Dosarul "FNI" ar putea renaşte cu Vîntu pe post de inculpat

Sorin Ovidiu Vîntu ar putea fi pus din nou sub acuzare în dosarul "FNI", dacă Nicolae Popa respectă o eventuală înţelegere cu anchetatorii şi depune mărturie împotriva acestuia.

O duzină de pirande aşteptau ieri, la orele prânzului, în faţa holişorului îngust care duce spre arestul Poliţiei Capitalei. Habar n-aveau de ce toate camerele TV adunate buluc în faţa gardului de fier încercau să prindă câte ceva din ce se petrecea de partea cealaltă.

Veniseră să aştepte decizii în privinţa soţilor sau fiilor lor, dar profitau de celebritatea căzută din cer şi tot făceau cu mâna la camere, vorbind la telefon cu vreo rudă, poatepoate le vede de-acasă.

Trei băieţei băteau veseli mingea în faţa bustului lui Mihai Eminescu de vizavi, în timp ce câţiva curioşi adunaţi pe lângă cameramani îi înjurau şi-i ameninţau că le vor sparge mingea dacă se mai trezesc cu ea în cap.

O lume deloc mişcată de evenimente. O zi obişnuită în faţa arestului Poliţiei Capitalei. Poate doar dincolo de ziduri erau ceva mai multe emoţii, pentru controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, adus de la Parchetul General, după o noapte de percheziţii la fabuloasele sale locuinţe.

La ieşirea din Parchet, Vîntu, cu o mină nervoasă, a aruncat, în stilul caracteristic, câteva cuvinte jurnaliştilor: "Când Băsescu va pierde o bătălie, vreau să-l văd în locul meu". Scurt. În stilul lui inconfundabil. Cam ca îndemnul lansat tot de el într-un interviu recent: "Întăriţi-vă statul!".

Omul zilei, în arestul VIP

După o oră de audieri la Parchetul General - unde i-au fost prezentate acuzaţiile, Sorin Ovidiu Vîntu a ajuns într-o celulă a arestului Poliţiei Capitalei, unde, pentru ceilalţi arestaţi, a devenit "omul-momentului". Aşa cum au fost, la rândul lor, şi Dinu Patriciu, Gigi Becali, Dan Diaconescu, Ovidiu Tender, Marian Iancu sau Ioana Maria Vlas.

Până seara, la Tribunalul Bucureşti - pentru prima dată închis, în primă fază, jurnaliştilor în cazul unei reţineri de asemenea anvergură -, omul de afaceri despre care se spune că l-a costat câştigarea alegerilor pe Mircea Geoană era aşteptat pentru a se lua o decizie dacă va fi arestat preventiv sau nu.

Vezi şi referatul întocmit de procurori în cazul Sorin Ovidiu Vîntu. "Doar începând din iarna anului trecut, lui Popa i-au fost trimise la Jakarta câteva zeci de mii de euro. Ştim exact despre ce sume este vorba.", PROCUROR, Parchetul General

DUPĂ GRATII. Şoferul Alex Stoian, bănuit de procurori că ştie multe FOTO: ADRIAN SCUTARIU

MĂRTURII AŞTEPTATE

Nicolae Popa - "cheia" acuzării lui SOV

Georgeta Ghidovăţ

"Sorin Ovidiu Vîntu ar putea fi pus din nou sub acuzare în dosarele privind prăbuşirea «FNI» şi «FNA» dacă Nicolae Popa va de pune mărturie împotriva lui. Şi e de aşteptat să facă asta, cu atât mai mult cu cât are de executat 15 ani de închisoare. Există o procedură de revizuire. Potrivit acesteia, Parchetul General poate invoca faptul că instanţa nu a cunoscut toate detaliile cauzei în momentul în care s-a pronunţat şi poate cere astfel redeschiderea anchetei penale şi rejudecarea dosarului", au explicat surse judiciare.

Potrivit aceloraşi surse, în cazul în care va colabora cu anchetatorii şi dosarul se va redeschide, Popa ar putea beneficia de o reducere a pedepsei.

Pus sub acuzare în dosarele "FNI - FNA - Banca Agricolă", SOV a primit scoatere de sub urmărire penală pentru acuzaţia de spălare de bani din partea procurorului Irinel Păun. Acelaşi anchetator care a păstrat însă pe numele lui doar o acuzaţie de fals - pentru care pedeapsa s-a prescris după trei ani.

Sute de mii de păgubiţi în afacerea "FNI"

Afacerea "FNI" s-a lansat în 19 octombrie 1995, pentru ca în aprilie 2000 să intre în colaps. Succesul a ceea ce s-a dovedit a fi o megaescrocherie s-a datorat, în egală măsură, lăcomiei celor 300.000 de investitori şi celebrei campanii publicitare "Dormi liniştit, FNI veghează…", garantată de CEC.

Practic, aşa cum au stabilit anchetatorii, FNI a fost un veritabil joc piramidal, pe care SOV l-a orchestrat fără să figureze în acte, lăsându-i să dea socoteală în faţa legii doar pe Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, şi pe Nicolae Popa. În urma acestui veritabil "tun" financiar, Vîntu şi-a creat un imperiu media, trustul "Realitatea - Caţavencu", dar a şi investit în proprietăţi din ţară şi din străinătate.

