Foştii şefi ai Jandarmeriei în momentul protestelor din Piaţa Victoriei, de la 10 august 2018, răsuflă uşuraţi după ce Tribunalul Bucureşti a respins marţi solicitarea de redeschidere a anchetei care îi viza.
Tribunalul Bucureşti a respins marţi solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi care au condusJandarmeria în dosarul 10 august. Agerpres anunţă că decizia instanţei este definitivă.
Dosarul 10 august rămâne clasat
Iată ce se arată în minuta Tribunalului: „Respinge cererea DIICOT de confirmare a redeschiderii urmaririi penale in dosar 2122/DP/2019. Definitivă.” Amintim că inițial, procurorul Doru Stoica a dispus clasarea dosarului, dar fostul procuror-șef al DIICOT, Georgiana Hossu, a infirmat ordonanța de clasare şi a cerut redeschiderea dosarului. Între timp Stoica s-a pensionat.
Redeschiderea solicitată de Georgiana Hosu îi viza pe colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române. De asemenea, mai era vizat şi maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.
Pe aceeaşi listă se regăsea şi colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române. De asemenea, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI, era vizat.
Cei amintiţi erau cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă. Alte acuzaţii: participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
Dosarul 10 august a fost pasat de CAB la TB
Dosarul a ajuns la Tribunalul Bucureşti, după ce Curtea de Apel a decis pe data de 10 august că nu are competenţa materială de a soluţiona cererea procurorilor.
Când a cerut redeschidere a anchetei, Hosu a explicat că Stoica nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în Dosarul 10 august. Ea susţinut că procurorul nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii.
Totodată, Giorgiana Hosu a dezvăluit că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.
Mai mult, s-a arătat că nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali. Printre acei oficiali se află Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu şi Alin Ionel Mastan.
Procuroeul Doru Stoica şi „credinţa sinceră”
Giorgiana Hosu a mai precizat la acea vrme că nu au fost readministrate probele strânse de Parchetul Militar. În plus, nu au fost solicitate mai multe probe de natură tehnică. Iar asta s-a întâmplat în condiţiile în care o parte dintre înregistrările video aflate la dosar nu au putut fi accesate.
Ce a spus procurorul Doru Stoica în motivarea deciziei sale de clasare? Magistratul a invocat „credinţa sinceră” a autorităţilor în aplicarea legii şi o complicitate morală a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei. Procurorul a susţinut că protestatarii nu s-au delimitat de cei care au exercitat violenţe asupra forţelor de ordine, ci chiar s-au amuzat.
Stoica a mai precizat că nu toate „victimele colaterale” ale violenţelor din Piaţa Victoriei au fost şi „victime inocente”. „Încercarea jandarmilor de a-i extrage din mulţime pe cei violenţi a eșuat mai ales din cauza atitudinii protestatarilor asumaţi ca fiind paşnici”, a mai arătat Stoica.
Ştire în curs de actualizare. Vă rugăm să reveniţi cu refresh pentru a afla ultimele detalii despre acest subiect.