Unul dintre cei mai liniştiţi fotbalişti din "echipa de aur" a Ceahlăulului a suferit un şoc, iar de două săptămâni este internat la Secţia de Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă din Piatra-Neamţ.
Jucătorii plătesc tribut fotbalului şi după retragerea din activitate. Se întâmplă în aceste zile cu Adrian Solomon, fost component de bază al echipei Ceahlăul în anii de glorie ai moldovenilor, pe care destinul l-a lovit fulgerător într-o seară de februarie, după ce l-a chinuit mai multă vreme.
Ex-mijlocaşul dreapta din perioada în care nemţenii o înfruntau pe Juventus Torino (se întâmpla în vara anului 1999) a suferit o cădere psihică, iar de aproximativ două săptămâni se află internat sub strictă supraveghere la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra-Neamţ.
În vârstă de 37 de ani, Solomon nu este lăsat să ia contact cu persoane din afara familiei, iar doctorii nu vor să-l lase acasă, de teamă că fostul fotbalist ar putea recurge la alte gesturi necugetate. Revenit din şoc, Solomon le-a povestit prietenilor versiunea sa: "Am făcut o criză! Am răbufnit! Atât îmi aduc aminte. Apoi, soţia a chemat Salvarea şi m-au dus la spital. Probabil e şi de la fotbal, de la cât am dat cu capul în minge atâţia ani!".
Cunoscuţii sunt de părere că Solomon a adunat frustrări provocate de faptul că nu şi-a găsit loc în fotbalul nemţean, fiind nevoit să lucreze ca distribuitor de cafea la o firmă din oraş, iar tensiunile acumulate ar fi adevăratul motivul al căderii psihice.
"Tulburare anxioasă şi depresivă"
Despre cazuri precum cel al lui Solomon se vorbeşte în şoaptă. Din moment ce ai trecut pragul unei rezerve a Psihiatriei, nimeni nu te mai crede în stare că ai putea duce o viaţă normală. Este o idee preconcepută de care românii nu se dezbară, susţin specialiştii. "Persoanele care ajung la Psihiatrie sunt stigmatizate", crede şi doctorul Dan Iliescu, cel care l-a internat pe Solomon.
Medicul dezvăluie starea pacientului, ascunzând cu bunăştiinţă detalii importante: "A suferit o tulburare anxioasă şi depresivă. Acum este mult mai bine. Ar putea pleca şi mâine din spital, dar vrem să fim siguri că e complet stabilizat. Nu vă spun mai multe, nu vă dau toate detaliile despre caz". Iliescu avertizează că pericolul ne paşte pe toţi: "Orice persoană care e supărată două săptămâni la rând poate fi internată la Psihiatrie!".
Tip calm, dar interiorizat
Şocaţi de veste, câţiva dintre foştii colegi de echipă l-au vizitat la spital pe Solomon. "Spunea că face echipa!", a povestit, îngrozit, un apropiat. "Arată rău. Zice că se simte bine, dar dacă îl ţin acolo de două săptămâni, nu poate să fie o situaţie uşoară. E schimbat şi nu poate dormi noaptea! E slăbit, parcă i s-au lungit mâinile, şi i se văd venele! Arată ca un om bătrân. Nu-mi vine să cred. Acum două săptămâni am jucat împreună fotbal în sală, iar acum face injecţii şi este pus pe sedative. Este un tip liniştit, care ţine totul în el, nu se exteriorizează. Este credincios şi respectuos. Nu supără şi nu deranjează pe nimeni. Despre el chiar se poate spune că era cuminte ca o fată mare, fără a exagera cu ceva. Nu bea şi nu fumează", îl caracterizează prietenii.
Amic cu Mihaela Rădulescu
Poreclit "Schultz" pentru se riozitatea germană cu care se pregătea la fiecare antrenament şi pe care o prelungea dincolo de gazon, Solomon s-a rupt de lumea fotbalului după ce a agăţat ghetele-n cui.
Spre deosebire de colegii lui de generaţie, care sunt prinşi fie în organigrama clubului Ceahlăul, la Centrul de Copii şi Juniori sau la prima echipă (care activează în liga a doua), fie activează la formaţii din zonă: Roman, Bicaz... "Era singurul care n-a fost ajutat de club, dar asta fiindcă n-a spus niciodată că ar avea nevoie", a comentat un oficial al pietrenilor.
Despre Solomon s-a spus că ar fi fost printre primii prieteni ai actualei vedete TV Mihaela Rădulescu, originară din Piatra-Neamţ. Legătura dintre cei doi ar fi fost făcută chiar de tatăl Mihaelei, Florin Ţiganu, cel care multă vreme a fost crainic la stadionul de la poalele Pietricicăi.
PĂREREA SPECIALISTULUI
"Nu i se trage de la lovirea balonului"
Situaţia lui Adrian Solomon este, de fapt, drama foştilor jucători care nu-şi găsesc locul în fotbal după retragerea din activitate. Fără a avea calificare pentru a practica o meserie anume, fotbaliştii de ieri se descurcă greu după ce-şi agaţă ghetele-n cui.
Apropiaţii lui Solomon susţin că acesta ar fi suferit enorm fiindcă trebuia să ajungă antrenor secund la o formaţie de liga a treia, post pe care l-a ocupat însă Dumitru Botez, ex-coleg de generaţie. Doctorul Iliescu susţine că Solomon caută explicaţii pentru starea în care a ajuns, atunci când spune că prăbuşirea i s-ar putea trage şi de la lovirea balonului. Medicul nu crede că aceasta este adevărata cauză. "Nu se poate spune că lovitul balonului poate produce astfel de traume. Boxerii sunt expuşi, nu fotbaliştii", precizează specialistul.
Printre controalele pe care INMS le face înainte să pună viza de joc pe carnetele fotbaliştilor nu se află şi cel psihologic. Recent, după incidenul comis în Liga Campionilor de Sorin Cârţu, la Basel, unde românul a spart banca de rezerve, Comisia Tehnică din cadrul FRF a propus ca antrenorilor din Liga I să li se facă de-acum încolo examen psihiatric. Modelul există în Turcia, unde tehnicienii, înainte să fie angajaţi, susţin teste psihologice.
ALŢII CU PROBLEME
Florin Axinia a fost operat pe creier Şi alţi foşti fotbalişti nemţeni reprezentativi din generaţia lui Adrian Solomon au avut de depăşit diverse momente dificile, şi tot după ce s-au retras din activitatea competiţională. Un moment de cumpănă a trecut şi mijlocaşul Costel Ilie, jucător legitimat şi la Dinamo, formaţie cu care, în 2002, a câştigat titlul. În 2007, Ilie ar fi fost la un pas să se sinucidă, afectat de problemele pe care le-a avut cu legea.
Ex-atacantului Florin Axinia nu-i era suficientă bătaia de cap pricinuită de procesul de divorţ pe care soţia lui, Mihaela, i l-a intentat recent după o căsnicie care a durat mai bine de un deceniu. A trebuit să facă faţă unei alte traume, mult mai grave, de ordin medical. Anul trecut, Axinia II a suferit, la Iaşi, o intervenţie chirurgicală de risc maxim, la cap, urmare a faptului că un vas de sânge i-a inundat creierul.