DRAMA grecilor de rând. Mame nevoite să-și abandoneze copiii, din cauza austerității
- Simona Mătieș
- 12 mai 2012, 18:25
Criza economică din Europa a fost cel mai greu resimțită în Grecia, unde oamenii au ieșit în stradă, în proteste violente și emoționale, față de măsurile de austeritate impuse acestei națiuni. Pe străzile Atenei sunt mame care au fost nevoite să-și vândă proprii copii, în bătălia pentru supraviețuire, relatează presa britanică.
O femeie povestește despre o prietenă care nu a mai avut posibilități financiare să-și crească fiica și a dat-o în îngrijire unui cuplu care nu avea copii. ”Acest gen de lucruri se petrec acum în Grecia. Sunt foarte mulți oameni care suferă și mă întreb ce le rezervă soarta celor din generația fetei mele”, spune ea. Copii, lasați în grija organizațiilor caritabile O dată pe lună, sâmbăta, Kasiani Papadopoulou pregătește un mic bagaj cu daruri pentru copii, ia autobuzul de la garsoniera ei, dintr-o suburbie a capitalei și merge într-o zonă rezidențială din afara Atenei, în vizită la proprii copii. La un cămin al unei asociații de caritate, unde sunt îngrijiți cei trei copii ai săi, micuții îi ies în întâmpinare, fericiți, strigând ”mama” atunci când o văd în pragul ușii. Cea mai mare dintre fetițe, Ianthe, îi sare în brațe, o îmbrățișează și o sărută, povestesc jurnaliștii britanici, martori la scena emoționantă.
Bucuria durează doar câteva ore, iar la despărțire, Kasiani aproape plânge, de fiecare dată. Copiii cei mici, Melissa și Makos, se agață de ea, înainte ca mama să fie nevoită să plece spre casă singură. ”Nu este ușor pentru o mamă să-și ia rămas bun de la copiii ei”, spune femeia emoționată. ”De Crăciun, de Paști și de zilele lor de naștere sunt foarte tristă, pentru că nu-i pot vedea. Oamenii mă judecă pentru ce am făcut, inclusiv familia mea și vecinii, dar ei nu înțeleg adevărul. Tot ce am făcut am făcut pentru copiii mei”, spune tânăra. Ea povestește că a apelat la toate agențiile și autoritățile guvernamentale posibile, pentru a cere ajutor pentru familia ei, dar toți i-au făcut doar promisiuni, și nu i-au oferit, în fapt, nimic. ”Nu au nici ei bani. Țara noastră trece printr-o perioadă de criză”, crede Kasiani. Austeritate pentru toată lumea Până acum doi ani, grecii aveau condiții de salarizare și pensionare deosebite. Chiar și bucătarii, patiserii sau coafezele se aflau pe lista celor 600 de meserii din care aveai dreptul să te pensionezi la vârsta de 50 de ani, cu o pensie de 95% din salariul obținut în ultimul an - datorită profesiilor ”grele și periculoase”. Acum, însă, măsurile de austeritate impuse Greciei de țările din zona euro, de UE și FMI, au făcut ca beneficiile, pensiile de stat și salariile să fie drastic reduse, într-o încercare de rebalansare a deficitului bugetar uriaș și de scoatere a țării dintr-o gravă criză economică, evitând falimentul. Deja unul din cinci adulți este șomer, o cincime dintre firmele elene s-au închis, standardul vieții a scăzut cu 20% în ultimii doi ani, iar țara care a creat Jocurile Olimpice în anul 700 (î.Hr.) abia își permite să trimită jumătate dintre atleții săi la competiția olimpică ce va avea loc la Londra anul acesta. ”Guvernul grec e vinovat pentru situația catastrofală a familiei mele”
Kasiani este văduvă și se roagă ca într-o zi să-și poată permite să-și ia copiii acasă. Soțul ei, Angelo, a fost decorator, dar a murit, la 47 de ani, de pneumonie, în urmă cu doi ani. Femeia și-a luat atunci două slujbe, pentru a se putea descurca. Una la primărie și alta la un magazin din oraș - făcea curățenie. Apoi a pierdut cel de-al doilea loc de muncă, pentru că serviciile de curățenie au devenit un lux. ”Am fost nevoită să le spun copiilor mei că nu-mi mai permit să-i întrețin. Le cumpăr toate aceste lucrușoare, despre care doar o mamă știe că ei și le doresc. Fac tot ce pot pentru ei, atunci când ne vedem, deși eu nu mai am aproape nimic”, mai spune Kasiani.
În ultimul an, peste 1.000 de familii au apelat la organizația SOS Satele Copiilor, pentru a primi ajutor, iar voluntarii de la bisericile ortodoxe oferă 2.500 de mese gratuite, în fiecare zi, în centrul Atenei.
”Viața mea nu are niciun sens fără copiii mei. Guvernul grec este vinovat pentru catastrofa care a lovit familia mea!”, consideră tânăra grecoaică. Sursa: Daily Mail