Dr. Cristian Andrei, portret de psihiatru într-o ţară isterică. "Femeile n-au prietene şi bărbaţii sunt curve!"

Speră ca la 50 de ani să devină bărbat. Face psihiatrie la radio şi la televizor. Vrei să afli cum eşti? Marci banu' şi-ţi spune on-line.

Când avea emisiune la radio, vânzătoarele de la supermarket ţineau tranzistorul deschis lângă casa de marcat. Acasă, casnicele şi pensionarele stăteau cu ochii măriţi pe televizor când începea să vorbească. Show-urile sale, la limita dintre divertisment şi program educativ, captau şi atenţia bărbaţilor. Omul nu e nici pe departe un "macho". Cu o calviţie pronunţată şi un început de burtică, bărbatul de 50 de ani e o apariţie banală. Când începe să vorbească, pe te miri ce subiect, are, însă, un soi de magnetism. Vocea blândă, tonul egal şi sfătos se potrivesc, mai degrabă, unui popă. Showman-ul nu e nici duhovnic, nici actor. I se spunea "vindecătorul de inimi". El se descrie pe sine însuşi ca pe un cabotin. În fapt, e medic psihiatru. Este doctorul Cristian Andrei.

Încă n-a ajuns bărbat

Una dintre cărţile sale se numeşte "Cine m-a făcut femeie". L-a întrebarea cine l-a făcut bărbat, doctorul se foieşte, stânjenit: "Nu ştiu dacă am ajuns încă. Mulţi se dau bărbaţi, dar ca să fii unu' adevărat trebuie să-ţi asumi ceea ce faci. Să ţii o familie lângă tine cu toată răspunderea. Lucru pe care eu nu-l fac acum. Să simţi ca o femeie şi să poţi ca un bărbat! Da', zilele, astea fac 50 de ani şi sper să devin".

Are calificarea de psihoterapeut. A încercat să obţină acest statut de la profesorii săi. "Am fost foarte dezamăgit. Erau de factură comunistă, vroiau să educe pacientul în loc să-l trateze! Am încercat să învăţ de la alţi terapeuţi, da' mă costa 3.000 de euro pe lună. N-am vrut să plătesc... Cele opt atestate pe care le am sunt de pe urma unor cursuri predate de străini. Au fost gratis! Adevăraţii mei profesori sunt pacienţii mei. Aproximativ 8.400!", povesteşte psihoterapeutul. 

"Omul nu există ca individ!"

Cristian Andrei se trage din Valea Voievozilor, judeţul Dâmboviţa. Provine dintr-o familie modestă, în care doar tatăl lucra. În prezent, e singur, deşi are trei copii cu două femei. Nu crede în "până ce moartea ne va despărţi".

"Cred că există o instituţie mai eficientă decât moartea şi anume divorţul. Acum, divorţul ţine mai mult decât căsătoria!", e franc doctorul. "Omul nu există ca individ, deşi se luptă permanent să se afirme individual. El este, de fapt, o rezultantă a gândurilor, emoţiilor şi acţiunilor celorlalţi oameni, ca o celulă a fagurelui de miere, alcătuită de pereţii celorlalte celule", a afirmat la o emisiune: "E o realitate. Când afli că eşti băiat, ţi se spune, n-o afli singur. În unele sate din Peru, băieţeilor li se spune, până la zece ani, că sunt fete. S-a observat că e mai eficient social un copil unisex. Omul e, prin esenţă, o componentă socială. E un fragment al societăţii care a dobândit conştiinţă de sine. Un om singur nu are nevoie de cuvinte!".

