Cazul studentului din Ploiești, colaborator al DIICOT, ucis de traficanții de droguri, revine. În timp ce toate probele indică o crimă în stil mafiot, un procuror din Ploiești se străduiește să claseze dosarul.
În urmă cu un an, Evenimentul Zilei a relatat despre tragedia familiei Cîrstea din Ploiești. Răzvan Cîrstea în vârstă de 20 de ani, student în primul an la UPG, a murit după ce a fumat o țigare despre care martorii și familia susțin că a fost otrăvită.
Țigarea i-a fost dată de către un prieten din cartier, la îndemnul traficanților de droguri.
Posibila motivație a crimei ar fi că traficanții aflaseră despre Răzvan că este colaborator al DIICOT. Roxana Cîrstea, mama lui Răzvan, se luptă să afle adevărul și se facă dreptate. Din păcate, cei care se opun aflării adevărului se pare că sunt chiar procurorii din Ploiești, după cum afirmă mama victimei.
Aceștia au clasat dosarul de omor, considerând că moartea tânărului a fost naturală și nu provocată. În timp ce mama lui Răzvan depune memorii peste memorii și cheltuiește bani pe avocați pentru a-i vedea pe cei vinovați de moartea fiului său în fața unei instanțe, procurorii din Ploiești se contrazic întrte și refuză să accepte dovezile crimei.
Folosit sub ”acoperire”
Răzvan Cîrstea a fost racolat oficial, sub semnătură, de procurorii DIICOT Ploiești în anul 2016, când abia împlinise 18 ani. Conform spuselor mamei lui, acesta era sprijinit cu bani de către ofițerii judiciariști sub îndrumarea procurorului, pentru a achiziționa marfă de la traficanți.
Pentru a fi convingător, Răzvan trebuia să testeze marfa și în scurt timp a devenit un consumator real de droguri. Dar Răzvan suferea și de afecțiuni psihice, așa cum rezultă din numeroasele certificate medicale. Avea ADHD, tulburare bipolară și retard mintal, boli pentru care lua numeroase medicamente.
Cu toate că aveau cunoștință despre afecțiunile tânărului, fiind informați chiar de către mama acestuia, cei de la DIICOT Ploiești l-au folosit în diferite operațiuni “sub acoperire” , l-au expus la pericole iar în final nu i-au acordat protecție. Nici măcar când Răzvan a fost bătut cu sălbăticie de către traficanți, cu o lună înainte să moară, ofițerii și procurorii DIICOT nu i-au oferit protecție.
Schingiuit că este”sifonul” DIICOT
Răzvan Cîrstea a participat la mai multe acțiuni anti-drog ale DIICOT Ploiești. În perioada 2017-2018 a fost plecat în țară, în special la Brăila, pentru a se întâlni cu traficanții de substanțe psihoactive. În urma informațiilor furnizate de Răzvan DIICOT-ului, mai mulți traficanți au ajuns inculpați în dosare penale. Apoi, cineva, încă nu se știe cine, le-a spus traficanților că Răzvan este “sifonul” DIICOT-ului. De atunci a început coșmarul familiei Cîrstea.
Mai întâi traficanții l-au ademenit pe Răzvan Cîrstea într-un apartament unde l-au bătut cu mânerul de la cuțit, în cap și peste față. După o vreme, traficanții l-au urcat cu forța într-o mașină și l-au dus la pădure unde l-au bătut cu sălbăticie. A avut nevoie de 20 de zile de îngrijiri medicale și de o operație pentru fisura de piramidă nazală. Nu a mai apucat să facă operația deoarece a decedat.
Bătaia i-a fost administrată pe data de 10 februarie 2018 iar de murit, a murit pe 2 martie. În acest interval a mai existat o tentativă de omor asupra sa. Un vecin, Oprea Bogdan Adrian, l-a chemat în spate la Balif, un mall din Ploiești, ca să-i dea o “marfă nouă”. I-a dat o țigară care conținea o substanță toxică. Răzvan a fumat și a căzut leșinat în timp ce Oprea a recuperat chiștocul și a plecat de la fața locului.
