Două noi soluţii alternative la încălzirea clasică

Două noi soluţii alternative la încălzirea clasică

Cei cu dare de mână şi care vor să încerce şi alte echipamente de încălzire au la îndemână sisteme care captează şi încălzesc solar aerul din încăpere sau prin intermediul radiaţiei infraroşii.

Dacă gazul sau electricitatea costă, soarele este o bună sursă de încălzire a locuinţei şi e gratis. În lunile de iarnă, puteţi economisi aproximativ 30% din factura la energie termică prin montarea unor panouri solare de co lectare şi încălzire a aerului.

Pentru un spaţiu deschis de 70 de metri pătraţi, în condiţii de soare, aţi avea nevoie de un panou cu o suprafaţă de 2,4 metri pătraţi, care se montează fie pe acoperiş, fie pe un perete sudic. Aerul este aspirat din interiorul camerei printr-o priză de ventilaţie inferioară (lângă podea), este încălzit prin panou şi returnat în încăpere prin priza de ventilaţie superioară (aproape de tavan).

Sistem complementar

Temperatura dorită în încăpere se setează printr-un termostat digital, iar dispozitivul poate furniza aer cu o temperatură de până la 49 de grade Celsius. „Echipamentul este 100% independent, deci nu trebuie conectat la o sursă de curent electric”, ne-a declarat Tudorel Stoica, director de vânzări la Toddy Energy, companie care distribuie astfel de echipamente, prezentă la târgul RenewEnergy, desfăşurat la Romexpo.

Preţul unui astfel de dispozitiv este de 1.500 de euro, fără TVA, cu termostatul inclus, la care se adaugă montajul de 10%-20% din această valoare, în funcţie de tipul de construcţie, înălţimea casei etc. Opţional, se poate livra şi un modul pentru aer proaspăt. Echipamentele sunt produse în Canada, durata de viaţă este de 25-30 de ani, iar perioada de garanţie pentru colectorul propriu-zis de căldură este de 5 ani, iar pentru partea electronică, de 1 an.

Sistemul trebuie completat cu unul clasic de încălzire sau cu alte soluţii, precum o pompă de căldură. „Iarna asigură cam 30% economie la factură, primăvara şi toamna poate acoperi 100% din necesarul de căldură”, a adău gat Stoica. Un panou pentru un spaţiu de 28 de metri pătraţi costă 1.110 euro, fără TVA.

Plasma termică

O alternativă la centrala pe gaz sau caloriferul clasic ori electric este sistemul de încălzire prin panouri radiante în infraroşu de sticlă. Pot fi montate pe perete şi arată exact ca nişte plasme TV, numai că generează căldură. Acestea sunt alimentate electric, de la priză, şi creează unde infraroşii la un unghi de 180 de grade, dând o căldură uniformă şi omogenă. Nu generează curenţi de aer.   Pentru o încăpere de 15-20 de metri pătraţi, este necesară o plasmă termică cu diagonala de 82 de centimetri. Consumul de electricitate este de 490 W, la prima treaptă, şi 970 W, cea de-a patra. Preţul unui astfel de echipament este de 290 de euro, fără TVA.

„Faţă de centrala termică pe gaz, factura de căldură se poate reduce şi cu 50%”, ne-a declarat Andrei Alcea, directorul Ama Sercom. Temperatura de contact poate ajunge la 130 de grade C, în treapta 4, deci trebuie să păstraţi o distanţă de peste un metru.

Mici turbine de vânt

Pentru cei care vor să îşi acopere singuri o parte din consumul de electricitate, găsesc la târg turbine eoliene de 750 W. Acestea pornesc de la o viteză a vântului de 3,5 metri/secundă şi costă 5.500 de euro, fără TVA. Târgul este deschis şi azi, iar la unele produse sunt reduceri.

OFERTĂ

Preţuri reduse de criză cu 30%

Unele dintre companiile prezente la târgul de la Romexpo oferă reduceri pe loc la echipamentele lor. În câteva cazuri, preţurile sunt mai mici faţă de anul trecut, scăzând natural, ca urmare a dezvoltării tehnologiei şi competiţiei, dar şi pe fondul crizei.

„Faţă de 2009, tot an de criză, în care preţurile s-au redus deja cu 30%, şi anul acesta ele sunt mai mici cu circa 30% la echipamentele (care valorizează energia regenerabilă - n.r.) destinate consumatorilor domestici. Situaţia este la nivel mondial”, ne-a spus Dan Gherman, director Solaris Energy România, care vinde turbine eoliene pentru casnici sau panouri fotovoltaice.

Ne puteți urmări și pe Google News