Insomar, puşculiţa şi maşina de spălat bani a PSD-ului

Reţeta secretă a societăţilor specializate în afaceri cu statul, care au plătit sute de mii de euro pentru două studii total inutile, realizate de Insomar. Banii ar fi ajuns la PSD, via Vîntu.

Într-o anchetă separată din dosarul lui Ioan Niculae, autorităţile verifică mai multe contracte fictive prin care "tartorul" combinatelor chimice şi alte personaje cu bani au sponsorizat campania lui Mircea Geoană. Bănuiala procurorilor este că, prin Insomar, institutul controlat de Sorin Ovidiu Vîntu, s-au spălat bani şi au fost adunate sumele pentru campania electorală din 2009.

Un amănunt care a atras atenţia DNA a fost acela că institutul controlat de SOV şi-a încetat activitatea imediat după ce au început cercetările în cauză.

Actorii piesei

Personajele acestui nou dosar sunt Gheorghe Teodorescu, prieten şi fost asociat cu Sorin Ovidiu Vîntu, Viorel Hrebenciuc, fostul şef de campanie al lui Mircea Geoană, deputatul Robert Negoiţă, precum şi oamenii de afaceri Emilian Dinescu şi Sebastian Ghiţă.

Fiul fostului preşedinte al Senatului, Oliviu Gherman, şi responsabilii altor două firme vor trebui să explice ce i-a determinat să plătească sute de mii de euro pentru cercetări sociologice inutile.

Contracte fără logică

Şase contracte ale fostului institut de sondare a opiniei publice au atras atenţia procurorilor DNA. La acestea se adaugă cel semnat pe 3 septembrie 2009, între Insomar şi Interagro, pentru care Ioan Niculae a plătit 150.000 de euro, magnatul fiind deja trimis în judecată.

25 august 2009. Insomar a emis o factură prin care accepta plata sumei de 356.580 de lei de la PSD. În cursul aceleiaşi zile, institutul returnează banii plătiţi de PSD, emiţând o factură storno (rectificată) pentru aceiaşi sumă - 356.580 de lei, prin care acceptă plata sumei amintite de la SC Senior Consulting pentru "Raportul de cercetare privind cercetarea politicilor guvernamentale şi a dinamicii fluxurilor investiţionale din economia românească în contextul crizei globale". Proprietarii Senior Consulting sunt Marin Ionel - fost director adjunct al SRI, şi un cunoscut al lui Hrebenciuc, iar un alt partener, Răzvan Ionuţ Chirilă, este fratele unuia dintre asociaţii SC Asesoft SA, firmă controlată de Sebastian Ghiţă.

4 iulie 2009. A fost încheiat un alt contract suspect, între Insomar şi SC Asesoft, în valoare de 807.180 lei, aproximativ 200.000 de euro. Obiectul contractului: realizarea unui "raport de cercetare privind dinamica vieţii socio-politice şi economice în România".

14 ianuarie 2008. A fost perfectată o altă înţelegere, fiind încheiată de Insomar cu Intrarom, în valoare de 823.410 de lei.

"Intrarom este cunoscută ca fiind una dintre firmele care, de-a lungul timpului, cu precădere în perioada în care partid de guvernământ era PSD, a câştigat unele dintre cele mai mari contracte cu autorităţi ale statului român", arată procurorii.

Dintre contractele câştigate de Intrarom, DNA aminteşte unul de 120 milioane de euro, având ca obiect informatizarea şcolilor - obţinut în asociere cu Siveco (o altă firmă ce avea contract cu Insomar).

"Un element de legătură pe conexiunea Intrarom – Insomar– PSD, ar putea fi reprezentat şi de faptul că unul dintre principalii acţionari este Mihai Liviu Gherman, fiul lui Oliviu Gherman – fost demnitar PSD", se mai arată în rechizitoriu. Studiul este acelaşi cu cel vândut către Asesoft.

