Zi de doliu în Republica Moldova. Se împlinesc 75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări. Dis-de-dimineață, la monumentul deportaților „Trenul durerii”, din scuarul Gării Feroviare din Chișinău, a avut loc o depunere de flori, cu participarea conducerii statului și a unei delegații din România, în frunte cu Ana Blandiană. A fost oficiată și o slujbă religioasă de comemorare a victimelor represiunilor celui de-al doilea val de deportări. În cadrul unui miting de doliu, autorități de peste Prut, lideri ai foștilor deportați și oaspeți din România au susținut discursuri în memoria deportaților basarabeni din fosta URSS, în Siberia și Kazahstan.
„Nu a fost cruțat nimeni: nici gravidele, nici persoanele cu dizabilități și nici bătrânii”
Valentina Sturza, președinta de onoare a Asociației Foștilor Deportați și Victime Politice ale Regimului Comunist, a precizat că nimeni nu a fost cruțat: nici gravidele, nici persoanele cu dizabilități și nici bătrânii. Astăzi, din cei care au fost deportați, în 1941, în Republica Moldova mai sunt doar șase persoane.
„Am fost urcați în vagoane marfare, în care cu câteva zile înainte, erau transportate vite domestice. Așa am mers, aproape două săptămâni. Unii dintre noi au ajuns în Siberia de gheață, iar alții – în nisipurile Kazahstanului, dar am supraviețuit, în ciuda celor care ne-au dus la pieire”, a spus Valentina Sturza, citată de ipn.md.
Președinta Republicii Moldova: „Să ne asigurăm că niciodată țara noastră nu va mai trece printr-o asemenea teroare!”
Președinta Maia Sandu, prezentă la eveniment, a declarat că pacea și libertatea de a ne trăi viața în casele noastre în liniște este obiectivul cel mai de preț, dar și datoria care trebuie să ne lege pe toți. Șefa statului a îndemnat cetățenii să aleagă pacea pentru toți copiii Republicii Moldova.
„Noi nu am ales să fim deportați, nimeni nu ne-a întrebat. Noi nu am ales să fim înfometați, uciși, trimiși la război. Neamul nostru a sângerat, în timp ce alții ne decideau soarta. Să ne asigurăm că niciodată țara noastră nu va mai trece printr-o asemenea teroare! Avem datoria să ne punem țara la adăpost și să prețuim libertatea câștigată. Amintindu-ne de durerea prin care a trecut poporul nostru, să apărăm libertatea de a alege pentru noi, libertatea de a trăi într-o țară în care niciodată să nu fie ridicați noaptea, cu pușca la tâmplă copii, mame, tați, bătrâni”, a mai declarat președinta Maia Sandu.
Poeta Ana Blandiana: „Comunismul nu s-a terminat”
Ana Blandiana, președinta Fundației Academia Civică, a evidențiat că, „amintindu-ne și comemorând deportările de după ocupația sovietică, suntem obligați să ne dăm seama că, de fapt, comunismul nu s-a terminat. În Rusia de astăzi, mai persistă cele mai rele caracteristici pe care credeam că le-am depășit… Această comemorare este o oglindă care arată că drumul înainte este doar drumul spre Europa”, a mai spus scriitoarea, citată de aceeași sursă.
Avocatul Alexandru Postică: „Vorbim de sute de mii de oameni, care nici până astăzi nu sunt numărați”
Avocatul Alexandru Postică, președintele Asociației Doștilor Deportați și Victime Politice ale Regimului Comunist, a subliniat că în Republica Moldova sunt puțini oameni care nu au nicio legătură cu persoanele deportate sau deținute politic. „Vorbim de sute de mii de oameni, care nici până astăzi nu sunt numărați. Cu regret, după 32 de ani de la adoptarea cadrului legal, deportații și deținuții politici sunt priviți ca victime.
Li se pun etichete nepotrivite. Noțiunea care ar trebui să fie folosită în raport cu aceste persoane este supraviețuitor, erou. Sunt eroi care au depășit regimul, fiindcă însăși prezența noastră în număr mare aici dovedește că noi am supraviețuit, că am învins acel regim și nu merităm această etichetă de victimă”, susține Alexandru Postică, notează ipn.md.