Dor de "Cotele Apelor Dunarii"

Marinarii de apa dulce plang dupa emisiunea la care Radio Romania Actualitati renunta incepand cu anul 2008.

Anuntul renuntarii la emisiunea radiofonica de pe Radio Romania Actualitati „Cotele apelor Dunarii” i-a lasat fara cuvinte pe marinarii de apa dulce. Puiu Popescu este unul dintre ei. Este marinar din 1972, cand a pasit prima oara pe o nava fluviala.

In 1977 a devenit ofiter si de atunci este neintrerupt comandant de nava. E casatorit, iar sotia il astepta acasa, la Giurgiu. A facut de sute de ori traseul Regensburg  (Germania) - Sulina si a vazut multe. Puiu Popescu conduce nave comerciale fluviale de peste 30 de ani. Acum e sef pe nava „Giurgiu 6”.

Cafeaua Marghiloman, imbogatita cu coniac

In aval de portul comercial Drobeta Turnu-Severin zac ancorate, gata de plecare, mai multe impingatoare si barje. Printre ele, nava „Giurgiu 6”. Cativa marinari curata poleiul de pe punte. In cabina, capitanul fluvial Puiu Popescu isi savureaza cafeaua, ceva de genul „cafea Marghiloman” imbunatatita cu coniac.

E calm si impasibil, a vazut multe la viata lui. „Sunt cel mai vechi capitan de pe Dunare”, se lauda nea Puiu in timp ce soarbe cu vadita placere din coniac. Incepe sa ne povesteasca neajunsurile vietii pe apa, despre lipsa comenzilor, datoria capitanului de a sta pe punte chiar si in zilele in care nava zace ancorata si incepe sa depene amintiri. Spune ca a urat toata viata „tebecistii care tuseau la Secu”, adica pe turnatori.

Trebuia televizata, nu desfiintata

Cand face o pauza, il intrebam ce crede despre decizia celor de la Radio Romania Actualitati. Puiu Popescu aproape ca se schimba la fata cand aude ca emisiunea „12 fara un sfert”, cum ii zice el, va disparea.

Familia sa de marinari din tata in fiu a crescut cu aceasta emisiune si, de cele mai multe ori, spune nea Puiu, naviga dupa radio. „Unchiul meu Mircea Popescu a lucrat prin 1958 carmaci pe un slep si imi spunea cat de importante sunt aceste cote. El asculta cu urechile ciulite cotele la radio, un aparat vechi, de care nu se despartea la bordul navelor. De la el am aflat prima oara ca slepurile se incarca in functie de aceste cote si de praguri, precum si de tendintele apelor Dunarii”, isi aminteste Puiu Popescu.

El mai spune ca emisiunea era foarte buna si ar fi vrut sa nu se desfiinteze, ci, dimpotriva, sa fie difuzata si la televiziune, „in loc de alte tampenii care se dau acum pe la TVR”, spune omul. „Desfiintarea emisiunii e inca o dovada a sindromului postdecembrist „Dezorganizare organizata!”„, mai zice barbatul.

„Imi va lipsi”

De altfel, batranul lup de Dunare spune ca tot ceea ce era bun altadata acum e pe dos, inclusiv semnalizarea fluviala, iar emisiunea era singurul „far” de pe Dunare. „In Germania, aceste cote se dau si de doua trei ori pe zi!”, spune marinarul. „Imi va lipsi, sincer, de emisiunea aia imi va fi dor sa aud Bazias, Moldova Veche, Drencova, Orsova, Turnu-Severin, Gruia, Calafat, Bechet, Corabia, Magurele, Giurgiu, Oltenita, Cernavoda”, mai recita el, ca un descantec.

TULCEA

„Ne ajuta sa stim cat e ora”

Mihail Eachimov (foto) a trait dintotdeauna in preajma apelor, fie ca s-a plimbat cu barca pe ele, fie ca a navigat pe vas, in larg. Pentru el si pentru pescarii din zona, emisiunea de la Radio Romania Actualitati era mai mult un reper orar.

„Ne ajuta sa stim ca in curand este ora 12.00. Noi intre noi ne mai intrebam, cand eram cu barcile: cum, apa a scazut? Ca, uneori, nu ni se parea. Dar, in cateva secunde, schimbam discutia. Noi avem experienta si nu avem nevoie de cifrele radioului”, spune barbatul. El le explica celor tineri cum sa-si dea seama daca apa e mai mare sau mai mica: „Te uiti la salciile de pe mal. Namolul care vine odata cu cresterea apei le insemneaza cu o linie. Si te orientezi apoi: a scazut sau nu apa?”.

Totusi, nea Mihail recunoaste ca emisiunea „Cotele Apelor Dunarii” putea avea, uneori, un rol practic: „Noi suntem oameni simpli. Cotele Dunarii ne intereseaza numai in masura in care, pe timp de voie, stii unde gasesti pestele”. (Andreea Strachina)