Liderii PDL, ICCD, PNŢCD, Fundaţiei Creştin - Democrate şi Noii Republici şi-au lansat ieri manifestul politic, un preambul al coagulării unui pol care să se opună Stângii socialiste.
Primul pas în constituirea alianţei electorale de centrudreapta, care se doreşte a fi o alternativă la USL, a fost făcut. Fundaţia Creştin- Democrată a găzduit ieri semnarea Manifestului Dreptei. Rând pe rând, liderii formaţiunilor componente ale alianţei, Vasile Blaga (PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (Iniţiativa Civică de Centru- Dreapta), Mihail Neamţu (Noua Republică), Adrian Papahagi (Fundaţia Creştin- Democrată) şi Aurelian Pavelescu (PNŢCD) au semnat manifestul politic, un preambul la protocolul de formare a alianţei de centru-dreapta. După ce şi-au dat mâna şi s-au sărutat pe obraz, cei cinci lideri politici au susţinut declaraţii de presă. Primul a fost liderul PDL, Vasile Blaga. El a precizat că, urmare a atacurilor fără precedent la adresa democraţiei ale USL, democrat- liberalii, alături de alte formaţiuni de centru-dreapta se angajează într-un efort comun pentru recredibilizarea României pe plan internaţional. Vasile Blaga nu a venit singur, ci însoţit de o bună parte din conducerea PDL. Printre liderii democratliberali prezenţi la eveniment de lansare a manifestului Dreptei s-au numărat primvicepreşedinţii Cezar Preda, Cristian Preda şi Mihai Stănişoară, vicepreşedinţii Raluca Turcan, Sulfina Barbu, Andreea Paul, Cristian Boureanu şi Radu F. Alexandru, dar şi europarlamentarii Theodor Stolojan, Traian Ungureanu şi Monica Macovei. MRU: Manifestul rămâne deschis pentru cei cu cugetul curat După Blaga a vorbit liderul ICCD, Mihai Răzvan Ungureanu. În opinia fostului premier, manifestul este primul răspuns al forţelor de dreapta pentru USL, adăugând că acesta rămâne deschis "pentru cine se simte cu cugetul curat". La rândul său, preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu a adăugat că manifestul este un preambul al protocolului ce se va semna în curând pentru formarea alianţei, spunând că, prin semnarea acestuia, PNŢCD revine pe scena politică. Citându-l pe Edmund Burke, potrivit căruia "pentru ca răul să triumfe în vremuri de criză, e suficient ca oamenii buni să stea deoparte şi să nu facă nimic", liderul Noii Republici, Mihail Neamţu, a declarat că PDL şi formaţiunea sa au un duşman comun, USL, şi cu siguranţă, acest lucru îi ţine împreună. În final, gazda evenimentului, Adrian Papahagi, a precizat că manifestul va fi prezentat în cadrul unui circuit în toată ţara, de unde se va întoarce cu sute de semnături. În afară de jurnalişti, la lansarea documentului au participat zeci de susţinători ai formaţiunilor semnatare, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile, printre care şi profesorul universitar, Radu Carp şi preşedintele EDUCER, Ştefan Vlaston. "Am asistat la un atentat la statul de drept şi la valorile democratice. Manifestul conturează o intenţie şi este un legământ", a spus MRU. Principalele obiective ale manifestului Dreptei:
- Adoptarea unui cod etic şi de integritate comun pentru un parlament curat.
- Selectarea candidaţilor la alegerile parlamentare pe criterii de merit şi integritate.
- Scopul imediat este câştigarea alegerilor parlamentare.
- Elaborarea unui proiect de guvernare comun
- Consolidarea statului de drept.
- Continuarea luptei împotriva corupţiei.
- Un proiect naţional şi social bazat pe un nou pact politic.
- Un stat modern şi european, solidar, nu asistenţial, echitabil, nu egalitar; un stat suplu şi funcţional - nici minimal, dar nici omniprezent
- Fără "poveri birocratice" şi fiscale excesive
Citiţi şi:
- Alianţa de dreapta a lansat un manifest comun. MRU: "Este începutul luptei adevărate!" VIDEO
- EXCLUSIV EVZ. Sondaj CSOP: USL a coborât la pragul de 50%
- MRU: La începutul lui septembrie îmi fac partid