Donald Potard, fondatorul casei Jean-Paul Gaultier şi preşedinte al societăţii Agent de Luxe, susţine, luni, în Capitală, o conferinţă cu tema ”Luxul: Mit sau realitate?”.
Cu această ocazie, renumitul vizionar din industria modei va întâlni 16 designeri români în cadrul celei de-a treia ediţii a festivalului de modă ”Pasarela”, care anul acesta se va desfăşura la Muzeul George Enescu, luni, începând cu ora 20.00.
Potard va răspunde la întrebări legate de zona de lux atât în modă cât şi în tot ce înseamnă cotidian, evidenţiind cum valorile proprii ale luxului pot fi aplicate unui număr infinit de domenii, industriei şi serviciilor.
Personaj ”de neevitat” în modă
Absolvent de studii de teatrologie, Donald Potard se alătură, în 1976, prietenului său din copilarie Jean-Paul Gaultier, cu care pune bazele societăţii cu acelaşi nume. Este succesiv realizator al primelor defilări de modă, director de comunicare, director (1984) şi devine preşedintele grupului în 1991. După 25 de ani la cârma casei Jean-Paul Gaultier, în 2005, devine CEO al societăţilor Jean-Charles de Castelbajac şi Emanuel Ungaro.
Donald Potard este, în prezent, ”agent de luxe ” şi reprezintă mai mult de 100 de creatori de modă, frumuseţe, design şi lux. Misiunea lui este de intermediar între creatori şi industrie, pentru a dezvolta proiecte atipice şi inovatoare.
Printre clienţii fideli se numără Paco Rabanne, Jean Charles de Castelbajac şi Kenzo Takada. În 2007, creatoarea Chantal Thomass realizează, pentru el şi pentru marca Vedette, o maşină de spălat capitonată cu catifea roz, adevarat eveniment mediatic, iar regretatul Alexander Mc Queen îmbracă în glamour sticla de Chivas.
Deschideri
Dintre noutăţile anunţate pentru 2010, în afară de prezenţa mult aşteptată a lui Donald Potard, amintim şi de oportunitatea care i s-a oferit publicului larg iubitor de modă de a avea acces gratuit, începând cu ora 20.00, la expoziţia celor 16 creatori, de la Muzeul George Enescu.
”Institutul Francez şi Ambasada Franţei a preluat în întregime festivalul Pasarela, care este un experiment ce implică mai mult decât simplele prezentări de modă”, a afirmat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Ambasada Franţei, Philippe Guillet de Saint Mart, directorul artistic al festivalului.
Acesta apreciază că tema evenimentului de luni este de actualitate, în condiţiile în care reflectarea imaginei luxului este deosebit de importantă, pentru că ”luxul ne face să visăm şi ne îndeamnă la consum”.
De asemenea, directorul artistic subliniază că prezenţa lui Potard în România este în primul rând o oportunitate pentru designerii autohtoni ale căror creaţii ar putea fi astfel remarcate şi incluse în marile festivaluri de modă ale lumii.
”Să nu uităm că ultima câştigătoare a Pasarela de anul trecut (designerul Laura Popoviciu - n.r.) este acum designer de pantofi pentru Louis Vuitton”, aminteşte Phillipe.
Selecţia celor 16 participanţi de la cea de-a treia ediţie a ”Pasarela” a fost făcută de criticul de modă Ovidiu Buta, Dana Niculescu, agent şi specialist în relaţii publice, şi directorul artistic Philippe Guillet de Saint Mart şi s-a bazat în primul rând pe creativitate, au precizat organizatorii. Fiecare dintre cei selecţionaţi va expune cel puţin patru articole vestimentare, în cadrul unei ”expoziţii-performance” care va fuziona cu decorul baroc al Muzeului George Enescu.
Toate ţinutele, pe care publicul le va putea vedea expuse într-o altă manieră decât clasicele defilări de modă, sunt inspirate din zona patrimoniului românesc – fie el folcloric sau cultural.
Prezentarea celor 16 designeri, desfăşurată sub numele ”Regard Mode Roumain”, va fi susţinută de Wilhelmina Arz, Lucian Broscăţean, Claudia Castrase, Andra Cliţan, Lena Criveanu, Kristina Dragomir, Mihaela Glăvan, Doina Levintza, Andreea Muşat, Stephan Pelger, Rozalb de Mura, Tatiana Strimbovski, Carla Szabo, Andreea Tincu, Valentina Vidraşcu.