Azi, la Liceul Teoretic „Taras Șevcenko” din Chișinău, a avut loc un eveniment festiv de donație a unui lot de 900 de manuale în limba ucraineană. Rada Supremă a Ucrainei a dat curs scrisorii Ministerului Educației și Cercetării de a oferi elevilor din respectiva instituție de învățământ manualele de care aveau nevoie. La Liceul Teoretic „Taras Șevcenko”, studiază, în prezent, peste 160 de elevi, dintre care aproape 70 sunt refugiați din țara vecină. În anul viitor de studii, acolo vor fi deschise clase în limba ucraineană.
Ministrul Dan Perciun: „Fiecare manual este și un simbol al solidarității noastre cu țara vecină”
La evenimentul de donare a manualelor în limba ucraineană, au participat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Mihailo Radutski, copreședintele grupului interparlamentar de prietenie „Ucraina – Moldova”.
„Fiecare manual reprezintă nu doar un instrument de învățare, ci și un simbol al solidarității noastre, al respectului pentru cultura și identitatea ucraineană. Prin acest efort comun, demonstrăm că suntem alături de copiii ucraineni, oferindu-le oportunitatea de a învăța în limba maternă și de a-și păstra tradițiile”, a spus ministrul Dan Perciun. El a mulțumit Radei Supreme a Ucrainei, care a dat curs scrisorii Ministerului Educației și Cercetării și a oferit elevilor de la „Taras Șevcenco” manualele necesare.
Oficial din Kiev își îndeamnă concetățenii refugiați să învețe și limba română
La rândul său, Mihailo Radutski, copreședintele grupului interparlamentar de prietenie „Ucraina – Moldova”, a mulțumit Guvernului Republicii Moldova pentru sprijinul necondiționat, acordat refugiaților ucraineni, în aceste momente dificile. „Este esențial ca toți concetățenii noștri care se află în Republica Moldova să beneficieze de oportunitățile oferite de Ministerul Educației și Cercetării și să învețe limba română. Totodată, păstrarea limbii materne este vitală pentru menținerea identității noastre culturale", a declarat Mihailo Radutski.
Dreptul la studii în limba maternă al copiilor ucraineni refugiați, respectat în Republica Moldova
În grădinițele, gimnaziile și liceele din Republica Moldova, au fost înscriși circa 2100 de copii refugiați din Ucraina. În anul școlar 2024-2025, autoritățile le-au introdus o oră pentru studierea limbii materne, pentru clasele I-XII. De asemenea, copiii din Ucraina vor studia limba română ca disciplină separată.
Ministerul Educației și Cercetării anunță că, în anul de studii 2024-2025, vor fi deschise mai multe clase cu predarea în limbile ucraineană și română, la Gimnaziul „Taras Șevcenko” din Chișinău. Această măsură va oferi posibilitate copiilor refugiați ucraineni, dar și etnicilor ucraineni din Republica Moldova, să-și continue studiile în limba maternă și să se integreze mai ușor în sistemul educațional, afirmă autoritățile.
Condiții moderne de studii pentru copiii ucraineni
Pentru a crea pentru elevi un spațiu sigur și prielnic, Ministerul Educației și Cercetății, împreună cu partenerii săi, modernizează infrastructura Gimnaziului „Taras Șevcenco” din Capitală. Deja s-au finalizat lucrările de reparație a acoperișului. Au fost înlocuite ferestrele în coridoare și sala de sport. În prezent, se desfășoară reparația unităților sanitare și a rețelei electrice. De asemenea, sunt în proces de renovare trei săli de clasă și un hol al instituției respective, conform unui comunicat al Ministerului Educației și Cercetării din Chișinău.
Peste 2 300 de copii ai refugiaților ucraineni merg la școlile și grădinițele din Republica Moldova.