Numai intervenția promptă a oamenilor din mall care i-au acordat prim ajutor a făcut ca Răzvan, zis și Grasu, pentru că era un munte de om, a făcut ca acesta să nu moară atunci. În stil mafiot, Oprea s-a lăudat pe Facebook că l-a dovedit pe Grasu și a postat o imagine cu moartea cu coasa. Întradevăr, avea să-l dovedească pe Răzvan, dar două săptămâni mai târziu.
O altă țigară toxică
Pe data de 2 martie 2018, Oprea Bogdan l-a căutat iar pe Răzvan Cîrstea. S-au întâlnit și au mers în spatele unui bloc de pe strada Vitejilor din Ploiești. Acolo i-a dat o nouă țigară, preparată cu substanțe toxice ca și cea din mall, dar mult mai concentrată. Răzvan a fumat și a căzut.
Ca și prima dată, Oprea a plecat dar nu înainte de a lua chiștocul, cel care ar fi putut constitui probă martor pentru analizele anatomo-patologice. Trupul lui Răzvan a fost găsit de un locatar care a anunțat 112. Echipajul ajuns la fața locului a constata decesul fără a mai fasce manevre de resuscitare. Au recunoscut chiar ei într-un răspuns oficial oferit mamei lui Răzvan. De atunci a început lupta mamei lui Răzvan pentru aflarea adevărului și pentru pedepsirii celor vinovați de moartea tânărului.
Mama a cerut protecție de la DIICOT pentru fiul său
De când au început bătăile și amenințările cu moartea la adresa fiului său, Roxana Cîrstea i-a informat pe cei de la DIICOT și le-a cerut sprijin și protecție pentru Răzvan. Răspunsul a fost că numai procurorul poate lua decizia de acordare a protecției. Ceea ce nu s-a întâmplat.
Conform mamei lui Răzvan, procurorul care îl recrutase pe Răzvan și ar fi trebuir să-l și apere, se numește Soltan Alexandru de la DIICOT Ploiești. Informația apare inclusiv în memoriul pe care Roxana Cîrstea l-a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.
Mama lui Răzvan a așteptat 6 luni certificatul medico-legal. Abia după ce Evenimenmtul Zilei a publicat povestea pe larg a morții lui Răzvan Cîrstea (29 și 30 august 2018), lucrurile au început să se miște, dar nu neapărat în bine.
În urma plângerii înaintate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești , fusese deja deschis dosarul penal 2067/P/2018 în coordonarea procurorului Cosmin Niță. În plângere au fost indicate probe, martori, mărturi. Este vorba despre martor care a susținut și în plângerea dată poliției că omorârea lui Răzvan Cîrstea a fost premeditată, pusă la cale de traficanții de droguri. Martorul, P.I.C. a și plecat din țară ca să scape de amenințările traficanților care aflaseră de declarația dată la Poliție.
Trebuie menționat că procurorul Cosmin Niță, de la parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești, cel la care a ajuns prima dată lucrarea, a consemnat în ordonanța din 28.06.2018 despre declarațiile martorului P.I.C., cel care a susținut în fața anchetatorilor că moartea lui Răzvan a fost plănuită de traficanții de droguri și că a asistat personal la acele discuții. Find vorba despre suspiciune de omor procurorul Niță declină competența către Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, iar dosarul nou primește numărul 268/P/2018 în coordonarea procurorului Stasie Eduard.
