Membrii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au reacţionat printr-un comunicat de presă după ce pompierii au avut mai multe reacţii cu privire la punerea la dispoziţia organelor de anchetă a unor colegi implicaţi în tragedia de la clubul Colectiv.
În comunicat se precizează că şefii de la ISU Bucureşti-Ilfov au fost puşi la dispoziţie la solicitarea acestora, iar măsura a fost luată pentru a se asigura obiectivitatea anchetei şi în niciun caz nu poate fi asociată cu recunoaşterea sau probarea vinovăţiei.
Reacţia vine după ce sâmbătă, pe site-ul revistei Agenda Pompierului, a fost publicat un articol în care colegii şefilor ISU Bucureşti-Ilfov au spus că punerea lor la dispoziţie, la aproape o lună de la tragedia din clubul Colectiv, nu ar fi fost făcută în baza legii şi au cerut explicaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Aceştia au mai susţinut că în ceea ce-i priveşte pe cei trei, a fost încălcată prezumţia de nevinovăţie.
"Cine a avut curiozitatea a citi Legea 80/1995, adică Statutul Cadrelor Militare, a văzut că există 2 paragrafe care fac referire la punerea la dispoziţie a militarilor: articolul 82 şi articolul 89. (…) O fi vreo lege secretă pe undeva, ne-o fi scăpat nouă vreo prevedere legală? Cât de legală e această punere la dispoziţie? I-am văzut executaţi public de Premier, călcându-li-se în picioare dreptul la prezumţia de nevinovăţie, iar punerea lor la dispoziţie nu se încadrează în prevederile Statutului Cadrelor Militare”, au susţinut pompierii.
În replică, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a precizat duminică că punerea la dispoziţie a conducerii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dealul Spirii" Bucureşti-Ilfov - inspectorul şef Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul Orlando Şchiopu şi adjunctul Giani Aldoiu - "s-a realizat în baza analizei solicitării acestora, exprimată prin rapoartele personale scrise ale ofiţerilor, întocmite în acest sens".
"Conducerea IGSU a analizat şi dispus măsurile necesare pentru eliminarea oricăror aspecte legate de eventuala afectare a eficienţei actului managerial şi asigurarea obiectivităţii anchetei în derulare", s-a mai arătat în comunicatul citat. În plus, s-a explicat că ofiţerilor le-au fost aduse la cunoştinţă ordinele emise, iar aceştia nu au contestat actele administrative întocmite.
De asemenea, IGSU mai arată că punerea la dispoziţie a celor trei ofiţeri, dispusă în temeiul articolului 82, litera a din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, nu poate fi asociată cu recunoaşterea sau probarea vinovăţiei.