E o vorbă - când nu știi să pierzi este semnul că nu vei putea câștiga niciodată. Cam așa s-ar putea să fie și cu personaje politice ca Gabriela Firea, la București, sau cu Stelian Ion la Constanța, doi perdanți care continuă să arunce vina pe alții pentru eșecul lor.
Într-o intervenție la Europa FM, sociologul și analistul politic Sebastian Lăzăroiu (pro-USR) s-a oprit asupra încleștării aprige dintre Gabi Firea, din partea PSD și Nicușor Dan, din partea alianței PNL-USR/Plus care continuă și după desemnarea învingătorului la o distanță irefutabilă.
Spicuim din observațiile făcute de analistul USR: “Gabi Firea a avut nevoie de o zi aproape să digere înfrângerea. Și de fapt nu a digerat încă, pentru că nu a ieșit în spațiul public să-și recunoască înfrângerea, dimpotrivă a spus ce vrea ea să continue la Primărie etc. /.../ La ședința PSD din 29 septembrie, Firea s-a plâns de trădare, că partidul nu a susținut-o /.../ Apoi, ne-a spus chiar că soțul Pandele i-a cerut socoteală lui Orban pentru cuvintele spuse”. Care i-a sugerat fostului edil să se inspire de la jucătorii din politica mare internațională. “Afară, ieși, feliciți câștigătorul, îți asumi elegant înfrângerea și o perioadă te retragi. Dna Firea nu se încadrează aici. În politica mare te retragi și nu arunci vina în stânga și dreapta”, a punctat Lăzăroiu.
Ne mutăm spre Estul țării și, la fel, dăm peste un perdant care rămâne inert în logica de campanie chiar și după anunțarea rezultatelor oficiale. După “momentul Geoană” din seara alegerilor, când ca un actor cabotin s-a grăbit să își revendice victoria, ba chiar a mai aruncat niște nenecesare săgeți cătrecel pe care îl considera “învins”, liberalul Vergil Chițac, candidatul USR, Stelian Ion, a ținut să se umple de și mai mult penibil a doua zi, când era clar că el era învinsul. Într-o conferință de presă, în care de la bun început a fost introdus drept „pionul principal, stindardul și paratrăznetul” USR la Constanța, Stelian Ion, ca un simulacru de Don Quijote, a continuat “să se lupte cu balaurul cu două capete” și să acuze că victoria a fost decisă „de un gol dat cu mâna.”
La fel de înveninat, Stelian Ion a aruncat o săgeată și spre președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, pe care l-a acuzat din nou că vrea să refacă USL la Constanța.
Deocamdată, la trei zile de la alegeri, Firea cere renumărarea voturilor în București pentru că, de fapt, în spatele supărării ei – “am vrut să sparg televizorul cu pantoful” cum a spus la A3 - sunt “reale suspiciuni de fraudă.”
Și Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD, a făcut o trimitere la politica mare, dar în aceeași logică PSD a inacceptării înfrângerii: „Nu pot să accept ideea că Gabriela Firea a pierdut aceste alegeri. În istoria politicii mondiale sunt președinți care au pierdut de multe ori înainte alegeri și au câștigat în ultima fază: Lincoln, de exemplu”, a spus Dâncu.
Și mai în spate se află de fapt dorința de a accede în politica mare – candidat la președinția țării, fotoliul de primar îi aducea un plus în acest demers, dar după cum a promis Vasile Dâncu, în 2024 vor fi mai inteligenți și PSD va câștiga funcția supremă. Similar, Stelian Ion a rămas în logica de campanie pentru că vizează de fapt alegerile parlamentare. Alegeri care par a fi fost încă de la început adevărata sa țintă, după cum remarca și un site de știri constănțean.
De altfel, nici lui Coldea, adevăratul păpușar al celor doi învinși, nu i-a venit să creadă că este mazilit de la conducerea „statului paralel” și își va pierde toată puterea de care acumîncă se agață cu aceeași disperare, trimițând în arena politică interpuși cu o atât de evidentă lipsă de maturitate politică.
Pentru cea mai bună încheiere, aș merge pe mâna Anei Birchall a cărei postare din 29 septembrie, rezumă perfect ceea ce am scris mai sus – “Se spune ca ’învingătorul e preocupat de victorie, învinsul e preocupat de învingător’. În viață este important să câștigi, dar este important și să știi să pierzi cu eleganță. În aceste zile post-electorale, să ne uităm în jurul nostru cu respect dar și cu reale așteptări spre învingători, dar să ridicăm și o sprânceană către cei care nu au învățat să piardă și arată o lipsă crasă de caracter continuând să arunce cu noroi în adversarii politici. Oameni buni, recunoașteți când lupta s-a terminat și opriți-vă puțin să analizați ce ați greșit în ochii electoratului și de ce nu ați fost voi votați. Nu mai certați electoratul pentru ca nu v-a votat pe voi! Asumați-vă greșelile și abia apoi puteți să reîncepeți lupta politică, daca țineți morțiș. Cei ce nu vor învăța această lecție dureroasă, vor ajunge mai devreme sau mai târziu pe fărașul istoriei.”