Mai bine de jumătate dintre şoferii români refuză "să se lege de scaun". Motivele sunt năstruşnice şi, de obicei, absurde.
Când Simona Sensual sau Laurette Atindou, două dintre aşa-zisele vedete de pe la noi, au spus că au probleme cu centura de siguranţă din cauza silicoanelor, toată lumea le-a ironizat. Însă nu e de râs. "Piţipoancele şi maneliştii" sunt victime sigure pe şoselele din România, în cazul unui accident de circulaţie! Aceasta, deoarece cele două "specii" de şoferi refuză să poarte centura de siguranţă în maşină.
Nu este nicio glumă, ci doar un studiu al Poliţiei Rutiere făcut în colaborare cu Profiles International şi care a avut ca scop chestionarea şoferilor în legătură cu portul centurii de siguranţă. Psihologii susţin că profilul bărbaţilor care refuză să se protejeze în caz de accidente este cel al tipului independent, cu maşină puternică, dar care se crede mai presus de lege în orice situaţie şi care ia drumul ca pe proprietatea lui.
Cel al domniţelor certate cu conduita rutieră preventivă se încadrează perfect în cel al "piţipoancei": tânără, de obicei blondă, posesoare de maşină sport, în majoritatea cazurilor (maşina) decapotabilă şi (ea) siliconată! Implanturile mamare, cele după care se dau în vânt "domnii generoşi", sunt şi motivul pentru care blondele platinate refuză să poarte centura de siguranţă, ele spunând poliţiştilor că "le jenează pe bust". Airbag-ul salvator
Studiul arată însă că centura de siguranţă creşte procentul de supravieţuire de la 40 la 60% în cazul unui accident grav. Poliţişti îi avertizează pe cei care se cred mai tari decât centura că la un impact cu 50 km/h nu mai contează câtă forţă ai, pentru că acceleraţiile sunt mult prea mari pentru a fi preluate de corpul uman. Airbag-urile trebuie folosite doar în combinaţie cu centura pentru a fi eficiente. Pentru piţipoance şi manelişti, amenzile nu contează, ei încalcă imediat regulile rutiere