În momentul în care FNI s-a prăbuşit, s-a descoperit că peste 90% din sume erau investite în companii necotate, multe dintre acestea prinse în activ la valori ireale. O asemenea escrocherie a fost posibilă cu ajutorul unor funcţionari din instituţiile statului.

Aşa cum reiese din rechizitoriul întocmit de procurori, SC "SOV INVEST" SA, ca societate de administrare - prin preşedintele desemnat -, avea obligaţia să raporteze săptămânal către Consiliul Naţional al Valorilor Mobiliare (CNVM) structura de portofoliu a FNI, numărul unităţilor de fond aflate în circulaţie şi valoarea unitară a unei unităţi de fond. Acest lucru nu s-a întâmplat şi a fost acoperit de conducerea CNVM.

În mai 2000, cei 260.000 de păgubiţi FNI au făcut o plângere penală împotriva persoanelor vinovate de falimentarea Fondului, cerând recuperarea sumelor pe care le-au investit. Dosarul FNI are aproximativ 3.000 de volume. Iniţial, au fost puse sub acuzare 13 persoane, dar au fost condamnaţi definitiv doar Vlas şi Popa.

"Nicolae Popa era prietenul meu. Evident că îmi pare rău că a fost arestat la Jakarta. A fost o porcărie, a căzut victima unei manipulări uriaşe.", SORIN OVIDIU VÎNTU, om de afaceri

"Sorin Ovidiu Vîntu ar putea fi pus din nou sub acuzare în dosarele «FNI» şi «FNA» dacă Nicolae Popa vorbeşte.", PROCUROR, Parchetul General

LA AUDIERI. Sindicalistul Liviu Luca, din nou în umbra afacerilor lui Vîntu FOTO: ADRIAN SCUTARIU

PORTRET

Catalogat drept un personaj "malefic" şi autointitulat în interviuri "o victimă", numele lui Sorin Ovidiu Vîntu a fost legat de cele mai mari scandaluri financiare din ultimii 20 de ani

Georgeta Ghidovăţ  Petrişor Cană 

Patronului Realitatea-Caţavencu i s-au adus mereu noi tuşe la un portret în care "malefic" e doar unul dintre cele mai recente adjective atribuite public.

Până să ajungă unul dintre punctele din dezbaterea electorală din iarna anului trecut, o scurtă biografie arată că acesta s-a născut pe 23 noiembrie 1955 în oraşul Roman, judeţul Neamţ.

A fost condamnat pentru delapidare şi furt la şapte ani de detenţie, înainte de 1989.

A fost anchetat pentru prăbuşirea FNI, a Fondului Naţional de Acumulare (FNA), pentru devalizarea Băncii Române de Scont şi a Băncii de Investiţii şi Dezvoltare. Presa a scris că ar fi mason şi apropiat al lui Radu Timofte, care l-ar fi pus în legătură cu oameni din servicii precum GRU, FSB-KGB, STASI, CIA.

În 2006, Sorin Ovidiu Vîntu era acţionar în 20 de firme, însă o parte din acestea erau în faliment.

"Sunt o victimă"

Numele lui Vîntu a apărut în legătură cu "nume grele" din politică, amiciţii recunoscute însă, relaxat, de acesta. A spus că este amic cu Viorel Hrebenciuc, cu Adrian Năstase, cu Elena Udrea, pe care, într-un intreviu acordat "Evenimentului zilei", pe 23 martie 2009, o numea "extrem de inteligentă".

În apariţiile sale publice, a lansat mereu, tranşant, replici întoarse de presă pe toate feţele. Într-un interviu acordat revistei "Capital", pe 8 decembrie 2009, omul de afaceri şoca enunţând: "Bucuraţi-vă şi rugaţi-vă lui Dumnezeu să nu fiu eu preşedintele României. (...) Să nu ajungă vreodată unul ca mine preşedintele României". Apoi enumera motivele: "Urăsc beţivii şi proştii. Un tip care urăşte, care are capacitatea de a urî aşa cum îi urăsc eu pe beţivi şi pe proşti, n-are voie să ajungă să aibă puterea unui preşedinte".

A intrat în business "de foame", după cum susţinea în acelaşi interviu. "Nu este dimensiunea mea naturală", adăuga apoi.

În EVZ nega, relaxat, că ar avea vreo putere asupra politicii editoriale a trustului său. "Credeţi că domnul Hurezeanu spune: «Ordonaţi, domnu’ Vîntu»? Îl suspectaţi de aşa ceva?(…) Eu am acolo instituţii, nu persoane. Am crema presei române!".

Afirmaţia venea înainte de problemele financiare care aveau să acapareze trustul său de presă. Ca o concluzie, în acelaşi interviu, se apăra în legătură cu afacerile sale, cu patos: "Sunt o victimă, sunt victima legendelor urbane.(...) În 2000-2001, când aţi tăbărât toţi pe mine, am făcut ce face orice animăluţ: îşi ascunde alimentele. Mi-am scos banii peste hotare. Singurii pe care i-am readus sunt banii de pe Realitatea-Caţavencu".

ÎN FAŢA PROCURORILOR. Fost angajat al lui Vîntu, Ovidiu Ţurcan a fost şi el reţinut ieri FOTO: ADRIAN SCUTARIU