Cauzele morții
Procurorul Stasie nu a fost interesat nici de declarația martorului P.I.C. Și nici de cea a lui Oprea Bogdan, cel care i-a dat țigarea otrăvită lui Răzvan. Acesta din urmă a declarat într-un alt dosar, de trafic de droguri, că i-a dat acea țigare lui Răzvan Cîrstea din partea unui traficant judecat în dosar. Oprea spune clar în declarație că în urma fumării acelei țigări Răzvan a murit. Procurorul Stasie nu l-a audit nici măcar o dată pe Oprea, nici măcar în calitate de martor care l-a văzut ultima dată în viață pe Răzvan. În schimb, procurorul Stasie a solicitat raportul medico-legal de la SJML Prahova, dar abia în data de 17.09.2018 , adică la 6 luni de la decesul tânărului. Stasie a clasat dosarul de omor în baza raportului medico-legal. Conform autopsiei, moartea lui Răzvan nu a fost violentă, adică”nu s-au constatat leziuni traumatice de violență”. Moartea s-a datorat ischemiei miocardice acute cu edem pulmonar consecutiv. Cu alcoolemie zero. În sângele și urina cadavrului nu s-au găsit substanțe străine, conform buletinului de analize. Așa că procurorul Eduard Stasie a decis clasarea dosarului, considerând că moartea lui Răzvan Cîrstea s-a produs natural.
Țigara din sacou
Semnele de întrebare care se ridică în acest caz sunt numeroase. În primul rând se cunoaște faptul că substanțele de sinteză folosite de traficanții de psihoactive nu ies la analize decât dacă există o probă martor. Adică substanța este identificată numai dacă este căutată expres, cu anumiți reactivi dedicați.
Altfel, aceste droguri nu pot fi depistate în sângele și urina consumatorilor. În cazul de față proba martor, chiștocul țigării din care a fumat Răzvan, a fost luat de Oprea Bogdan, ceea ce ar putea indica și premeditarea faptei, nu numai culpa. Mama lui Răzvan a dat o țigară similară, găsită în buzunarul unui sacou al lui Răzvan, drept probă, care a fost sigilată dar nu a fost comparată până acum.
De asemenea, la IML Bucuresti, unde au fost analizate țesuturile din organele lui Răzvan, s-a omis un singur țesut și anume din ficat. Inexplicabil, analiza ficatului victimei nu s-a realizat, cu toate că ar fi putut reprezenta cea mai importantă probă din care să reiasă dacă în corp au fost substanțe toxice.
Recomandările de care anchetatorii nu au ținut cont
Mama lui Răzvan a apelat inclusiv la celebrul profesor Vladimir Beliș, fost șef al IML și partener de bază al criminaliștilor și criminologilor din România. I-a trimis o scrisoare iar profesorul i-a răspuns. Și i-a dat dreptate. Profesorul Beliș este de părere că motivul corect al decesului este de edem pulmonar acut toxic, cauzat de ceva ce victima a inhalat și recomandă reevaluarea diagnosticului de deces pentru că nu a fost vorba despre un edem pulmonar de cauză cardiacă ci de cauză toxică. Recomandare de care anchetatorii nu au ținut cont.
În al doilea rând, Răzvan urma un tratament destul de dur cu substanțe active, pentru afecțiunile psihice de care suferea, ADHD și tulburare bipolară. În acea zi își luase pastilele înainte să plece la întâlnirea cu Oprea, conform spuselor mamei acestuia. Dar nici aceste substanțe nu au apărut la autopsie, ceea ce ar putea pune la îndoială acuratețea analizelor efectuate de medicii legiști.
În al treilea rând Răzvan tocmai fusese bătut cu sălbăticie de traficanții de droguri. Avea încă vânătăi pe față și piramida nazală ruptă, pentru care urma să facă o operație. Aceste vătămări nu apar în raportul medico-legal. Fie au fost ignorate din incompetență, fie pentru a motiva lipsa manevrelor de resuscitare a celor de la Ambulanța Prahova. Cum relatam și în urmă cu un an, echipajul chemat la fața locului a declarat decesul fără alte manevre de salvare, pe motiv de semne vizibile ale morții (învinețirea), cu toate că de la presupusul moment al morții și până la venirea ambulanței nu ar fi trecut mai mult de 15-20 de minute, ceea ce ar fi impus aplicarea protocolului de resuscitare.
