O dronă s-a prăbuşit joi seară într-un parc aflat la 6 km de centrul Zagrebului, lângă un campus universitar care găzduieşte 4.500 de studenţi şi la circa 200 de metri distanţă de un cartier rezidenţial, fără a face victime. Circa 40 de maşini aflate într-o parcare au fost avariate. Drona ar fi fost lansată din Ucraina.
Drona care s-a prăbușit în Croația a străbătut spaţiul aerian al României şi al Ungariei, înainte de a se prăbuşi la Zagreb, după "şapte minute de zbor" în Croaţia, a anunțat premierul croat, Andrej Plenkovic.
În acest context, Andrej Plenkovic a acuzat sâmbătă deficienţele de reacţie în spaţiul aerian al NATO şi a făcut apel la "întărirea cooperării" în cadrul Alianţei.
"Este evident că reacţia nu a fost bună, nici estimarea nivelului pericolului, nici comunicarea cu celelalte ţări de manieră promptă şi rapidă Este vorba despre un incident care nu trebuie să se repete. Este un test care trebuie să ne permită tuturor să învăţăm mult şi să reacţionăm mult mai bine ", a declarat şeful guvernului croat, Andrej Plenkovic, cu prilejul vizitei la locul căderii dronei.
Drona prăbușită în Croația: ”Părţile rusă şi ucraineană afirmă că nu este a lor”
Potrivit liderului croat, este vorba despre un Tupolev Tu-141 Strizh, o dronă de recunoaştere de fabricaţie sovietică utilizată în anii 1970 şi 1980. Lung de 14 metri, acest dispozitiv cântăreşte peste 6 tone.
"Lansat de pe teritoriul Ucrainei", dispozitivul a străbătut spaţiul aerian al României şi al Ungariei, înainte de a se prăbuşi la Zagreb, după "şapte minute de zbor" în Croaţia, potrivit lui Plenkovic.
"Nu ştim cui îi aparţine. Părţile rusă şi ucraineană afirmă că nu este a lor", a explicat el, adăugând că elemente care vor fi descoperite în timpul anchetei vor permite să se obţină acest răspuns.
Premierul croat a făcut apel la "întărirea şi intensificarea cooperării" în acest gen de situaţii în cadrul Alianţei. Potrivit autorităţilor croate, dispozitivul aerian s-a aflat în spaţiul aerian ungar timp de circa 40 de minute, fără ca Croaţia să fie alertată.
"Este spaţiul aerian al NATO, român, bulgar şi croat, şi nu mai putem tolera o astfel de situaţie. Ea nu trebuie să se repete. Era vorba despre o ameninţare evidentă la care ar fi trebuit să reacţionăm", a declarat Plenkovic.
Un responsabil al NATO a declarat vineri pentru AFP că "apărarea aeriană şi antirachetă integrată (a Alianţei - n.r.) a urmărit traiectoria unui obiect care apoi s-a prăbuşit la Zagreb".