Apartenenţa şi identitatea doctorului Andrei

"Una este ce cred eu despre mine şi alta e ce văd oamenii din jur la mine. Ei mă consideră psiholog, eu sunt psihiatru. Mă consideră sexolog, mie îmi place să fac educaţia relaţiilor între tineri. Există permanent lupta asta de a face parte din grupul celor de-o seamă. Dacă reuşeşti, următoarea preocupare e să te afirmi şi să te deosebeşti de ei!". Adică, întâi avem nevoie de apartenenţă şi abia apoi de identitate: "Mihai Viteazul avea nevoie să facă parte dintre principii Europei. Pe urmă a ţinut morţiş să se distingă dintre ei, prin titulatura de cuceritor. Avea un complex de inferioritate!". Atâta doar că ambiţia de a se distinge l-a costat capul, la propriu, pe Mihai Viteazul.

Psihiatru la TV şi radio. Pe bani sau gratis

Psihiatria se face la televizor sau la cabinet? Unii medici spun că doctorul Andrei nu procedează bine. Însă psihoterapeutul are convingerile sale: "Psihiatria, medicina în general, se face la domiciliul pacientului şi apoi în comunitate. Adică şi la radio şi la televizor şi de-abia în ultimă instanţă la cabinet!". De fapt, el a ales media audio-vizuală pentru a-şi face reclamă. Nu vrea să spună ce bani a încasat de pe urma contractelor cu televiziunile. Ultima sa apariţie a fost acum un an, la Kanal D: "Sunt un cabotin declarat. Dacă nu manifeşti cabotinism, lumea nu pricepe ce faci. Am pretenţia ca pacientul să înţeleagă ce fac cu el. În weekend am fost la Timişoara, Craiova şi Slatina. Acasă la pacienţi. Ca să-i înţelegi boala, trebuie să mergi la el acasă! La Timişoara n-am luat bani. La Craiova am luat, că era un interlop... El concepea numai aşa relaţia noastră. Eu percep onorariul numai de la persoanele care vin să dea bani, nu vin să se vindece!".

Psihoterapie on-line, cu 30 de lei întrebarea

Pe site-ul său, o consultaţie on-line, care constă în răspunsul la o întrebare, costă 30 de lei. Dacă pui trei, scoţi din buzunar 80, iar pentru o consultaţie de 50 de minute pe Skype trebuie să-i virezi în cont, doctorului, 50 de euro sau 200 de lei.

"Psihiatria nu merge pe internet. Consilierea, da! Sunt mulţi oameni plecaţi din ţară, alţii sunt departe de familii sau într-un cuplu format acolo, cu dificultăţi de integrare socială", dezvăluie medicul nişa pe care lucrează.

Spune că onorariile nu sunt mari: "Păi, cât costă un drum Baia Mare - Bucureşti? Nu-i mai scump?", se justifică, parcă, psihiatrul internaut. "Cea mai importantă afirmaţie a unui specialist e «nu ştiu»! Dacă e capabil să spună asta, înseamnă că el ştie mai multe lucruri." DR. CRISTIAN ANDREI, psihoterapeut

DIFERENŢĂ CRUCIALĂ

Psihiatrul are pacienţi, psihologul- clienţi

Mulţi oameni nu diferenţiază un psihiatru de un psiholog. Unii îi consideră medici pe amândoi. Mai rar vezi un psiholog că se supără, când cineva i se adresează cu titulatura de "domnu' doctor".

"Se poate trăi şi fără unii şi fără alţii. Nu pot ei să trăiască fără ceilalţi. Psihiatrul e medic, iar psihologul are o meserie care se apropie, mai degrabă, de normalitate decât de boală. Cu toate astea, mie îmi place să tratez oameni sănătoşi. Care nu mă caută pentru o boală, ci pentru o problemă. Unii preoţi o fac mai bine decât medicii", e suspect de modest psihoterapeutul.

Cert e că dacă psihiatrul are pacienţi, pune diagnostice şi tratează, psihologul are clienţi şi face teste.

SOCIETATE ISTERICĂ

A doua spălare de creier a României

Doctorul Cristian Andrei a declarat că: "Societatea românească are o tulburare de personalitate de tip isteric, rezultată din expunerile repetate la programe TV patologice".