Mama lui Răzvan susține că medicii de pe ambulanță au confundat vânătăile de pe fața și corpul fiului său cu semnele instalării morții biologice, ceea ce ar constitui o gravă neglijență din partea echipajului de pe salvare, motiv pentru care Roxana Cîrstea le-a depus o plângere rămasă încă fără răspuns.
“Aspecte care nu au fost constatate în cauză”
Mama lui Răzvan a contesta ordonanța de clasare dată de procurorul Stasie dar și Procurorul Șef din prahova a menținut măsura clasării. La fel s-a întâmplat și cu plângerea la Inspecția Judiciară din cadrul CSM. Același răspuns clasic privind independența procurorilor. Inspecția Judiciară nu poate efectua verificări cu privire la modul de instrumentare a cauzei de către procuror cu excepția cazurilor de rea credință și gravă neglijență, “aspecte care nu au fost constatate în cauză”. CSM-ul nu a fost de acord nici cu recuzarea procurorului Stasie, pe care mama lui Răzvan îl acuză de partinire și rea credință din motive personale. Cei doi au avut în trecut un conflict pe care procurorul nu l-ar fi uitat.
Roxana Cîrstea nu a renunțat și a apelat la instanță. Astfel, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Prahova, luând act de cele prezentate ca probe, a decis în data de 07.06.2019 să accepte plângerea și să întoarcă dosarul la procuror pentru a completa urmărirea penală.
Dosarul a revenit la același procuror Stasie Eduard care, în data de 25 septembrie 2019 emite o nouă Ordonanță de clasare, fără a face alte investigații. Procurorul își motivează decizia prin faptul că nu există indicii privind existența unei acțiuni de otrăvire care să fi determinat decesul, motiv pentru care consideră că celelalte probe indicate, precum audierea martorilor, nu mai sunt utile cauzei. Cu alte cuvinte procurorul Stasie consideră că nu are rost să reia ancheta așa cum i-a indicat judecătorul ci să claseze pentru a doua oară dosarul.
Motivul pentru care s-a refuzat conexarea dosarelor
O altă decizie a procurorului Stasie care ridică semne de întrebare este cea legată de conexarea dosarului de vătămare corporală cu cel de omor. Mama lui Răzvan a cerut ca dosarul nr 1576/P/2018 având ca obiect bătaia primită de fiul său de la traficanți, atunci când i-au spart piramida nazală și l-au amenințat că-l vor omorî, să fie conexat la dosarul de omor, 268/P/2018. Procurorul Stasie a refuzat conexarea celor două dosare considerând că nu există probe sau indicii privind legătura dintre ele. Dacă ar fi aprobat conexarea dosarelor, procurorul ar fi trebuit să-i audieze și pe ceilalți martori indicați de mama lui Răzvan, dar și de procurorul Niță și de polițistul de caz de la poliția judiciară care s-a ocupat în prima fază de cercetarea penală. Cei doi, procurorul de la Parchetul Ploiești și polițistul judiciarist, Burlacu, au indicat în Ordonanță martorii care ar trebui audiați, inclusiv în ordonanța de declinare a competenței. Dar procurorul Stasie nu a ținut cont de aceste indicații și pe 26.09.2018 a emis Ordonanța prin care refuză conexarea dosarelor, iar a doua zi a clasat dosarul 268/P/2018 de omor din culpă.
Mama este dispusă să accepte deshumarea fiului său
Mama lui Răzvan, susținută de avocatul Bogdan Păun, nu a renunțat la luptă. A pregătit o nouă plângere la instanț și una la Secția Specială (SIIJ), precum și un memoriu către Procurorul general al României și unul către președintele Iohannis. Este dispusă chiar să accepte deshumarea fiului său, pentru recoltarea de noi probe, în cazul în care redeschiderea dosarul ar impune acest lucru. Între timp am aflat că procurorul Stasie Eduard ar mai avea câteva săptămâni până la pensionare și ar putea să scapre de o eventuală anchetă privind reaua credință și grava neglijență de care este acuzat de către familia tânărului ucis. Vom continua să urmărim subiectul și să vă ținem la curent cu evoluția dosarului lui Răzvan Cîrstea.