Dr. Beatrice Mahler, managerul spitalului „Marius Nasta”: „În anul 2018, au fost diagnosticați cu tuberculoză aproximativ 11.000 de pacienți adulți”

Sursă foto: Arhiva EvZ

Ministerul Sănătății a derulat, la nivel național, un proiect amplu de screening pentru tuberculoză. Proiectul se numește „Organizarea de programe de depistare, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” și beneficiază de cofinanțare din fonduri europene, nerambursabile, în valoare de 63,3 milioane lei, la care se mai adaugă și contribuția din bugetul Ministerului Sănătății, în valoare de 975 mii lei. Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” este beneficiar al acestui proiect, iar în acest context, jurnaliștii EVZ au discutat cu managerul Institutului, dr. Beatrice Mahler, care a oferit câteva detalii despre stadiul proiectului.

EVZ: Ce rezultat s-a obervat de la demararea proiectului și până azi?

Dr. Beatrice Mahler: Până în acest moment nu putem să vorbim despre rezultate, putem vorbi însă de o etapă de achiziție a caravanelor care vor fi livrate în luna mai, pentru a  fi utilizate în activitățile programului. Acestea se referă la metodologia de screening și metodologia care va sta la baza de formare a asistenților sociali. Screeningul pacienților va fi posibil din momentul în care cele trei caravane vor fi avizate de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

Câți bolnavi de tuberculoză sunt în România în momentul actual?

În anul 2018, au fost diagnosticați cu tuberculoză aproximativ 11.000 de pacienți adulți. Dacă ar fi să estimăm exact, vorbim de un număr de 11.630 de bolnavi.

Cât de importantă este depistarea precoce a acestei boli și cât de dificil este aceasta de tratat în ziua de azi?

Tuberculoza se tratează în ziua de azi. Diagnosticul este relativ ușor, dar condiția esențială este prezentarea din timp în fața medicului pneumolog pentru efectuarea unui examen radiologic și totodată a examenului de spută, care sunt gratuite în România.