Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat toate probele adunate de procurorii DNA, într-un mare dosar de corupție.
Dosarul CNAS s-a făcut praf. Este vorba despre dosarul în care bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ar fi fost fraudat de sume importante de bani.
Din rețea, spun procurorii DNA, facea parte chiar șeful CNAS, Marian Burcea. Acesta ar fi fost de acord cu anumite decontări ilegale de bani pentru plata unor servicii fictive de îngrijire de persoane în vâstă.
„Grupul infracțional a fost constituit astfel ca, prin comiterea unor infracțiuni, înșelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, abuz în serviciu, Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate să fie fraudat prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, iar banii din acest fond să nu fie folosiți pentru îngrijirea medicală la domiciliu a asiguraților care aveau nevoie reală de aceste servicii, în mod gratuit”, se arată în referatul celor de la DNA.
Probele au fost anulate. Dosarul CNAS s-a făcut praf
La dosarul penal există mai multe intercepătări realizate de SRI, la solicitarea celor de la DNA. Protocoalele dintre SRI și DNA au fost declarate neconstituționale, drept urmare probele adunate de serviciul secret sunt nule.
„În conformitate cu Decizia nr. 22 din 18 ianuarie 2018 a Curții Constituționale, dispune eliminarea din dosarul cauzei a acestor mijloace de probă și a suporților care conțin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică mai sus-menționate, precum și înlăturarea referirilor la aceste mijloace de probă și înlăturarea redării conținutului acestor mijloace de probă din Rechizitoriul nr. 64/P/2017 din 10 iulie 2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA”, se arată în verdictul de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Ca urmare a acestei decizii, toate înregistrările aflate la dosar au fost eliminate din probatoriu. În continuare, dosarul fie se va judeca cu probele rămase, fie se va întoarce la DNA pentru refacerea urmăririi penale.
La Curtea de Apel București, judecătorul a dispus că probele adunate de cei de la SRI sunt legale. Ulterior, în apel, care s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, decizia a fost cea prezentată mai sus. Sentința este definitivă.
Burcea a fost și arestat
În dosarul fraudelor de la CNAS, președintele Marian Burcea chiar a fost arestat pentru câteva luni. În septembrie 2017, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a fostului director al CNAR. În același dosar au mai primit mandate de arestare alte 12 persoane implicate în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale la domiciliu.
Preşedintele CNAS, Marian Burcea, fusese reţinut de procurorii DNA, în dosarul în care se investighează decontări ilegale ale CASMB.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a 14 inculpaţi care, în cursul zilei de vineri, vor fi prezentaţi, cu propunere de arestare preventivă, la Curtea de Apel Bucureşti”, se precizează în comunicatul emis de DNA.
Au fost arestaţi pentru 30 de zile Costache Alin Sergiu, Ciobanu Nicolae Sergiu, Mischie Răzvan Mihai, Costică Maria, precum şi pentru avocata Manta Cristina, Petrescu Mina Elena , Sardare Jeana , Mocanu Gabriela, Bara Lucian Vasile, Munteanu Ovidiu, Mihăescu Ion Ovidiu şi Geambaşu Ion Răzvan.