Dr. Silvia Nica, șef la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Universitar București (SUUB) are o frumoasă pasiune care o face să-și împartă viața între spital, familie și scenă! Își petrece zilele printre sirene de ambulanțe, bolnavi cu fel de fel de probleme și intervenții pur și simplu salvatoare, dar are mici trucuri care o ajută să facă față provocărilor meseriei. „Muzica mă ajută să-mi păstrez echilibrul”, își dezvăluie secretul medical.
Parafa de medic a primit-o în 1996, iar din anul 2014 coordonează activitatea Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Universitar, locul unde zilnic vin sute de pacienți. În spatele uniformei de medic se află o mare iubitoare de muzică clasică. Și nu doar atât. Doamna doctor Silvia Nica cântă la vioară și face parte din Orchestra Medicilor.
- Evenimentul Zilei: Când ați ținut prima oară vioara în mână?
- Dr. Silvia Nica: Am studiat vioara copil fiind, în clasele primare și în gimnaziu, iar după clasa a opta am studiat pe cont propriu. Din anul doi de rezidențiat am intrat în Orchestra medicilor și, de atunci, cânt cu ei. Am cântat și cu Orchestra Mondială a Medicilor, dar și cu Orchestra Europeană a Medicilor.
- Cum a fost experiența în Orchestra Mondială a Medicilor?
- A fost o colaborare tare dragă mie. Orchestra Mondială a Medicilor a avut un turneu și în România, în anul 2016. Au fost 3 concerte, în 3 zile consecutive, la Cluj, Brașov și în București, la Ateneul Român. Atunci au fost medici din peste 30 de țări, precum Australia, Canada, SUA și țări asiatice. Am cântat sub bagheta unui dirijor neamț, care era doctor cardiolog.
- Unde se leagă medicina cu muzica?
- Sunt complementare. Muzica este un refugiu, e o activitate care mă ajută sămi pastrez echilibrul, pentru că activitatea de aici, de la spital, este foarte solicitantă și fizic și psihic și emoțional, iar vioara mă ajută foarte mult. Acasă prefer să ascult muzică clasică, pentru că în acest timp mai fac și altceva. De cântat acasă, mai rar.
- Găsiți timp pentru repetiții?
- Marți seara facem repetiții la Ateneu, dar dacă unul dintre colegii noștri nu ajunge, nu este o dramă. Noi facem asta din plăcere. Suntem orchestra de amatori. Am ajuns să fim ca o familie.
- Câți membri sunt în orchestră? Sunt numai medici?
- Da, sunt numai medici din București, iar numărul variază în funcție de repertoriu. Am cântat și în formație de 80 de persoane, dar cu sprijinul celor de Filarmonică, de obicei, căci avem și colaboratori profesioniști. Numărul diferă pentru că la unele concerte cântăm ca și orchestră de cameră, fără suflători, doar cu corzi, la altele este nevoie și de suflători sau harpă sau instrument de percuție, deci depinde de repertoriu. Dirijor este Ion Iosif Prunner, care este și dirijorul Corului Filarmonicii.
- Simțiți emoție pe scenă, la fel ca la spital?
- Emoții pe scenă nu mai am. Am avut la început, mai ales înainte să cânt pe scena Ateneului. Dar pot spune că la spital mă implic emoțional... Când văd anumite situații. Vin foarte multe cazuri la Urgență și sunt oameni și povești care te impresionează și pe care noi, medicii, trebuie să le gestionăm. Am avut victime ale agresiunii în familie, bătrâni părăsiți de rude, dar și alte drame familiale, de ordin social, cărora trebuie să le găsim o rezolvare, iar asta ne consumă foarte mult.
- Sunteți sefă la UPU din 2014. Cum a fost noaptea când a ars clubul Colectiv, când v-au venit răniți arși de acolo?
- A fost o noapte încărcată cu foarte mult dramatism... Nu pot să vorbesc despre acea noapte, parcă revăd și acum acele momente. Pot spune că a fost o situație în care toți, pe lângă actul medical în sine, ne-am rugat la Dumnezeu mult mai intens decât o facem de obicei.
- Credeți că, uneori, Dumnezeu lucrează prin mâinile dumneavoastră?
- Eu sunt convinsă că deciziile se iau Sus. Având în vedere faptul că aici ( la spital- n.r.) permanent ne lovim de situații care nu se desfășoară așa cum noi le anticipam din punct de vedere medical și științific, convingerea mea este că decizia o ia Cineva de deasupra noastră.
- Cum vede familia pasiunea dumneavoastră?
- Soțul este și el medic și face parte din Orchestra medicilor, tot la vioară cântă. Cei doi băieți, de 14 și cel de 17 ani au făcut și ei vioară. Cel mare chiar vrea să facă și el medicina. Eu nu le-am impus nimic. I-am sfătuit să facă ceea ce își doresc ei, important e să facă cu plăcere.
- Știu că vă pregătiți pentru un eveniment important.
- Da! Vom susține un concert cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, celebrată anual pe 7 aprilie. În fiecare an, Orchestra Medicilor are o reprezentație artistică în cinstea acestei zile, iar anul acesta vom cânta, pe scena Ateneului Român, lucrări de Schumann, Schubert, Mozart și alte arii din opere.