Dragostea lui Bejart la Festivalul "Enescu"

Calatoria coregrafica ce are ca tema dragostea, a celebrei companii Bejart Ballet Lausanne, face un popas anul acesta si in Romania.

Marele coregraf Maurice Bejart poate fi considerat cel mai important nume  din arta dansului, creatia sa fiind definitorie pentru secolul XX si inceputul secolului XXI.

Coregraf de renume

Fiul filosofului Gaston Berger, Maurice Bejart s-a nascut la 1 ianuarie 1927, in Marsilia. Dansator, apoi coregraf, isi face debutul la Paris, unde, in 1954, infiinteaza Ballets de l’Etoile, care va deveni in 1957 Ballet-Theatre de Paris.

In 1960 se stabileste la Bruxelles unde infiinteaza „Ballet du XXe Siecle”. Un sfert de secol mai tarziu isi muta compania la Lausanne, schimbandu-i numele in „Bejart Ballet Lausanne”.

Bejart isi face cea mai mare parte a studiilor de dansator alaturi de dansatori precum Egorova, de Rousanne si de Leo Staats. Bagajul clasic dobandit alaturi de ei il foloseste alaturi de Janine Charrat, Roland Petit la Londra, in cadrul companiei „International Ballet”.

Maurice Bejart se va lansa cu adevarat pe muzica lui Chopin, sub indrumarea criticului Jean Laurent. In 1955, in cadrul Ballets de l’Etoile, face dovada talentului sau coregrafic cu „Symphonie pour un homme seul”, fiind primit cu mult entuziasm de presa si public.

Remarcat de directorul Theatre Royal de la Monnaie, Maurice Huisman, Bejart realizeaza desavarsitul spectacol „Sacre du Printemps” (1959), apoi infiinteaza „Ballet du XXe Siecle”, cu care cutreiera intreaga lume. In 1961 a pus in scena celebrul Bolero al lui Maurice Ravel, impreuna cu Jorge Donn, apoi „Messe pour le temps present” (1967) si „L’Oiseau de feu” (1970).

Bunic al dansului

Maurice Bejart a contribuit la nasterea dansului contemporan in Belgia si Franta, mai ales datorita generatiilor de dansatori pe care i-a format in scolile sale. In 1970, a fondat Scoala Mudra la Bruxelles, apoi la Dakar (1977). In 1992 deschide Scoala-atelier Rudra, de la Lausanne, care este una dintre cele mai prestigioase scoli de dans clasic si contemporan.

Reluarea sezonului 2002/2003 este marcata de doua evenimente. Pe de-o parte, Maurice Bejart, uimit de calitatea absolventilor scolii sale Rudra, creeaza o trupa-junior, Compagnie M, si un balet special pentru ei, „Maica Tereza si copiii lumii”.

Pe de alta parte, coregraful pune pe picioare pentru Bejart Ballet Lausanne un program consacrat in intregime lui Stravinski. Prezentat mai intai la Lausanne, apoi la Sankt-Petersburg si Moscova, acest spectacol se remarca prin „Concertul pentru vioara” si „Pasarea de foc”.

In 2004, pentru a sarbatori cincizeci de ani in fruntea aceleiasi companii, Bejart creeaza impreuna cu tinerii dansatori ai trupei,  spectacolul „Arta de a fi bunic”.

In 2005, urmeaza „L’Amour - La Danse”, spectacol-retrospectiva care reuneste fragmente din cele mai reusite creatii ale lui Maurice Bejart din ultima jumatate de secol. Printre acestea se regasesc: „Le Sacre du Printemps”, „Romeo et Juliette”, „Sept danses grecques”, „Brel et Barbara”, „Ballet for life”.

Coloana sonora a spectacolului include creatiile unor compozitori precum Stravinski, Berlioz, Bellini, dar si Mikis Teodorakis, Queen ori U2. Acest spectacol a ajuns si pe scena Teatrului National, in cadrul seriei „Spectacole de opera si balet” propuse de editia 2007 a Festivalului International „George Enescu”.

BIOGRAFIE

Cine este Maurice Bejart? > Maurice Bejart a fost intai dansator, apoi coregraf, regizor de teatru („Casta Diva”, „A-6 Roc” etc.), de opera („Salome”, „La Traviata”, „Don Giovanni”) realizator de filme (Bhakti) si scriitor (roman, amintiri, jurnal, piesa de teatru).

> Cu toate ca, in 1984, trece la islamism, in spectacolele sale apar in continuare scene controversate si nuditate.

> Ales membru al Academiei des Beaux-Arts al Institutului Frantei, Maurice Bejart primeste de la Papa Ioan Paul al II-lea, in 1995, distinctia Together for Peace Foundation, iar orasul Lausanne ii confera Premiul Grand Siecle.