Psihiatrul detaliază cum că a fi isteric ţine de spectacol, de dorinţa de a fi în centrul atenţiei. Medicul are o poziţie fermă: "Toate aceste trăsături au fost stimulate intensiv. Este a doua mare spălare de creier pe care o suportă românii!".

SATISFACŢIA "ZEULUI VINDECĂTOR"

Femeile n-au prietene şi bărbaţii sunt curve. Umorul şi Viagra

La întrebarea dacă psihiatria s-a transformat în afacere, Cristian Andrei admite că, pentru unii, da: "Dacă stai toată ziua în cabinet şi ronţăi pacienţi pe bandă, poate-ţi faci casă. Io n-am casă. Stau în chirie!".

Există psihiatri care întreţin boala doar ca să-şi menţină pacientul? Şi aici, psihoterapeutul spune că da: "Sunt mulţi care o întreţin involuntar... Pentru că există satisfacţia «zeului vindecător »! Şi, atunci, fără să-şi dea seama, îl impresionează pe pacient cu personalitatea sa, fără să explice ce gândeşte şi fără să se pună în slujba sa!".

Relaţiile dezastruoase dintre femei

Femeile nu pot fi prietene între ele, e concluzia la care a ajuns psihiatrul. "Familia e o invenţie femeiească! Prietenia, una bărbătească...", e aparent misogin Cristian Andrei. "Nu sunt!", decretează el: "Platon a fost! El a făcut apologia prieteniei între bărbaţi. Şi a reglementat-o ca cea mai de calitate relaţie între doi oameni!".

Cu ceva timp în urmă, psihiatrul afirma, pompos, un truism: "Femeile au între ele o relaţie dezastruoasă. Mai ales, când una e soţie şi alta e amantă". Păi, nu-i normal aşa? Ce-ar vrea, să se pupe? Psihoterapeutul râde. "Să ne uităm la doi bărbaţi. Unul soţ, celălalt amant. Parcă s-ar lua la bătaie, da' de cele mai multe ori sfârşesc prin a bea o bere îm preună! Dacă unu' dintre ei nu poa' să facă asta, înseamnă că nu-i bărbat!", te pune serios pe gânduri medicul. Apoi, concluzionează: "Femeile nu se pot confrunta... Da' pot să se otrăvească şi să se calce cu maşina!".

Problemele lui Napoleon

Se zice că Napoleon ar fi spus că "toate femeile sunt curve!". Psihiatrul îl desfiinţează în câteva cuvinte: "Napoleon avea probleme serioase în a face o femeie să-l iubească". Şi aruncă pisica în curtea masculilor: "Bărbaţii sunt mai curve decât femeile!". Consfinţeşte astfel dictonul care zice că femeile uşoare sunt nişte femei cu maniere de bărbat.

Omul e şi scriitor. Are trei titluri la activ, din care "Pernă şi ruj" e cel mai cunoscut. A făcut şi ceva parale de pe urma cărţilor sale: "«Pernă şi ruj» a scos ceva bani, că am editat-o eu. «Cine m-a făcut femeie» nu prea, că e editată la Humanitas, unde autorul ia între cinci şi nouă la sută...".

Puterea te tâmpeşte

Omul stă relaxat, picior peste picior, şi vorbeşte încet, fără modulaţii ale tonalităţii. Brusc, se ridică, îşi trage scaunul mai aproape şi cere o ţigară. Se vrea colocvial. O declaraţie care i-a atras simpatia multora suna cam aşa: "Şeful trebuie să demonstreze că ştie şi el să facă ceva, nu numai să vrea ceva!". E adevărat că puterea tâmpeşte? "Puterea apare când deja te-ai tâmpit! Este o supracompensare. Adică, nu reuşeşti să mai ai sentimente, să vezi lucrurile mici şi să te faci iubit... Atunci apare puterea!", stabileşte axiomatic psihiatrul. Mai adaugă: "Puterea în faţa noastră sau a prostiei sunt puteri adevărate. Cea de a pedepsi sau de a conduce sunt puteri bolnave!". Cu siguranţă, cei care au funcţii de conducere nu sunt de acord cu medicul.

