Editura Evenimentul şi Capital sprijină noua inţiativă comună a editorilor europeni, referitoare la drepturile conexe.
Comisia Europeană a propus în Directiva 2016/0280 (COD) privind dreptul de autor pe piața unică digitală introducerea unui nou drept conex privind drepturile de autor pentru editorii de presă, similar cu dreptul care există deja în legislația UE pentru producătorii de film, producătorii de înregistrări sonore (fonograme) și alți actori din industriile creative, cum ar fi radiodifuzorii. Această poziție este susținută și de cele patru asociații europene care reprezintă editorii de presă din cel puțin 25 de țări. În septembrie 2018 Parlamentul European a adoptat in forma dorită Articolul 11 din Directiva pentru Dreptul de Autor pe Piața Unica Digitală.
Asociaţiile editorilor de presă au redactat o scrisoare deschisă către guvernele din propriile ţări. Având în vedere că poziţia Guvernului este necesară pentru a creşte şansele adoptării articolului decis de Parlamentul European, în România, scrisoarea este adresată ministrului Culturii si al Identității Naționale, Valer Daniel Breaz, secretarului de stat Razvan Rab şi directorului General ORDA, Doru Adrian Păunescu.
„Dacă dorim un viitor sustenabil pentru presa independentă; dacă vrem si așteptăm un produs jurnalistic de calitate, daca vrem investiții in jurnalismul profesionist si dacă sunteți, ca si noi, din ce in ce mai alarmați de iminenta dispariție a unor titluri de presă, acum este momentul sa acționăm împreună. Avem nevoie de sprijinul Guvernului Romaniei pentru introducerea unui drept conex pentru editorii de presă, identic cu cel votat de o vastă majoritate a Parlamentului European pe 12 Septembrie 2018, care reprezintă un prim pas esențial pentru a susține o presa independentă demnă de o societate democratică”, se precizează în scrisoarea amintită