Drumul aurului trece prin accize

Bijuteriile din aur sunt mai scumpe din cauza taxelor foarte mari percepute pe metale pretioase de autoritatile din Romania.

Un gram de aur fin costa, la Bursa din Londra, 17 euro. Inelul manufacturat din acest aur ajunge sa fie cu 50% mai scump pe rafturile bijuteriilor din Romania. Intre lingou si bijuteria de pe degetul doamnei intervin acciza pe metalele pretioase, taxa pe valoare adaugata (TVA) si costul de realizare a produsului.

In Romania, bijuteriile din aur sunt considerate produse de lux si se taxeaza ca atare, fenomen singular la nivelul Uniunii Europene. Accizele la bijuteriile din aur se ridica la 25% din valoarea produsului. Si pe bijuteriile din platina se aplica acciza, insa in prezent aceste produse au un nivel nesemnificativ de vanzari.

Dupa cum a dezvaluit recent un membru al producatorilor de alimente, pe holurile Ministerului de Finante se discuta intens, in urma cu cateva luni, despre posibila accizare a ciocolatei. Proiectul a picat dupa o revolta a producatorilor.

Baronii nu au nume, dar au relatii

Doua din trei bijuterii din aur vandute in Romania intra pe rafturi prin contrabanda. Un „inel fraudulos” are un pret cu circa 30a mai mic decat bijuteriile din aceeasi categorie, nu se vinde insotit de un certificat de garantie si se gaseste cu precadere pe rafturile amaneturilor, unde bijuteriile nu sunt accizate (intrucat clientul ar fi platit acciza de doua ori, o data la cumpararea bijuteriei si a doua oara la amanetare).

Patronatul Bijutierilor din Romania vorbeste despre „baroni ai aurului”, cu „legaturi politice inalte”. Refuza sa dea nume, pentru ca sunt convinsi ca ar urma sa fie intimidati, dar dau scenarii privind traseul aurului: bijuteriile gata manufacturate trec granitele, din Turcia, in sacose. Se vand, tot in sacose, la sediul firmelor, pe tarabe in piete sau in amaneturi.

LA RAFT

Aurul fara accize e cu 30a mai ieftin

Patronatul Bijutierilor solicita autoritatilor sa elimine accizele la bijuteriile din aur, pentru eliminarea contrabandei din domeniu, fenomen care ar prejudicia bugetul de stat cu 20-30 de milioane de euro, prin neplata TVA. Pe de alta parte, statul castiga de pe urma aplicarii accizei doar 200.000-300.000 de euro.

„Nu doar statul ar castiga de pe urma eliminarii accizei (pentru ca impozitul pe profit ar fi aplicat unui numar mai mare de firme din industrie, prin trecerea „pietei negre” in legalitate), ci si consumatorul. Bijuteriile vor fi mai ieftine cu circa 30%”, explica Marian Mihart, vicepresedintele Patronatului Bijutierilor. In Romania se vand anual 12.000 de kilograme de aur, din care 9.000 de kilograme „la negru”.