Simţul umorului, cheia de la dormitor

Intervievat despre divorţul lui Pepe de Zăvoranca, psihoterapeutul pune degetul pe o rană a multor bărbaţi: "Pepe e frustrat. Nu poate să accepte că un alt bărbat o face pe Oana să râdă!". Asta înseamnă că un bărbat care vrea să intre în patul unei femei trebuie, mai întâi, să o distreze?

"Femeile apreciază nu neapărat bărbaţii puternici şi frumoşi, cât pe cei deştepţi şi care le fac să râdă. Există însă şi femei «castratoare», care trăiesc tragedia de a nu fi dominate şi-şi exprimă drama!", face lumină doctorul Andrei în alcovul părăsit de Oana.

Mai limpede, explică medicul, o femeie dominată trăieşte o senzaţie de protecţie: "Aşa se explică de ce multe femei maltratate nu vor să se despartă de agresorul lor!".

50 de euro şi mintea unui poliţist

Cristian Andrei a şocat când, în direct fiind, a rupt o hârtie de 50 de euro. Christian Ciocan, prezent în studio, l-a avertizat că "aţi săvârşit infracţiunea de distrugere, întrucât bancnota face parte din masa monetară". A rămas, totuşi, nesancţionat. "Era vorba de o femeie care găsise nişte bani în gunoi şi ce urma să fie pedepsită pentru că nu i-a returnat... Am vrut să arăt că adevărata relaţie dintre oameni e fără bani. Că de-aia se văicăresc românii că, dacă nu-s bani, de-aia nu le merge bine! Domnu' Ciocan e obligat să aibă o gândire algoritmică. Ce e pe lângă textul de lege nu poate înţelege", lămureşte doctorul Andrei cum se conexează sinapsele în creierul unui poliţist.

Fuga de acasă şi dormitul în copac

În 2006, presa a semnalat că doctorul Andrei a fugit în lume, fără vreo explicaţie. Nici fosta nevastă nu ştia nimic de el: "Mai fac d-astea. Pur şi simplu plec! Cred că fiecare bărbat trebuie să poată face lucrul ăsta. Ca să simtă că e întreg!".

Admite că atunci a fost o conjunctură. "Când faci aşa ceva, n-o faci din bravură, ci pentru că vrei să dai ceva afară din tine! Io sunt un om care doarme mai mult afară decât în casă. Dorm în cort, în copac, în maşină, în barcă... Uită-te la mâinile mele. Două nopţi, pe frigul ăsta, am stat şi am făcut ţuică!".

Una din conjuncturile de care vorbeşte doctorul Andrei a fost fotografiată de paparazzi, are cam jumătatea vârstei sale şi e brunetă.

VIAŢA DIN FOTOLIUL PSIHIATRULUI

"Romii sunt cei mai puri în ceea ce priveşte sexul. Dacă există un ultim bastion al familiei în România, el e în familiile ţigăneşti. Restul n-au un cult şi o practică a fidelităţii."

"Ca să fac nudism, trebuie să parcurg nişte etape de spiritualizare. Un intelectual nu e un oligofren care-şi dă jos chiloţii, ci un ins care traversează nişte bariere N-am ajuns la nivelul ăla."

"Dacă eram proctolog, probabil că aş fi apărut la televizor vorbind despre importanţa fundului. Cel mai important organ al intelectualului. Pentru că stă mai mult în fund!"

"Banii n-aduc fericirea. Oamenii se schimbă când ajung în grupuri şi când dau de bani şi putere. Dacă există fericire, înseamnă că există şi femei." DR. CRISTIAN ANDREI, psihoterapeut