Despre unele informații din arhivele CIA putem spune doar ”bine că nu era adevărat!” și o astfel de telegramă vom publica astăzi.
Culesul informațiilor dintr-un teritoriu inamic, cum era cel al României Populare pentru SUA în 1952, este o misiune dificilă. Spionul inamic, urmărit de contra-informații, dezinformat de agenți de influență, nu are destule legături de încredere pentru a verifica informațiile care i se servesc. Atunci soluția era de a trimite în centrală cu mențiunea ”this is unevaluated information” și apoi ofițerii de analiză, care documentau date din toate colțurile lumii și de la sute de surse, decideau ce e utilizabil și ce nu.
Mențiunea ”informații neverificate” apare și pe o telegramă din 7 mai 1952, al cărui subiect era ”România – Aducerea bulgarilor ca spioni în România”.
Iată textul, nefiind necesare, cred eu, comentarii:
”1. Un număr de bulgari, antrenați în Bulgaria în metodele sovietice de spionaj și în folosirea limbii române, au ajuns în București pentru a fi trimiși în diferite structuri ale Guvernului României. Numărul lor este estimat la 200.
- Controlul Uniunii Sovietice în România obligă la aducerea de străini, pentru că românii comuniști nu produc nici calitativ, nici cantitativ informațiile de care este nevoie. Se pare că ei au fost prea delăsători și bulgarii au fost aduși pentru a depăși această dificultate”.
Mai trebuie spus doar că la acea dată trupele sovietice erau încă în România.
PS: Am ales ca ilustrație o imagine din ”Bucureștiul de altă dată”, versiunea originală alături de cea colorizată de maestrul Florin Roștariu. Când a observat că imaginea prelucrată de el este folosită ca publicitate de o firmă, Florin a spus că a muncit două săptămâni la colorizarea acestei imagini!