Dolarul a ajuns la cea mai scăzută cotă în rezervele oficiale valutare internaționale din ultimele două decenii în trimestrul al patrulea din 2022. Datele Fondului Monetar Internațional sunt îngrijorătoare pentru Statele Unite.
Datele Fondului Monetar Internațional (FMI) au arătat că dolarul a ajuns la cea mai scăzută cotă din ultimii 20 de ani în rezervele oficiale valutare internaționale în trimestrul al patrulea din anul 2022. Acest lucru s-a întâmplat atât din cauza rivalității cu China, cât și din cauza războiului din Ucraina. Această scădere este și o consecință a disputelor de la Washington privind plafonul datoriei SUA.
În același timp, comerțul internațional trece printr-un proces amplu de schimbare, perioadă în care yuanul chinezesc, rubla rusească și chiar dirhamul din Emiratele Arabe Unite au început să aibă un rol tot mai important. Cota dolarului american a scăzut la 58% în rezervele vulatare internaționale la finalul anului trecut. Această cotă este cea mai mică din ultimele două decenii și ajunge la nivelul celei din 1995.
Stephen Jen, CEO al Eurizon SLJ Capital Limited, a explicat că această schimbare a fost cauzată și de înghețarea a jumătate dintre rezervele în aur și valută ale Rusiei. Este vorba de 640 de miliarde de dolari. „Ceea ce s-a întâmplat în 2022 a fost o scădere foarte bruscă a cotei dolarului în termeni reali”, a declarat Jen. În acest context, Arabia Saudită, China, India și Turcia au început să se gândească serios la diversificarea către alte valute.
Tot mai multe țări au ales yuanul chinezesc
Tot mai multe țări au ales, în ultima perioadă, să își desfășoare tranzacțiile comerciale în alte valute decât dolarul. De exemplu, India a cumpărat petrol rusesc în ruble și țiței arab în dirhami din Emiratele Arabe Unite. De asemenea, China a ales să cumpere petrol, cărbune și metale rusești de aproape 88 de miliarde de dolari în yuan. În același timp, compania națională de petrol chineză și TotalEnergies din Franța au semnat un acord comercial pentru gaz natural lichefiat cu decontare în yuani.
În acest context, ponderea yuanului în tranzacțiile internaționale a crescut până la 7% de la aproape 0% în urmă cu 15 ani. Este important de precizat că dolarul încă este folosit în aproape 90% dintre tranzacțiile valutare globale, reprezentând aproape 6,6 trilioane de dolari în 2022. În același timp, aproximativ jumătate din datoria offshore este în dolari, iar 50% din tot comerțul global este facturat în dolari, potrivit Reuters.