Drumul Crucii, pus în scenă la Timişoara

Sute de timişoreni au participat, ieri, la procesiunea care a rememorat drumul crucii.

Celebra Golgotă biblică a fost reeditată în oraşul de pe Bega din iniţiativa mai multor asociaţii creştine, care au invitat la manifestare toţi credincioşii, indiferent de confesiune.

„Paştele este esenţa creştinismului, prin moartea şi învierea Domnului Iisus Hristos. Acesta e mesajul nostru“, explică Remus Runcan, reprezentantul Asociaţiei Evanghelistice şi de Caritate „Sfântul Andrei“.

Procesiuna a pornit de la Catedrala Mică din Piaţa Sinaia, a trecut pe lângă Catedrala Mitropolitană, prin faţa Operei şi s-a oprit în Piaţa Unirii, unde, sub privirile impresionate ale asistenţei numeroase, personajul care l-a întruchipat pe Iisus a fost urcat pe o cruce.

Spre mirarea timişorenilor, interpretarea „Drumului Crucii“ a fost una cât se poate de veridică. Iisus mergea în faţă, plin de sânge, cu o cruce de lemn în spate, în timp ce un grup de soldaţi romani îl biciuiau şi-l loveau cu pumnii. Alături, câteva mironosiţe şi o femeie care-şi asuma rolul de mama lui Iisus, avea grijă să nu se deshidrateze. Procesiune la cea mai veche mănăstire La Mănăstirea Hodoş-Bodrog, din judeţul Arad, mii de pelerini din vestul ţării, dar şi din Ungaria şi Austria, au parcurs, ieri, „Drumul Crucii“. Procesiunea a început la mănăstirea din judeţul Arad, după anul 1925, când cele 14 cruci au fost amplasate în livada mănăstirii, spre cimitir. Din anul 2000, procesiunea se face pe drumul de la mănăstire spre satul Bodrogul Nou, unde s-au amplasat alte 14 cruci. „Mănăstirea Hodoş-Bodrog este cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă“, spune stareţul Arhimandrit Nestor Iovan. (Alex Negru)