Regizorul Florin Iepan a finalizat un documentar despre Bela Lugosi, actorul de origine romana care l-a jucat pe celebrul conte-vampir din Transilvania.
Una dintre cele mai fascinante biografii ale secolului trecut, a legendarului actor din Lugoj care l-a intruchipat pe Dracula, Bela Lugosi, va fi reconstituita in imagini intr-un nou documentar realizat de Florin Iepan.
„Lugosi. The Fallen Vampire”/ „Vampirul cazut” - „un soi de transgresie a expresiei comune „ingerul cazut””, cum a explicat regizorul - are ca sursa de inspiratie o biografie dedicata actorului, semnata de americanul Gary D. Rhodes: „Bela Lugosi: Dreams and Nightmares”.
Filmul, bazat in proportie de 70a pe imagini de arhiva, este o coproductie Romania-Germania-Franta-Austria-Olanda-Finlanda, finantata si de Centrul National al Cinematografiei (CNC).
Bugetul se ridica la circa 250.000 de euro, 12% din suma fiind asigurata de CNC, dupa ce proiectul de film a fost respins apoi admis la contestatie, in 2005.
„Este un proiect destinat, in principal, pietei de televiziune. Contine toate elementele pentru care documentarele sunt de multe ori respinse pe nedrept la festivalurile de film, adica voice over, interviuri, multa arhiva”, subliniaza regizorul.
De la Iisus la vampiri
Cat se poate de concis, Florin Iepan rezuma biografia personajului sau astfel: „Nascut la Lugoj in 1882, miner la Subotica, actor de teatru si film in Imperiul Austro-Ungar, lider comunist la Budapesta, emigrant in America, vedeta la Hollywood, urmarit de FBI si inmormantat in 1956 intr-un cimitir din Los Angeles, imbracat in costumul contelui Dracula”.
Bela Lugosi jucase deja in peste 40 de productii unguresti sau hollywoodiene, sub pseudonimul Arisztid Olt, cand Universal Pictures a pariat pe el in rolul lui Dracula. Sansa i-a venit in 1931, dupa ce actorul Lon Chaney, protagonistul noii pelicule despre legenda contelui din Transilvania, in regia lui Tod Browning, a murit.
Cu o figura misterioasa, de un erotism intunecat, Lugosi face din Dracula un blockbuster. Treptat, ajunge sa se identifice cu personajul sau si in viata reala, de aceea va fi si inmormantat in costumul din recuzita pentru Dracula. Ca o ironie, inainte de a ajunge in America, Lugosi il interpretase si pe Iisus, in 1909, intr-o piesa de teatru.
Detalii inedite despre Lugosi Montajul a fost incheiat acum doua luni, insa pana la lansarea documentarului, programata pentru Festivalul Astra de la Sibiu sau TIFF-ul clujean si in octombrie pentru TV, regizorul negociaza drepturile de difuzare pentru imaginile din arhiva, extrem de costisitoare.
„In film apar interviuri cu personaje foarte interesante: regizorul maghiar premiat cu Oscar Istvan Szabo, Bela Lugosi Jr., dramaturgul Peter Muller - autorul piesei „In umbra vampirului”, si mai ales un interviu amplu cu cel mai bun biograf al lui Lugosi din America, Gary D. Rhodes”, anunta Florin Iepan.
Pe langa amanuntele inedite pe care le-a descoperit cercetand trecutul lui Lugosi, Iepan spune ca va aduce si o viziune noua: „Nu pot sa nu remarc superficialitatea cercetatorilor romani si straini care, cu foarte putine exceptii, ignora obiceiurile de sorginte precrestina care s-au pastrat in regiunea noastra si care, in mod formal, fac trimitere la filmele horror americane”. Iepan crede ca, fara prestatia foarte speciala a lui Lugosi, „noi, astazi, am fi auzit foarte vag de personajul lui Dracula”.
Apreciat
Regizorul „Decreteilor”
Florin Iepan, in varsta de 39 de ani, este cunoscut pentru controversatul „Nascuti la comanda. Decreteii”, despre Decretul 770/1966, prin care Ceausescu a interzis avorturile.
Difuzat de TVR in mai 2005, filmul a generat dezbateri aprinse. Regizorul a lansat acum doi ani un alt documentar despre un personaj de Hollywood, Johnny Weissmuller - „The One, The Only, The Real Tarzan” - difuzat pana acum in peste 20 de tari.
A absolvit Academia de Teatru si Film, in 1995, si Discovery Campus Master School, in 2003. Are in palmares peste 40 de productii si propria casa de productie, Sub-cult-ura, din 1999.