S-a descoperit o eroare într-un sintetizator aparţinând anilor '60, care conţinea LSD: Diletamida acidului lisergic (din germană, Lysergsäure-diethylamid, LSD). LSD-ul a fost folosit în principal ca un drog recreaţional, un enteogen şi o unealtă în ajutorul diverselor practici precum meditaţia, psihonautică, proiecte artistice şi psihoterapie psihedelica.
O aventură literalmente de năuceală
Eliot Curtis, inginer american şi manager al Tv californiană KPIX, în tentativa de a repara un vechi sintetizator din anii '60, a simţit senzaţii ciudate, de parcă se îmbolnăvise subit. Motivul? LSD-ul! S-a întâmplat la Hayward, în California, unde vechiul instrument era păstrat la Departamentul muzical al Cal State University East Bay.
Sintetizatorul a fost folosit de numeroşi artişti ai epocii respective
Curtis, descoperindu-l, s-a hotărât să-l readucă la viaţă, dar în timp ce lucra, a descoperit o încrustare ciudată, cristalină: 45 de minute după ce a spălat-o cu un detergent, frecând-o cu buretele, bărbatul a fost cuprins de o neaşteptată stare de rău care a durat 9 ore.
Analizele efectuate ulterior, au permis identificarea substanţei ca fiind reziduri de LSD, rămase în mod incredibil extraordinar de active după atâtea decenii. Instrumentul, un model Buchla 100, folosit în anii '60, a păstrat cristalele probabil consumate într-o seară de acum 50 de ani şi producându-i lui Curtis o zi de neuitat...