Un deces al unui bărbat de 46 de ani, decesul 553, anunțat în cursul zilei de sâmbătă, de Grupul de Comunicare Strategică, arată că la Suceava, lucrurile sunt complet scăpate de sub control, în ciuda conducerii militare a spitalului județean.
Bărbatul a fost transportat de la Suceava, la București, în același elicopter în care s-a aflat și IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Lucian Covaliu era tatăl a zece copii și a primit tratament mult prea târziu.
În ciuda faptului că Spitalul Județean din Suceava are conducere militară, mult lăudată de toată lumea, un caz al unui bărbat care a decedat din cauza Covid19, arată că realitatea este alta.
Bărbatul de 46 de ani, din Suceava, a fost internat în data de 13 aprilie 2020, la Spitalul Județean Suceava, cu bronhopneumonie, dar fost testat pentru Covid19, abia în data de 20 aprilie 2020, adică după o săptămână, și nu la Suceava, ci la București. Înainte de a fi internat el a mers la medic pentru că simțea rău, și a primit tratament la domiciliu.
Parcursul bărbatului este descris chiar de grupul de comunicare strategică. ”Bărbat, 46 ani din județul Suceava.
Pacient cu febra și dispnee pentru care a avut tratament cu antibiotic și simptomatice, la domiciliu, dupa care a fost internat prin UPU în data de 13.04.2020 la Spitalul Județean de Urgență Suceava cu bronhopneumonie. În data de 14.04.2020 este transferat în Secția de ATI, de la gastroenterologie. În 21.04.2020 a fost transferat la INBI Matei Balș, cu insuficiență respiratorie (care a necesitat intubarea pacientului) și cu insuficiență multiplă de organ. Data recoltării probelor pentru COVID-19: 20.04.2020. Data confirmării: 22.04.2020, Spitalul Județean de Urgență Suceava. Data decesului: 24.04.2020. Comorbidități: HTA, DZ, fumător. Istoric de calatorie în Germania(transport persoane)”.
Din raportarea oficială rezultă că bărbatul a primit tratament la domiciliu, după care a fost internat pe data de 13 aprilie 2020. În ciuda faptului că orașul Suceava este în carantină, fiind declarat focar Covid19, încă pacienții nu sunt testați la momentul internării, deși simptomele erau clare de Covid19.
Contactat, secretarul de stat Raed Arafat a spus că nu cunoaște problema dar v-a sesiza acest aspect la Grupul de Comunicare Strategică. ”Nu am aceste detalii trebuie sa adresați întrebarea spitalului din Suceava sau ministerului Sănătății. Eu am să trimit întrebarea la cei de la grupul de comunicare”, a spus secretarul de stat.
EvZ l-a contactat și pe ministrul Sănătății Publice, Nelu Tătaru. Acesta nu a răspuns nici la telefon și nici la mesajele prin care i se cerea un punct de vedere la situația dată.