Berea previne infarctul, diabetul, osteoporoza şi demenţa, fără să îngraşe, arată ultimele studii. Hidratează ca apa, iar cea fără alcool, stimulează lactaţia şi creşte calitatea laptelui matern.
În cantităţi moderate (1-2 pahare pe zi femeile şi 3-4 pahare bărbaţii), berea menţine inima sănătoasă şi infarctul, reglează glucoza din sânge şi ţine diabetul la distanţă, menţine oasele puternice şi combate demenţa. Hidratează la fel ca apa şi, în varianta fără alcool, stimulează lactaţia la femeile care alăptează. Nu face burtă, atât timp cât nu depăşiţi limita. Beneficiile sunt maxime pentru 20 de grame de alcool pe zi, însă consumul a peste 70 de grame are efect invers şi este periculos pentru sănătate.
Toate aceste date au fost prezentate la Bruxelles, cu ocazia celui de-al VI-lea Simpozion european privind berea şi sănătatea, la care au participat reputaţi specialişti în medicină, nutriţie şi alimentaţie din Europa.
1. Combate bolile de inimă
De departe, inima este cea mai mare "beneficiară" a consumului de bere. Băutura scade colesterolul "rău" şi îl creşte pe cel bun, împiedicând coagularea sângelui şi formarea cheagurilor de sânge, iar antioxidanţii pe care îi conţine menţin elasticitatea vaselor. Toţi aceşti factori previn depunerea plăcii de aterom pe artere şi implicit, reduc riscul de infarct miocardic, atac cerebral şi alte boli cardiovasculare.
"O meta-analiză din 2002 a mai multor studii a arătat că, indiferent de cantitate, vinul reduce cu 32% riscul cardiovascular, iar berea, cu 22%. Recent, un alt studiu care a luat în calcul şi dozele, a arătat că şi berea, şi vinul protejează inima în aceeaşi măsură", a declarat medicul Licia Iacoviello, de la "Naples University", Italia.
2. Reglează glucoza din sânge şi previne diabetul
Consumul moderat de bere reglează metabolismul glucozei şi face celulele mai sensibile la insulină, prevenind astfel diabetul zaharat de tip II. Şi, cum diabeticii sunt predispuşi la boli cardiovasculare, berea ar rezolva astfel două probleme. Atenţie însă: alcoolul nu face casă bună cu fumatul.
"Indiferent de cantitate, asocierea cu tutunul creşte riscurile cardiovasculare. Aşa că, decât să te laşi de băut, mai bine te laşi de fumat", a fost sfatul medicului Licia Iacoviello.
3. Berea nu îngraşă şi nu face burtă
Foarte mult timp s-a vehiculat că berea îngraşă. Totuşi, studiile au arătat că cei care beau bere sunt şi mari consumatori de cartofi prăjiţi, friptură de porc şi alte alimente grase. Dacă o mai combinaţi şi cu alune sau chipsuri la terasă, aceasta este mai degrabă explicaţia pentru aşazisa "burtă de la bere".
O halbă de bere (cam 500 de ml) are în jur de 200 de calorii, la fel ca un pahar de 175 de ml de vin şi mult mai puţin ca un milkshake (aproape 300 de calorii). 125 de ml de vermut trece de 200 de calorii, iar un pahar de gin tonic ajunge la 150 de calorii.
"Nu există nicio dovadă că 2-3 pahare pe zi de bere pun centimetri pe talie. Doar cei care beau mai mult de un litru câştigă în 3-6 săptămâni aproape un kilogram. Factorii de risc cunoscuţi ai grăsimii abdominale sunt: fumatul, sedentarismul, stresul mental, lipsa de somn, grăsimile trans", a declarat prof. Arne Astrup, de la Universitatea din Copenhaga. Riscul la acest capitol e mai mare la femei decât la bărbaţi.
4. Previne osteoporoza
Pentru că este bogată în silicon, stimulează regenerarea oaselor şi ţesuturilor. "Deficitul de silicon afectează oasele. Berea are un efect dublu: alcoolul în sine împiedică demineralizarea oaselor, iar siliconul reface masa osoasă, prevenind osteoporoza", a explicat prof. Jonathan Powell, cercetător la Medical Research Council, UK.
5. Hidratează la fel ca apa
Spre deosebire de alte băuturi alcoolice, berea vine la pachet cu o multitudine de nutrienţi: potasiu, magneziu, sodiu, vitaminele complexului B şi multă apă. Astfel, hidratează la fel ca apa după un efort fizic intens, o demonstrează studiul profesorului Manuel Castillo, de la Universitatea din Granada, Spania.
FĂRĂ ALCOOL
Berea face laptele matern mai bun
În varianta fără alcool, berea stimulează lactaţia şi îmbogăţeşte laptele matern cu antioxidanţi. "În Spania este o tradiţie să suplimentezi dieta femeilor care alăptează cu bere fără alcool. Am realizat un studiu la care au participat 40 de femei, pe care le-am împărţit în două grupuri: cele care au consumat bere şi cele care nu au consumat. În cazul celor care au băut bere, analizele laptelui au relevat o cantitate mult mai mare de antioxidanţi. Aceste substanţe din bere ajung în laptele mamei, iar apoi în organismul copilului, care este ferit de cancer şi boli cardiovasculare. Analizele urinei bebeluşilor au arătat că proteinele lor sunt mai puţin deteriorate", a explicat dr. Maria Teresa Aguilar, medic pediatru la Institutul de Sănătate Publică din Valencia.