„Contextul în care a avut loc acest Diktat creează un climat devastator”, afirmă fostul director al Fondului Monetar Internațional.
La o săptămână după semnarea acordului dintre Atena și Zona Euro, Dominique Strauss Kahn a adresat o scrisoare online „prietenilor germani”, publicată sâmbătă 18 iulie.
În acest text, publicat în trei limbi (engleză, germană și franceză), DSK nu își alege cuvintele: „contextul în care a avut loc acest Diktat creează un climat devastator” în Europa.
Pentru fostul director al FMI, primii responsabili pentru această situație sunt creditorii Greciei, care au vrut „să folosească ocazia pentru o victorie ideologică asupra unui guvern de extremă stânga cu prețul fragmentării Uniunii”.
Dominique Strauss Kahn constată:
„Numărându-ne miliardele în loc să le folosim pentru a construi, refuzând să acceptăm o înfrângere, preferând să umilim un popor pentru că este incapabil să se reformeze (...) întoarcem spatele la ceea ce ar trebui să fie Europa, întoarcem spatele solidarității cetățenești a lui Habermas.”
Aspru cu creditorii Greciei, DSK acordă în schimb o bilă albă lui François Hollande și Angelei Merkel:
„Spre cinstea lor, Hollande s-a ținut tare, iar Merkel i-a înfruntat pe cei care nu își doreau sub nici o formă un acord. Un plan plan are șanse bune de a fi pus în aplicare, îndepărtând dacă nu chiar anulând riscul unui Grexit.”
Acordul este „salvator”, însă total insuficient, crede Strauss Kahn, care a pledat la sfârșitul lui iunie pentru o tăiere a datoriei Greciei:
„În ceea ce privește condițiile acordului, acestea sunt pur și simplu înspăimântătoare pentru cine mai cred încă în viitorul Europei.”
În acest climat de criză, pentru „a supraviețui printre uriașii lumii”, „pentru a fi un model” Europa, crede DSK, „trebuie să fie vizionară, să refuze meschinăriile, să joace un rol în globalizare, într-un cuvânt, să scrie Istorie”.