Legea prevenției ar trebui să includă și prevederi referitoare la conflictul de interese și regimul incompatibilității, a declarat astăzi prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.
Potrivit doctorului Săndesc, Agenția Națională de Integritatea (ANI) are o funcție de control, iar elementul preventiv și consultativ lipsește cu desăvârșire în activitatea acestei instituții.
„În regulamentul de organizare a ANI se prevede că trebuie să aibă un rol preventiv și consultativ. Art. 6, alin.1 spune că orientările strategice în activitatea Agenției sunt consolidarea componentelor de prevenție și de conștientizare în activitatea de combatere a corupției — conflictelor de interese și incompatibilitatea—, iar aceste lucruri lipsesc cu desăvârșire. Toată lumea știe acest lucru, pe de altă parte draftul legii prevenției are un articol care are ca scop prevenirea sancționării automate a actelor care constituie contravenție. Experiența ultimilor ani a relevat că un procent important dintre situațiile de incompatibilitate sau conflict de interese au fost determinate tocmai de absența elementului preventiv sau consultativ, aceste situații nefiind eliminate, din cauza neclarității prevederilor și faptului că, deși era simplu de rezolvat, foarte mulți au ajuns să fie condamnați de ANI prin lipsa elementului preventiv", a explicat Săndesc, la dezbaterea privind evoluția domeniului de Anestezie și Terapie intensivă din România organizată de Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă.
El a arătat că includerea acestor două fapte — conflictul de interese și incompatibilitatea — în legea prevenției este "extrem de utilă și nu scade exigențele în acest domeniu".
„Noi nu ne adresăm reglementărilor cu privire la aceste aspecte, doar solicităm acest element preventiv; dacă se constată o situație, persoana să poată să ia măsuri pentru a se corecta și doar ulterior să fie sancționată”, a adăugat acesta.
De asemenea, în cadrul dezbaterii ce a avut loc la Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților s-a mai evidențiat necesitatea revizuirii legii malpraxisului și apariția unei legi privind îngrijirile paliative.