Două cutremure, la interval de 20 de minute, s-au produs miercuri, în Vrancea și Gorj. Două cutremure cu magnitudinea de 3, respectiv 2, s-au produs miercuri, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Primul seism, de 3,3 pe scara Richter, a fost la ora 13.49, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la adâncimea de 104.9 km. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor: 45 km V de Focșani, 54 km N de Buzău, 70 km SE de Sfântu-Gheorghe, 78 km E de Brașov și 87 km NE de Ploiești.
După 20 de minute, un alt cutremur a avut loc în Olteania, Gorj, la adâncimea de 15.5 km. A avut magnitudinea de 2 pe Richter și s-a produs la 14 km NV de Târgu Jiu, 65 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 72 km S de Hunedoara, 86 km S de Deva, 97 km V de Râmnicu Vâlcea și 99 km E de Reșița.
În noapte de 19 iulie 2023, în regiunea Oltenia a avut loc un val de cinci cutremure, care au zguduit întreaga zonă. Unul dintre ele cutremure a avut o magnitudine de peste 4 grade pe scara Richter.
Când va fi un cutremur major în țara noastră
În contextul cutremurelor, din ce în ce mai dese, care se produc în România sau în țările vecine, apar tot mai multe temeri cu privire la o posibilă mișcare seismică majoră, care ar putea afecta și țara noastră. Seismologul Mihai Diaconescu, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat, recent, că ne putem aștepta „să se întâmple oricând un cutremur mai mare”.
Seismologul a precizat că seismologii se așteaptă ca în Vrancea să se întâmple oricând un cutremur major, având în vedere că au trecut câteva decenii de la ultimul seism de peste 7 grade. Specialistul a precizat că odată la 30 – 40 de ani, conform studiilor, se produce un cutremur mare în zona Vrancea.
Mulți români, speriați de un posibil cutremur
Rezultateleunui studiu realizat de Reveal Marketing Research confirmă îngrijorările seismologilor, care au lansat un avertisment cu privire la un cutremur puternic care ar putea avea loc în România, având în vedere că, statistic, în fiecare secol se înregistrează două, trei astfel de mişcări ale Pământului. Astfel, 46% dintre români manifestă un nivel ridicat de îngrijorare, legat de posibilitatea unui seism de proporţii, în timp ce 20% declară că nu sunt preocupaţi în această privinţă.
Conform datelor centralizate, pe durata procesului de informare asupra unei locuinţe, românii caută activ soluţii funcţionale care să le ofere siguranţă şi confort pe termen lung, preţul (86%) şi rezistenţa locuinţei (81%) fiind cele mai importante aspecte evaluate.