22 august 2008. Următorul acord "fantomă" cercetat de DNA este cel dintre fosta firmă a lui SOV şi Siveco. Valoarea acestuia, 1.119.639 de lei şi semnat în august 2008. Dintre contractele câştigate de SIVECO, DNA aminteşte unul în valoare de 120 milioane de euro, care a avut ca obiect utilarea şcolilor cu tehnică de calcul, licitaţie organizată în timpul mandatului fostului ministru Ecaterina Adronescu.

"Un element de legătură pe conexiunea Siveco – Insomar, ar putea fi reprezentat şi de faptul că, la un moment dat, omul de afaceri Ghiţă Sebastian, patron al Asesoft SA, a negociat preluarea Siveco, firmă care, la rândul ei, are contracte în asociere cu Intrarom", mai arată DNA.

3 aprilie 2009. Firma lu Vîntu încheia un alt contract cu SC Real Phone, având ca obiect "cercetări sociologice" în valoare de 130.000 de lei. Viorel Hrebenciuc foloseşte un număr de telefon – abonament – înregistrat pe numele firmei sus-amintite. Întrebat de acţionarii acestei so cietăţi, Hrebenciuc a arătat că "asociaţii Real Phone, numiţii Badea Nicolae şi Monolis Sotiris, sunt finii mei".

Hrebenciuc a precizat că respectivul contract a fost plătit de Real Phone deoarece PSD avea pe atunci conturile blocate.

1.000.000 de euro este valoarea totală a contractelor fantomă derulate prin Insomar şi ajunse la PSD

PREŢUL POLITICII

Hrebenciuc şi taxa de parlamentar

În campania din 2009, Ioan Niculae s-a arătat dispus să plătească un milion de euro pentru promovarea lui Mircea Geoană. Acest lucru l-a făcut pe Viorel Hrebenciuc să exclame: "Niculae, ce dai tu, e super bine. Nici ăştia din Parlament nu dau atât. Ce vrei?" Niculae: "Să vedem când iese. Hai să vedem. Şi când vrem, îţi spun: Băi, vreau treaba aia".

Generosul sponsor are de unde plăti un milion de euro pentru un potenţial candidat câştigător în alegeri, dar în acelaşi timp este îngropat în datorii la plata gazului ieftin contractat de la stat. Astfel, potrivit DNA, Niculae avea, în perioada septembrie -decembrie 2009, datorii către Transgaz Mediaş în valoare de 14 milioane de euro. În aceeaşi perioadă, datoriile Interagro (societatea lui Ioan Niculae) către Romgaz SA erau de 148 milioane de euro.

În urmă cu o săptămână, DNA l-a trimis în judecată pe preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. În virtutea faptului că PSD Brăila s-a situat la ultimele alegeri pe locul doi în ţară ca număr de voturi, Stancu ridica pre tenţii la "centru" privind poziţii cheie în viitorul Guvern. Ca să-şi adjudece funcţia de ministru al Economiei, regele combinatelor chimice a plătit, prin intermediul Insomar, 150.000 de euro, faptă pentru care a fost trimis şi el în judecată în acelaşi dosar.

CANDIDATUL. Dacă ar fi ajuns președinte, Mircea Geoană ar fi avut „o valiză” de obligații FOTO: ARHIVA EVZ

"Niculae, ce dai tu, este super bine. Nici ăştia din Parlament nu dau atât. Ce vrei ? -Să vedem când iese. Şi când vrem, îţi spun". Dialog Viorel Hrebenciuc - Ioan Niculae SPONSORIZARE MASCATĂ

Negoiţă a băgat adânc mâna în buzunar pentru propăşirea PSD

Alt contract a fost semnat pe 4 septembrie 2009, între SC Insomar şi SC DSE Consulting SRL, reprezentată de Emilian Dinescu. Institutul trebuia să facă un raport privind "Sectorul construcţiilor din România: perspective, tendinţe, evoluţii", valoarea contractului fiind de 500.000 de lei.

