Doua tururi de scrutin, niciun presedinte

Ministrul de externe de la Ankara, Abdullah Gul, a esuat ieri, pentru a doua oara, in tentativa sa de a obtine un mandat de presedinte al Turciei, alegerea lui nefiind posibila din lipsa de cvorum in parlament.

Abdullah Gull, numarul doi al Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP), de factura islamista, era singurul candidat inscris in cursa. El a declarat ca, in aceste conditii, se va retrage din procesul electoral, ceea ce ar putea duce la rezolvarea crizei politice din Turcia.

Asa cum s-a intamplat si la primul tur de scrutin, din 27 aprilie, opozitia a boicotat sedinta parlamentara. Presedintele parlamentului, Bulent Arinc, a facut de doua ori prezenta, insa in sala nu au fost decat 358 de deputati, fata de 367 cat era numarul minim necesar pentru validarea procedurii si trecerea la vot. „Dupa aceasta, candidatura mea este in afara oricarei discutii”, a declarat Gul imediat dupa constatarea lipsei de cvorum.

Primul tur de scrutin, la care Gul obtinuse 357 de voturi ale deputatilor AK, a fost anulat de Curtea Constitutionala, care a decis ca pentru validarea acestuia era nevoie de prezenta in sala a doua treimi dintre parlamentari, adica 367 de alesi.

Turcia se afla in plina criza politica, dupa un val de manifestatii populare in favoarea unui stat laic, in timpul carora s-a cerut retragerea candidaturii lui Gul, si dupa avertismentul armatei turce cu privire la pericolul alegerii unui fost islamist ca sef al statului si comandant-sef al armatei.

Cresc sansele pentru vot direct

Militarii au publicat un comunicat in care reaminteau ca armata turca este aparatorul suprem al statului laic, insa guvernul condus de Recep Tayyip Erdogan a contraatacat, cerand armatei sa-si vada de treburile sale.

In urma deciziei de saptamana trecuta a Curtii Constitutionale, guvernul de la Ankara a cerut organizarea de alegeri legislative anticipate, pentru 22 iulie, si modificarea Constitutiei, pentru a permite populatiei, nu parlamentului, sa aleaga presedintele tarii. Mai multe dintre dispozitiile proiectului de modificare a Constitutiei au fost deja adoptate in comisii, dar nu se stie cand se vor discuta aceste amendamente in plenul parlamentului.