Actriţa a semnat contractele pentru „Out of the Night“, o coproducţie Marea Britanie/Italia, dar şi pentru una româno-franceză - „Europolis“.
După câteva roluri secundare la Hollywood şi o apariţie lăudată într-un film românesc de succes, „Moartea Domnului Lăzărescu“, Monica Bârlădeanu încearcă din nou ritmul filmului european, cu două roluri, unul secundar în „Out of the Night“, o co-producţie Italia- Marea Britanie, care-l are în rol principal pe actorul britanic Peter O’Toole, şi un rol principal în coproducţia româno-franceză „Europolis“, a regizorului român stabilit în Franţa, Corneliu Gheorghiţă.
„2007 a fost un an încărcat“, spune Monica Bârlădeanu, amintind că filmul de serie B „Fall Down Dead“, în care a avut un rol secundar (la fel ca şi Mihaela Rădulescu), a fost lansat în România, Germania, Turcia şi Grecia, şi de faptul că lucrează încă, tot alături de Mihaela Rădulescu, la documentarul filmat în timpul vacanţei 2007, pe care cele două au petrecut-o împreună în Tanzania. Anul 2008 promite proiecte importante. Monica se află acum în perioada de castinguri la Hollywood şi, dacă totul va merge aşa cum speră, va avea de anunţat în curând noi angajamente.
În plus, va începe filmările pentru „Out Of The Night“, un film cu un buget de aproximativ şase milioane de euro, regizat de dramaturgul italian Claudio Macor, care, potrivit siteurilor dedicate, va avea premiera internaţională în a doua jumătate a acestui an. „Out Of The Night“, care reprezintă debutul lui Macor în regia de film, are la bază piesa „Arşiţa veneţiană“, semnată de Macor şi jucată în prezent la Teatrul Finborough din Londra. „Este o analiză a erotismului provenit din frică“, îşi descria Claudio Macor povestea, o istorie care se petrece în Italia anului 1943, pe vremea în care fasciştii pierduseră teren, iar ţara era ocupată de trupele naziste. „Europolis“, un film „între Marea Neagră şi Oceanul Atlantic“ Monica Bârlădeanu a primit un rol principal în noul film al regizorului român Corneliu Gheorghiţă, „Europolis“, care are în distribuţie actori de primă mână precum Luminiţa Gheorghiu şi Andi Vasluianu. „Rolul Monicăi e unul puţin ciudat, dar nu pot spune mai multe despre el, pentru că nu vreau să dau cheia filmului“, spune regizorul Corneliu Gheorghiţă, profesor de cinematografie la Şcoala de film din Toulouse. Potrivit producătorului executiv al peliculei, Dan Burlac, filmările la „Europolis“ vor începe în august, în Franţa, şi vor continua în Delta Dunării şi la Orşova.
„Europolis“ este un film finanţat parţial din fonduri europene, prin Eurimages, şi de Centrul Naţional al Cinematografiei (în urma concursului de proiecte din 2005, la care a primit un credit de 300.000 lei). Tot în 2005, „Europolis“ a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj la concursul organizat de HBO şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania.
„Filmul are un buget destul de mic pentru desfăşurarea pe care am plănuit-o. Se petrece între Marea Neagră şi Oceanul Atlantic. Monica Bârlădeanu are un rol retro, care aminteşte puţin de perioada interbelică a României. Filmul nu e chiar inspirat din romanul lui Jean Bart, dar face referire la acesta“, spune Corneliu Gheorghiţă. „Nu am început încă lucrul cu Monica, dar am încredere în ea ca actriţă. Mi-a plăcut foarte mult rolul pe care l-a făcut în filmul lui Puiu, iar când am întâlnit-o, mi s-a părut o persoană foarte serioasă. Am început lucrul cu Andi şi Luminiţa“, adaugă el. ÎNCURCĂTURI ÎN IUBIRE
„Arşiţa veneţiană“, o poveste adevărată în vreme de război Într-o fermă izolată pe un câmp şi chinuită de arşiţa anului 1943, un cuplu ascunde în pivniţa casei doi dezertori. Cei patru devin o familie, mănâncă, beau şi joacă împreună cărţi, îşi povestesc gânduri şi experienţe. Într-una dintre cele mai fierbinţi veri italiene din ultimul secol şi în tensiunea celui de-al Doilea Război Mondial, la casa de pe câmp apar dorinţe greu de controlat: mariajul dintre Adriano (jucat de britanicul Samuel West) şi Caterina se destramă, pentru că ambii se îndrăgostesc de cei doi fugari pe care-i găzduiau: soţul este sedus de cel mai matur, Franco, iar soţia, de cel mai chipeş dintre aceştia, Mario.
Autorul recompune o poveste adevărată din perioada invaziei naziste pe care, spune el, o ştie de la bunicii lui. Rolul Caterinei a fost preluat de actriţa britanică Alice Evans (cunoscută şi pentru că a fost vreme de opt ani iubita lui Olivier Picasso, nepotul pictorului Pablo Picasso), iar tânărul pe care-l seduce este jucat de actorul Rupert Evans, cunoscut, printre altele, şi ca agentul John Myers din thrillerul „Hellboy“.