Dracula, celebrul personaj de film de groază, prefera sângele tinerelor. Ei, bine, asta ar putea fi cheia unei vieți lungi și sănătoase, întrucât transfuzia de sânge tânăr reduce cu 10% nivelul colesterolului și scade cantitatea dintr-o proteină vinovată de apariția demenței.
Se pare că mitul lui Dracula care ar fi preferat să bea sângele fetelor tinere pentru al împiedica să îmbătrânească nu e doar o fantezie dintr-un film de groază.
Persoanele în vârstă cărora li s-au administrat transfuzii de sânge de la adulții mai tineri prezintă un risc mai scăzut de cancer, demență și boli de inimă, arată noi cercetări realizate la San Francisco.
În studiile inovatoare, oamenii de știință par să fi confirmat că, pe termen lung, asemenea injecții pot inversa îmbătrânirea.
Ambrosia, o companie din San Francisco, a testat tehnica inspirată de filmul de groază cu Dracula pentru a evalua beneficiile ei.
Tehnica cu cea folosită de fostul dictator nord-coreean Kim Il-Sung, despre care se spunea că își face transfuzii cu sânge de la oameni în vârsta de douăzeci de ani pentru să își dorea să trăiască 100 de ani.
Jesse Karmazin, fondatorul companiei, a declarat pentru New Scientist: „Nu vreau să spun cuvântul panaceu, dar există ceva special la adolescenți. Orice este în sângele tineresc provoacă schimbări care par să inverseze procesul de îmbătrânire”.
Cum au efectuat studiul?
Au fost analizate rezultatele testelor de sânge de dinainte cât și la o lună după ce 70 de participanți au primit tratamentul radical.
Toți cei implicați au avut cel puțin 35 de ani și au plătit 8.000 de dolari pentru a face parte din experiment, notează DailyMail Online.
Ei au primit de fapt plasmă - componenta principală a sângelui - de la voluntari cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani.
Ce s-a constatat?
Cercetatorii au remarcat îmbunătățiri în biomarkeri de diferite boli majore, o reducere cu 10% a colesterolului din sânge (nivelurile ridicate sunt recunoscute drept factori pentru apariția bolilor cardiace), dar și o reducere cu 20% a proteinelor numite antigene carcinoembrionice.
Acestea pot fi văzute în cantități mari la persoanele care au diferite forme de cancer.
Plasma obținută din sângele adolescenților a ajutat, de asemenea, la reducerea cu o cincime nivelurilor de proteine amiloid, care formează aglomerări toxice în creierul pacienților cu demență.
Spre exemplu, starea unui pacient de 55 de ani cu debut precoce de Alzheimer, a început să se îmbunătățească după doar o transfuzie. Karmazin a arătat, de asemenea, că aceiași îmbunătățire s-a constatat și la o femeie, puțin mai în vârstă, care era afectată mai rău de boală.
Rezultatele studiului au fost făcute publice recent la o conferință care s-a desfășurat la Los Angeles.
Cu toate acestea, Kazmarin a sugerat că este posibil ca unele dintre efectele benefice ale acestui tratament să fi fost imaginate de pacienții disperați să vadă rezultatele după ce au plătit atât de mulți bani.
Un alt studiu, publicat luna trecută, arată de asemenea, că sângele din cordonul ombilical uman ar putea fi ingredientul cheie al „tinereții veșnice”.
Echipa Universității Stanford a descoperit, în plasmă, o proteină care poate inversa efectele declinului mental asociat vârstei.
Sunt, însă, și studii care arată că tehnica lui Dracula poate avea efectul invers. Cercetătorii de la The Ottawa Hospital au remarcat modul în care donațiile de sânge de la tinerele femei pot fi legate de rate mai scăzute de supraviețuire la pacienți.