DOLIU în armată şi în sportul românesc. Arbitru de fotbal, MORT ÎN AFGANISTAN

Militarii căzuţi la datorie în Afganistan făceau parte dintr-o trupă de elită a Armatei României: Forţele pentru Operaţii Speciale. Unitatea militară (UM) 01951 este fosta unitate de cecetare şi diversiune, din Buzău. Unul dintre ei, Adrian Vizireanu era şi arbitru de fotbal.

Cei doi militari români care şi-au pierdut viaţa în teatrul de operaţii din Afganistan, precum şi camaradul lor rănit grav, sunt din Buzău şi făceau parte din cadrul UM 01951, Forţele pentru Operaţiuni Speciale.

FOTO: Adrian Vizireanu, alături de camarazii de la UM 01951

Sergentul Adrian Vizireanu era şi arbitru de fotbal. El avea 36 de ani și era căsătorit. Locuia în cartierul Dorobanți unde își luase de curând un apartament.  Își suspendase activitatea de arbitru după ce a decis, în iarnă, să plece  în teatrul de operații, informează observatorulbuzoian.ro.

Lumea sportului buzoian este în stare de șoc după dispariția fulgerătoare a lui Adrian Vizireanu.

“Profund indureraţi am aflat de moartea neaşteptată a celui ce a fost Adrian Vizireanu (arbitru de fotbal). A plecat, lăsând în urmă tristeţe si durere. Transmitem sincere condoleanţe familiei îndurerate şi fie ca bunul Dumnezeu să-i odihneasca sufletul in pace. În semn de recunoştinţă şi respect, înaintea tuturor jocurilor din campionatele organizate de A.J.F.Buzau în perioada 08 – 15.05.2016, se va ţine un moment de reculegere în memoria fostului arbitru”, se arată într-un comunicat al AJF Buzău.

Plutonierul Iulian Dumitrescu era originar din localitatea Smeeni. El era căsătorit.

De asemenea, militarul rănit în Afganistan este originar din județul Buzău.

Tragdia din Kandahar

Doi militari au murit şi un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, 7 mai, ora 10.45, în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani.

În urma incidentului, celor trei militari de la forţele pentru operaţii speciale, care au fost răniți, li s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi au fost transportați imediat la spitalul militar cel mai apropiat. Din nefericire, plutonierul Iulian Dumitrescu şi sergentul Adrian Vizireanu nu au supravieţuit, iar starea militarului rănit este stabilă și urmează să fie transferat la un spital din Germania.

Forţe de elită

Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) sunt forţe special instruite şi dotate pentru executarea misiunilor specifice de cercetare specială, acţiuni directe şi asistenţă militară în ţară şi în teatrele de operaţii militare, având componente din toate categoriile de forţe ale armatei, se arată într-o descriere făcută de Forţele Terestre.

Structurile FOS sunt încadrate cu luptători selectaţi şi antrenaţi astfel încât să facă faţă efortului fizic prelungit, în medii solicitante din punct de vedere psihic, folosind echipamente specifice şi tactici adecvate. Operatorii FOS sunt luptători puternici, curajoşi, inteligenţi, rezistenţi la eforturi extreme fizice şi psihice, tenace, perseverenţi, agili, animaţi de spiritul perfecţiunii.

Gradul de risc ridicat, aspectul temerar este acoperit cu deprinderi temeinice de acţiune în spaţiul aerian, terestru şi maritime, prin capacitatea de paraşutare în condiţii speciale, înot şi scufundare, alpinism şi traversarea zonelor urbane. Ei sunt dotaţi cu elemente de armament şi echipamente performante, compatibile cu dotările structurilor similare ale statelor membre NATO, vehicule cu mobilitate şi protecţie deosebită, sisteme de comunicaţii radio/satelit, aparatură de vedere, observare şi orientare (ziua şi noaptea), echipamente de paraşutare de înaltă precizie şi echipamente de alpinism. Structurile de operaţii speciale îşi bazează puterea pe surpriză, viteză de acţiune, ingeniozitate, mobilitate, flexibilitate, înţelegerea mediului de acţiune din punct de vedere cultural şi lingvistic.