Un document care probează, fără drept de apel neimplicarea mitropolitului Banatului, ÎPSS Nicolae Corneanu, în evenimentele care au dus la uciderea revoluționarilor pe treptele catedralei Mitropolitane, în decembrie 1989, a fost făcut public.
Conform unei ”legende” fabricate după Revoluție, fostul mitropolit bănățean a fost acuzat că ar fi ordonat închiderea porților Catedralei Mitropolitane pe 17 decembrie 1989. Conform legendei, din cauza lui, au fost răniți, prin împușcare, în unele cazuri mortal, timișoreni. Ani de zile s-a discutat despre cum ÎPSS Nicolae Corneanu a dat prdn ca oamenii să nu fie lăsați să intre în lăcașuld e cult, în ciuda faptului că acesta a explicat, în diverse medii și cu diverse ocazii că realitatea era cu totul alta.
O jurnalistă timișoreană publică în Oradea Press o carte poștală ilustrată pe care ÎPS Nicolae Corneanu a scris-o și expediat-o către Timișoara pe 17 decembrie 1898, din Turcia, realizând ceea ce ea numește ” o reparație istorică” față de cel mai iubit mitropolit al Banatului. Ilustrata e adresată cuvioasei maici Patricia Codău, și transmite ”arhierească binecuvântare ostenitoarelor reședinței mitropolitane”. ”Corneanu era urât și de cei care nu erau așa de vrednici ca el, de cei care nu avuseseră conștiința să înapoieze bunurile greco-catolicilor, de cei ce se ascundeau după ce el, imediat după Revoluție, vorbise deschis despre colaborarea lui cu Securitatea, de cei care rămăseseră încrâncenați acolo unde Nicolae Corneanu alesese seninătatea mărturisirii și lumina bunătății spre mai departe. Dar era urât și de cei care jinduiau la scaunul său și care aveau tot interesul a-l coborî în ochii oamenilor, pentru a se putea apropia, măcar în felul acesta, de el”, scrie jurnalista Ramona Băluțescu. (Foto: Ramona Băluțescu)