Dosarul romilor: confruntarea Comisiei UE cu Franţa, în punctul culminant

Dosarul romilor: confruntarea Comisiei UE cu Franţa, în punctul culminant

Comisia Europeană urmează să anunţe săptămâna viitoare o decizie privind eventuala deschidere a procedurii de infringement (încălcare a tratatului) împotriva Franţei, pentru repatrierea romilor români şi bulgari.

Este un moment care pune la încercare credibilitatea instituţiei europene, apreciază o analiză AFP. Comisia riscă să reaprindă disputa cu Franţa în cazul în care decide să o sancţioneze, sau să fie acuzată de laşitate, în condiţiile în care ar renunţa să mai aplice sancţiuni. Există prin urmare multe motive pentru care Colegiul Comisarilor, care va asculta, miercuri, un raport pe tema repatrierilor din Franţa, să analizeze cu atenţie fiecare argument.

"Pe plan juridic, dosarul Franţei nu arată chiar atât de rău", spune Jean-Dominique Giuliani, preşedintele Fundaţiei Robert Schuman, influent grup de analiză european. Giuliani crede chiar că Parisul ar câştiga la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) un eventual proces deschis de Comisie. "Nu cred că este necesar să se ajungă până la sancţiuni, din cauza riscurilor negative pe care le-ar implica o astfel de situaţie", spune însă Marco Incerti, de la Center for European Policy Studies.

O analiză complicată

Comisarul pentru justiţie îşi va prezenta raportul miercuri, iar colegiul comisarilor urmează să ia, probabil joi, o decizie privind eventualele acţiuni împotriva Franţei. În acest moment, Comisia are în vedere două proceduri privind încălcarea legislaţiei europene, ambele reprezentând începutul unui proces îndelungat, ce s-ar putea sfârşi cu sesizarea CEJ.

În cazul primei proceduri, Franţa ar putea fi acuzată, alături de alte 15 sau 16 ţări membre UE, pentru transpunerea necorespunzătoare a directivei europene din 2004 privind libera circulaţie a cetăţenilor. Declanşarea unei astfel de proceduri este destul de posibilă, iar preşedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat deja că eventualele erori vor fi "desigur, corectate".

A doua procedură vizează aplicarea discriminatorie de către Franţa a directivei, pentru evacuarea şi repatrierea romilor. Un rol important în acest caz l-ar putea juca celebra circulară a ministerului francez de interne, în care prefecţilor li se cerea demolarea "cu prioritate" a taberelor de romi.

Un colaborator al lui Barroso a afirmat că şeful Comisiei Europene vrea să aibă la dispoziţie asigurări ferme în legătură cu argumentele juridice înainte de a declanşa o astfel de procedură, scrie AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News