Două sesiuni de admitere la facultate | Admitere 2017

Proaspăt ieșit de pe băncile liceului, cu examenul de Bacalaureat luat, te pregătești de încă un hop: admiterea la facultate. Ai două variante, fie dai examen în iulie, fie amâni pentru toamnă

Admiterea la facultate se face, în România, în două etape. Prima este sesiunea din iulie, care începe la câteva zile după ce se afișează rezultatele finale la Bacalaureat (cele de după contestații), programată în acest an, conform Calendarului Ministerului Educației, pe 10 iulie. Practic, imediat ce ai aflat rezultatul de la BAC, trebuie să te prezinți la secretariatul școlii ca să primești o adeverință că ai luat examenul maturității, pe care o vei depune la dosar.

Nu aștepți emiterea diplomei de Bacalureat, pentru că aceasta durează și riști să pierzi sesiunea de admitere la facultate din luna iulie. La unele discipline, înscrierea candidaților începe chiar din 10 iulie și durează 4-5 zile, așa că trebuie să te grăbești. Detaliile exacte ale perioadelor de înscriere și calendarul examenelor pe care va fi nevoie să le susții pentru a intra la facultate le găsești fie la secretariatul acesteia, fie de pe site-ul instituției de învățământ superior.

Cea de-a doua perioadă de admitere la facultate este programată pentru toamnă, în septembrie, după ce se afișează rezultatele finale la a doua sesiune de Bacalaureat (programată, conform calendarului Ministerului Educației, pentru 6 septembrie). Și în acest caz, perioada de înscriere a candidaților începe imediat după aflarea rezultatelor. Calendarul și condițiile de înscriere se află din același loc.

La câte facultăți te poți înscrie

Dacă optezi pentru facultățile de stat, este bine să știi că un candidat poate beneficia o singură dată de un loc subvenţionat de la buget. De asemenea, candidaţii care sunt deja absolvenţi ai unei facultăţi de stat pot fi admişi la a doua numai pe locurile cu taxă. Pentru asta, candidaţii care au urmat deja o facultate au obligaţia să declare acest lucru, precum şi perioada în care au studiat, la înscrierea la cea de-a doua. În același timp, absolvenţii unei facultăţi particulare au dreptul să urmeze cursurile unei facultati de stat pe locurile fără taxă numai dacă reușesc să treacă concursul de admitere.

Studenţii de la stat care urmează două facultăţi în paralel vor depune diploma de bacalaureat în original la facultatea la care au fost admişi pe locurile de la buget (cel pentru care nu plătesc), iar copia legalizată a acesteia la cealaltă facultate (cea pentru care plătesc).

Cine poate fi admis fără concurs

Există candidați care au asigurat loc la facultățile de stat. Este vorba de olimpicii din loturile naționale și internaționale care pot obține, la cerere, un loc la facultate. Atenție, însă, trebuie să te interesezi la facultatea dorită, pentru că fiecare instituție are propriile criterii de admitere pentru olimpici. Practic, în general, trebuie să depui la Comisia de Admitere a facultății la care dorești să fi admis(ă) o cerere, însoțită de documente justificative: diplome care certifică premiile obținute sau participarea ta la olimpiade naționale și internaionale. După analizarea dosarului, conducerea facultății respective îți va da un răspuns.