Potrivit DNA, Dinescu este partener de afaceri cu deputatul social liberal Robert Negoiţă. Procurorii mai arată că, înainte cu o zi de efectuarea plăţii către Insomar, conturile lui Dinescu erau goale. Ca prin minune, chiar în ziua respectivă, "firma SC RIN Hotel Management, controlată de politicianul Robert Negoiţă, alimentează conturile DSE Consulting cu suma de 532.000 lei, pentru ca a doua zi – 08.10.2009, DSE să vireze către Insomar, suma de 500.000 lei, reprezentând plata contractului încheiat între cele două societăţi", se arată în rechizitoriul procurorilor.

Dinescu nu a putut să spună cine de la Insomar l-a contactat pentru realizarea acestui studiu şi nici la ce-i foloseşte, având în vedere că nu a realizat nicio construcţie pe teritoriul României.

MAREA ÎMPĂRŢEALĂ

Stenogramele din care aflăm pe ce criterii s-ar fi distribuit funcţiile de miniştri, care erau "golăniile" din vremea lui Năstase, demnitarii cu "arici" şi cine a furat din banii partidului

Pe 8 iulie 2010, DNA redă o convorbire dintre martorul Cristian Burci, om de afaceri pe care Bunea Stancu încerca să-l apropie de PSD, şi preşedintele CJ Brăila, în care se arată că, după ce PSD va reuşi să ajungă la putere, "trebuie să se acţioneze cu mai multă abilitate şi nicidecum nu trebuie să se acţioneze "ca pe timpul lui Năstase", când se făceau "golăneli" făţişe.

Mai precis, se emitea un act de scutire de 24 de ore în timp ce nava firmei ce realiza importuri se afla deja în port şi aştepta actul normativ cu "dedicaţie", se arată în rechizitoriul procurorilor.

Fragmente relevante din dialog:

G. BUNEA STANCU: Iar în rest, ţi-am spus, au fost nişte voci şi nişte strâmbături, dar eu mi-am făcut treaba şi am pus punctul pe i şi am scris acolo Stancu + Ponta, în dreptul la cele trei. Pentru că cu ăştia mari, 3-4 care o să-i iau lângă mine – pentru că aşa fac, restul...

CRISTI BURCI: Exact. Luni ar trebui făcute şi documentele, ca să deblocheze contul. O să le dau eu la ăştia ai mei.

G. B.S: Păi până o să o facă, ţi-am spus de principiu ce trebuie, le semnăm şi cu asta am terminat povestea. Teoria mare este - şi cred că au şi dreptate – că sunt multe facturi care sunt făcute aiurea acolo. Eu îţi mai spun o chestie – n-am vrut să mă bag, dar aia cu Holograf, cine a comandat-o, să o plătească. De ce să plătească partidul chestia asta? Ce spuneai tu, ştii. Că şi Miron ăsta a fost o javră...De la o zi la alta îmi dau seama că nu a fost om serios.

C. B: Nu, dar nu el a comandat, nu el a vrut pe Holograf. Acum să respectăm istoria adevărată.

G.B.S: Nu vreau să intru în istorie, dar eu ţi-am mai spus vreo două vorbe, că ştiu destul de multe despre toată lumea şi ştiu un lucru: că, de obicei, nu mă întind decât cât îmi e plapuma. N-am plapumă, nu scot picioarele afară. Păi dă-l încolo, 30 şi ceva de miliarde! Totuşi, l-am dus sub 100 de miliarde, îţi dai seama că a mai insistat şi cu alţii. Şi am pus multe în braţe lui Geoană şi lui Hrebenciuc. Şi lui Roibu. Păi Roibu a furat de acolo de a spart! A spart Roibu!

C.B: Păi, nu?!

