Dragostea în paginile de literatură și în afara lor: scriitorul emblematic și actrița. Povestea lui Liviu și Fanny Rebreanu
Dragostea în paginile de literatură și în afara lor: scriitorul emblematic și actrița. Povestea lui Liviu și Fanny Rebreanu.
Liviu și Fanny Rebreanu au avut o relație destul de îndelungată, însă marele scriitor a fost la picioarele actriței, în ciuda imensului său talent literar. Asta în condițiile în care Fanny avea o fetiță născută în 1909, pe care marele scriitor a adoptat-o.
Dragostea și literatura: Liviu se îndrăgostește fulgerător de Fanny
Fanny Rădulescu se născuse la 27 decembrie 1888 la Pitești. Dintr-o relație anterioară, în 1909, i s-a născut fiica sa Puia Florica. A jucat pe mai multe scene, inclusiv la Teatrul Național din București.
În 1911, Liviu Rebreanu ajunsese secretar literar al Teatrului Național din Craiova. Acesta funcționa atunci pe Strada Justiției (azi, A.I.Cuza) unde azi este blocul Romarta. Aici a funcționat până la incendiul din 1927.
Aproape cinci decenii mai târziu, deși planurile erau din anii 30, Teatrul Național s-a construit pe actualul amplasament pe locul fostei Piețe Marcheu de lângă Palatul Justiției, azi, Universitatea din Craiova.
Liviu Rebreanu și Ștefania Rădulescu
Liviu Rebreanu se născuse la 27 noiembrie 1885, la Târlișua, comitatul Bistrița. A fost cadet austro-ungar, ca și fratele lui Emil, devenit ofițer și mort pe frontul de la Ghimeș-Palanca ca dezertor, dorind să treacă în România. Liviu Rebreanu a trecut în România, fiind suspect pentru Austro-Ungaria. Activitatea sa naționalistă a fost reclamată de Viena, aliaților de la București și scriitorul a fost închis o vreme la Văcărești ca indezirabil.
A fost la un pas să fie deportat în Ardeal, unde mai mult ca sigur ar fi fost spânzurat. Inițial, scrierile sale nu au avut mare succes, dar treptat, Rebreanu are un succes fulminat cu romanul Ion, după Primul Război Mondial, Până atunci, scria articole, cronici la mai multe ziare.
În iunie 1911, directorul Emil Gârleanu o introduce în distribuții la Craiova pe Ștefania Rădulescu, numită Fanny. În octombrie 1911, are loc debutul iar secretarul literar Rebreanu era topit după ea.
Dragostea și literatura: Liviu și Fanny Rebreanu, o căsnicie lungă dar cu probleme
În anii interbelici Rebreanu urcă rapid în ierarhie. Are succese mari cu Pădurea Spânzuraților în 1922 și Răscoala în 1933. Ajunge Directorul Teatrului Național din București în intervalul 1933-1944. În 1944, se retrage la Valea Mare, Argeș, din cauza problemelor cu un cancer pulmonar, dar revine la București și are un rol în actul de la 23 august 1944, când se crede că a și fost împușcat. A murit la 30 august 1944 la Valea Mare.
Fanny Rebreanu a reușit să îl convingă pe soțul ei să îi dea bani pentru a avorta copilul lor. Liviu o adoptase pe Puia Florica. Aceasta și-a iubit tatăl adoptiv și a luptat pentru memoria acestuia. Fanny Rebreanu s-a stins la 15 martie 1976, la București.