Doliu în fotbalul românesc. A murit un mare fundaș al Stelei
- Alexandru Toader
- 28 iulie 2020, 14:06
Dragoș Cojocaru, fost fotbalist și antrenor, a murit la vârsta de 84 de ani, iar CFR Cluj și-a exprimat regretul pe rețelele de socializare.
Dragoș Cojocaru, fost fotbalist și antrenor, a murit la vârsta de 76 de ani, iar CFR Cluj și-a exprimat regretul pe rețelele de socializare.
„Dumnezeu să te odihnească în pace, Dragoș Cojocaru! Clubul CFR 1907 Cluj își exprimă regretul și profunda tristețe pentru trecerea în neființă a fostului fotbalist al echipei noastre, Dragoș Cojocaru, la vârsta de 84 de ani. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei îndurerate!”, a transmis Clubul CFR 1907 Cluj.
Conform GSP.ro, Dragoş Cojocaru a debutat la 18 ani în Liga 1, a ajuns în „naţionala” de tineret şi apoi a fost patru ani coleg de echipă cu Jenei la Steaua. La 28 de ani a renunţat brusc la carieră şi a devenit diplomat. Apoi a urmat o strălucită carieră în avocatură şi a publicat 11 cărţi.
„În timpul liceului am ajuns junior la Dinamo şi convocat la „naţionala” de juniori. Am jucat pe „23 August”, în faţa a 80.000 de oameni, România-Siria, în deschiderea Festivalului Mondial de Tineret din ’53! Iar la absolvirea liceului, mi s-a propus grad la Dinamo. M-am dus acasă îmbrăcat în uniformă, mama s-a făcut albă la faţă: într-o oră era în cabinetul comandantului, i-a mulţumit dar i-a spus că eu trebuie să fac facultate. Şi s-a terminat cu Dinamo!
Am vrut să fac facultate, dar tata luptase împotriva URSS, nu erai primit la Bucureşti. Am ajuns la 18 ani să debutez în prima ligă la Viitorul Reghin, am jucat 6 luni, apoi la U Cluj, vreme de doi ani. La Cluj m-am dus tocmai pentru că au făcut ce-au făcut şi m-au înscris la Facultatea de Drept”, povestea Dragoș Cojocaru.
La sfârşitul anilor ’90, Cojocaru a revenit pentru un an în antrenorat, într-o destinaţie neaşteptată: Nigeria!
„Am pregătit echipa de primă ligă United Udoji, am ajuns în Africa pentru că fiica mea avea o firmă de montat lifturi acolo”, explică fostul stelist. Experienţa a devenit subiectul uneia din cărţile sale: „Primeam 3.000 de dolari pe lună, dar era jale! Un meci a durat două ore, jucat la lumina farurilor de motocicletă pînă a cîştigat cine trebuia. Fotbaliştii mei erau de o lene incredibilă, fentau antrenamentele invocînd că aparţin fiecare unui cult cu zeci de sărbători!”, povestea regretatul fostbalist și antrenor.
Cojocaru a copilărit în Fălticeni şi vreme de trei ani a fost coleg de cameră şi de bancă în primii ani de gimnaziu cu marele poet Nicolae Labiş!