„Concluzia criticii literare a Securităţii, la adresa acestui volum dar şi a altor texte publicate în „Neue Literatur”, era necruţătoare: „scrierile ei sunt pesimiste şi pornografice”.
Aşa că se impunea „cunoaşterea şi documentarea activităţii celei în cauză”. Aceasta nu se făcea însă din raţiuni intelectuale ci în scopul foarte precis de a preveni publicarea în ţară sau străinătate a unor scrieri „cu conţinut ostil”.”
Acesta este un fragment din articolul dedicat laureatei Premiului Nobel pentru Literatură în numărul 16 al revistei Evenimentul Istoric, pe care îl puteți găsi la toate punctele de difuzare a presei.
Sunt publicate în facsimil file din dosarul descoperit de cercetătorii CNSAS întocmit pe numele Hertei Muller, în perioada în care cărțile ei nu erau publicate în țară, dar făceau senzație în Europa Occidentală, în special în Germania.
Fuseseră racolați mai mulți informatori, dar se făceau și presiuni pentru a o ”influența pozitiv” pe scriitoare.
La dosar sunt și multe constatări critice ale lucrărilor ei. Cine le făcea? Cui și cum se foloseau ele? Aflați citind Evenimentul Istoric!
Alte materiale interesante pe care le găsești doar în numărul 16 al Evenimentului Istoric:
- Jurnalul generalului Iulian Vlad. În noul episod al demersului nostru publicistic aflați ce mesaj ciudat a primit ultimul șef al Securității în timpul detenției;
- Cernobîl, dezvăluiri neromanțate despre catastrofa care a marcat România;
- Mistere vechi de 7.000 de ani, datând din neoliticul românesc, posibile rezolvări ale unor enigme;
- Au fost sau nu recuperate bijuteriile Reginei Maria, din Tezaurul rămas la ruși? Plus povestea unui aventurier internațional, bănuit că a fost amantul Reginei.
Citește mai multe pe siteul evenimentulistoric.ro