează corpul nu doar în momentul morţii, ci şi în anumite momente de inconstienta, de exemplu în timpul somnului. Astfel de fenomene se produc noaptea la persoanele care sunt foarte obosite sau bolnave.
Mărturii incredibile:
Există şi cazuri consemnate unde DUBLURA a intervenit: "în 1964, la o fabrică de automobile din Detroit, un bărbat a fost izbit de o maşină de ştanţare, care a fost pe punctul de a-l zdrobi. Un miracol i-a salvat viaţa. El a declarat că binefăcătorul său fusese un muncitor de culoare, solid şi cu faţa plină de cicatrice. Nici un coleg nu corespundea descrierii, dar muncitorii mai vechi şi-au amintit că un om cu aceste caracteristici murise în urmă cu 20 de ani în acelaşi loc, zdrobit de o presă".
Goethe a povestit în una din notele sale întâlnirea cu dublura sa. În timp ce se întorcea din Alsacia de la un prieten de al său, Goethe și-a văzut propria dublură îmbrăcată într-un costum gri lucios. El scria despre acel incident ca fiind o viziune care anticipa viitorul. Opt ani mai târziu, Goethe parcurgea același traseu, după ce îl vizitase pe prietenul său. A realizat că purta un costum gri lucios, identic cu cel al dublurii sale, de acum opt ani.
Scriitorul Guy de Maupassant a descris discuția pe care a purtat-o cu dublura sa. Nu este singura relatare de acest gen. În anul 1955, new-yorkezul Erikson Gorique a plecat într-o călătorie de afaceri în Norvegia, la Oslo. Era prima dată când vizita acel oraș sau cel puțin așa susținea el.
Când Gorique a mers la un partener de afaceri, acesta i-a amintit despre o întâlnire care avusese loc cu două luni înainte, pentru a discuta aceleași afaceri. "Reverendul american Mountfort, împreună cu familia sa, așteptau mai mulți musafiri la cină. Pentru că aceștia întârziau, au ieșit în curte. Au văzut o mașină în care se aflau invitații lor, care a trecut pe stradă și care după câteva secunde mașina a reapărut în mod miraculos, din care au coborât invitații. S-a spus că prima imagine a fost o proiecție psihică, dorința ca invitații să ajungă cât mai repede la locul de întâlnire. Imaginea ar fi fost rezultatul unei proiecţii psihice, o dorință intensă, proiectată de către voință. Fenomenul a fost numit bilocație, care constă în a te afla simultan în două locuri", notează şi efemeride.ro.
Cercetătorii care au încercat să dea un răspuns la acest fenomen au presupus că a fost vorba despre un efect al halucinației colective. Musafirii s-au proiectat în mod inconștient și imaginea ar fi fost rezultatul unei proiecții psihice.
Fenomenul doppelganger a servit ca sursa de inspiraţie pe regizorul polonez de film Krzystof Kieslowski, foarte pasionat de investigarea vieţii interioare a personajelor sale, tot el a semnat regia celebrului film "Viata dubla a Veronicăi".
Mai mult, în textul lui Poe, William Wilson încetează să-l vadă pe dublul său în calitate de prieten şi ajunge, în finalul textului, să-l vadă în chipul unui „călău” care „potrivise în aşa fel lucrurile, când urmărea în fel şi chip să pună piedică voinţei mele”. Această schimbare îl face pe personaj, în chipul lui Cain care l-a omorât pe Abel, să vrea să scape de „umbra” sa şi să-l asasineze: text regăsit în Otto Rank, Don Juan et Le Double.