Dragoș Preda, politicianul care a atras atenția tuturor când i s-a adresat primarului Clotilde Armand ”pe limba ei”, într-o franceză impecabilă, trage acum un semnal de alarmă vizavi de situația spitalelor și a școlilor din sector. Preda spune că ”a estima” gravitatea problemelor nu e de ajuns, ci e nevoie de cineva care să și ia initiativa rezolvării lor. Iar pentru asta se implică personal.
Tăierea, de către primar, a finanțărilor pentru spitalele și școlile din sectorul 1 crează probleme în lanț, care se răsfrâng asupra cetățenilor, iar lipsa de colaborare a primarului poate duce inclusiv la pierderea unei sume importante de bani, 78 de milioane de euro de la Banca Mondială, bani obținuți pentru construirea unui spital pentru copii, avertizează Preda.
”Am avut deja mai multe discuții, una foarte importantă cu dr Alexandru Ulici, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru copii Grigore Alexandrescu, o unitate medicală de maximă importanță nu doar pentru sector, ci pentru tot Bucureștiul și toată regiunea. E un spital care tratează 800-1000 de copii pe zi, iar tăierea finanțării afectează direct funcționarea lui, este vorba despre activitatea curentă, plata utilităților, funcționalitatea clădirilor, verificările curente. Clădirile astea depind efectiv de fondurile alocate de Primărie, iar ele trebuie deblocate de urgență”, a spus Preda, care a precizat, dată fiind experiența sa în administrația locală a Parisului, că în Franța 60 la sută din fondurile necesare funcționării spitalelor publice vine de la autoritatea locală, iar restul de 40 la sută de la Ministerul Sănătății.
”Lucrările trebuie demarate până în 2014, altfel pierdem banii”
Una dintre temele discutate de Dragoș Preda cu managerul spitalului Grigore Alexandrescu a fost și proiectul construcției celui mai mare spital de arși pentru copii. ”Se cer imperativ spitale. Peste tot, în toată țara. Spitale moderne, funcționale, la nivel european. Ei bine, a fost identificată sursa de finanțare, vorbim despre 78 de milioane de euro antamați de la Banca Mondială pentru acest viitor spital pentru copii, dar există desigur și o condiție, demararea lucrărilor pentru clădire până în 2024. Este nevoie ca primăria Sectorul 1 să se implice. Este nevoie de niște avize de la Primăria Capitalei, pentru care termenele au fost deja depășite. Clădirea trebuie ridicată, altfel pierdem banii” a mai spus politicianul.
Nevoia de siguranță a copiilor în școli
Dragoș Preda, care și-a anunțat candidatura pentru președinția PNL sector 1 pentru ca, spune el, să aibă și pârghiile pentru a face lucruri, a punctat și consecințele deciziei Primăriei Sectorului 1 de a tăia fondurile de la școli. ”Decizia nu a fost prezentată public, nici în consiliu. Și, mi-au semnalat părinți, poliția, directorii unităților de învățământ, din cele 60 de școli din sector, aproape jumătate – 28 mai exact – sunt afectate de tăierea pazei. Sunt probleme acolo, pentru că numărul posturilor de pază s-a diminuat, iar unitățile de învățământ, locuri unde părinții trebuie să fe liniștiți când își lasă copii, devin locur nesigure”, a mai spus acesta.
”Spitalul, școala, sunt servicii de bază pentru populație. Motivul pentru care ne alegem edilii este ca aceștia să aibă grijă de aceste aspecte. Oamenii trebuie să simtă că politicienienii lucrează pentru ei, să vadă rezultate concrete, palpabile” susține Dragos Preda.
”Call to action”
Dragos Preda candidează la președinția PNL Sector 1, funcție ocupată acum de Serabstian Burduja. Decizia vine din nemulțumirea că echipa PNL de la Primăria Sectorului 1, ”nu fost susținută” pentru rezolvarea problemelor stringente din sector.
”Eu sunt un om pragmatic, orientat pe rezultate. Avem oameni buni în echipa, foarte capabili și bine pregătiți. Dar contează și cum e coordonată o echipă. Eu cred că un bun manager este acela care poate obține rezultate folosind exact aceeași echipă” a mai spus Preda.