G.B.S: Dar de aici încolo, fără semnătura mea nu se mai cheltuie nimic. Banii ăia, un miliard şapte sute ne ajung şi ne mai şi rămân.

C.B: Păi, cum!

G.B.S: Năstase are şi el ariciul lui şi aşa mai departe. Spune-i lui Silviu să îmi dea o ofertă bună să cumpăr de la voi.

C.B: Fără probleme. Şi Dragnea e cu ariciul la fel. G.B.S: E cu ariciul şi e şi duşmănos în ceea ce te priveşte.

C.B: Dar nu înţeleg de ce. Eu chiar nu am...

G.B.S: Gata, nu mai comenta. Eu ţi-am spus-o, uit-o. Deocamdată, este aşa cum am vorbit înainte de alegeri: ce am discutat, aia am făcut. Şi tu să fii serios. Dacă eşti serios, cu mine nu ai absolut niciun fel de problemă.

C.B: Ştiu. Şi mergem înainte, domn’ preşedinte.

G.B.S: Nu, eu ţi-am spus. Am vorbit şi cu Victor (Ponta - n.r.) după aia şi i-am zis, în maşină: băi, noi trebuie să ne apropiem 3-4 oameni – tu, Ghiţă (Sebastian - n.r.) şi încă doi, probabil Nicolae şi încă unul. Mai mulţi, nu mă bag. Nici nu poţi să îi ajuţi pe toţi, că nu ai cum. Chiar dacă ai vrea. Iar după aia, lasă, că din ăia doi, o să-l punem pe Nicu (Bănicioiu, n.r.). Dacă o să putem şi pe Cristi (Rizea, n.r.) să-l punem la o Autoritate, e foarte bine. Nu o să pun eu şi cu tine 7 miniştri. Ai înţeles?

C.B: Da. Noi trebuie să fim şi nişte oameni înţelegători că, până la urmă, contează contextul mare.

G.B.S: Băi, Cristi, eu te ştiu pe tine că eşti băiat orientat. O să facem cu cineva, da? E, nu o să avem noi 51%, o să facem cu PRM-ul, o să vrea şi ăia ceva, nu? O să fie 14 ministere. Şi atunci le dai şi la ăia 3-4, mai rămâne 9-10 la noi. Sunt destui de mulţi. Marian a băgat şi el laba în buzunar, vrea şi el. Nu o să mai pupe nici el, nici Toma de la Olt, nici ălălalt, cum îl cheamă, Nica de la Galaţi. Dar mai sunt şi de-ăştia care vin din urmă, care au organizaţii mari şi care au mai dat.

G.B.S: Unde e Duicu? Acum a fugit ca potârnichile când a văzut că sunt 30 şi ceva de miliarde. A avut vreunul curaj să pună mâna pe hârtie? Ce dracu’, mă (..) Lasă, că toată lumea vrea să ajungă în faţă şi eu am discutat azi: din ăia 4-5, am zis foarte clar, nu vă închipuiţi că scoatem o lege specială pentru Stancu să facă nu ştiu ce importuri ca pe timpuri, ca pe timpul lui Năstase. Ştii? Ştii cum era atunci. Dădea o din aia, o scutire 24 de ore – ăla era cu nava în radă şi, pac, în jumătate de zi ajungea în radă şi făcea importul. Citiţi şi:

  • Ioan Niculae, sforarul sforarului Hrebenciuc
  • Sebastian Ghiţă, Viorel Hrebenciuc şi Robert Negoiţă, cercetaţi pentru spălare de bani. Ioan Niculae, despre ministrul Ilie Sârbu: "Băă, ce nenorocit?! Ăsta e mai nenorocit ca noi". VEZI STENOGRAME
  • Ion Panaitescu, avocatul lui Ioan Niculae, anticipează şi alte dosare cu greutate în 2012
  • Victor Ponta: Când Băsescu are o problemă apar stenograme
  • 1 milion de euro: influenţa PSD de la Bucureşti, la Bruxelles