CSM a respins solicitarea judecătorilor Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie de la Înalta Curte privind apărarea independenței autorității judecătorești, ca urmare a reacțiilor din spațiul public, după condamnarea avocatului Robert Roșu în Dosarul Ferma Băneasa.
Judecătorii Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) nu au reușit să obțină susținerea CSM, în ședința de marți, 29 iunie a.c.. Cererea formulată de cei trei pentru apărarea independenței autorității judecătorești în contextul apariției reacțiilor din spațiul public după condamnarea avocatului Robert Roșu în Dosarul Ferma Băneasa nu a întrunit voturile necesare.
Solicitarea a fost înaintată către CSM în luna decembrie a acestui an. Cererea formulată de judecătorii Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie (primii doi ieșiți la pensie între timp) nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată, după cum relatează luju.ro.
Astfel, plenul CSM nu a reușit să constituie o majoritate pentru adoptarea acestei solicitări. În acest sens, au fost înregistrate 9 voturi pentru apărarea independenței autorității judecătorești, 5 voturi împotriva și 4 voturi nule. Pentru a fi adoptată cererea avea nevoie de o majoritate de 10 voturi, ceea ce nu s-a întâmplat.
Înalta Curte, succes la limită
Pe de altă parte, plenul CSM a aprobat cererea de apărare a independenței autorității judecătorești în ansamblul său care a fost formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Această solicitare a venit tot ca urmare a reacțiilor din spațiul public după condamnările din Dosarul Ferma Băneasa. Concret, pentru apărarea independenței autorității judecătorești în ansamblul său, în cazul ÎCCJ s-au înregistrat 11 voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă” și alte 3 voturi nule.
Dosarul avocatului Robert Roșu
Condamnarea avocatului Robert Roșu, în Dosarul Ferma Băneasa a stârnit numeroase reacții dintre cele mai vehemente în spațiul public. Membrii barourilor de avocați din întreaga țară s-au solidarizat cu colegul lor, aflat după gratii, și au cerut eliberarea acestuia. Avocații au protestat de mai multe ori la Palatul de Justiție din București și în alte orașe din cauza condamnării lui Robert Roșu.
Ei au considerat că sentința de condamnare a fost abuzivă, dat fiind că avocatul nu a făcut decât să-și exercite atribuțiile pe care le avea și să apere interesele clientului său.
De asemenea, mai multe organisme și asociații internaționale au luat atitudine în acest caz și au solicitat revizuirea dosarului, respectiv eliberarea avocatului din închisoare.