EVZ prezintă în premieră absolută organigrama conducerii serviciului de contraspionaj al Ministerului de Interne, aşa cum arăta în iunie 1990. Ordinele executate de UM 0215 acum două decenii rămân marca autentică a filajului comandat de FSN în Piața Universității.
Înfiinţată pe 1 februarie 1990, unitatea militară cu indicativul 0215 (menit să identifice, într-o matematică conspirată, continuitatea cu vechile servicii: “a doua Direcţie a IV-a” devenise “02IV”) era o structură aflată în subordinea Ministerului de Interne şi avea ca obiectiv asigurarea protecţiei informative a personalului MI. “Doi şi-un sfert” reciclase personalul Securităţii Bucureşti, trecut iniţial în rezervă şi reactivat în februarie 1990 sub bagheta lui Gelu Voican Voiculescu. 178 din cele 275 de cadre care activau în aparatul central al UM 0215 în iunie 1990 lucraseră în Direcţia a IV-a a Securităţii (Contraspionajul militar). Decretul 100 contra legii Structura „doi şi-un sfert”, pe care Voican Voiculescu o imagina pe 21 ianuarie 1990, într-o notă trimisă direct lui Ion Iliescu, ca fiind „nucleul unui viitor sector special necesar şi util guvernului”, funcţiona în baza Decretului 100 emis de CFSN pe 7 februarie 1990. Articolul 5 al acestuia stipula ca „ministrul de Interne raportează direct şefului statului asupra activităţilor (n.r. monitorizate) şi prezintă propuneri concrete de acţiune, inclusiv derogări de la legile în vigoare, justificate de raţiuni de stat”. Cu alte cuvinte, schema sutelor de informatori prinşi în reţeaua spionilor noii democraţii îi găsea la capătul celălalt al lanţului pe Ion Iliescu şi Petre Roman. EVZ prezintă în exclusivitate structura de conducere a UM 0215 – o unitate apărută înaintea Serviciului Român de Informaţii, cu opt direcţii de lucru şi un noian de secrete. Lista nu include două persoane: Florin Calapod, şeful „doi şi-un sfert” în iunie 1990 şi Vergile Andronache, unul dintre cei patru locţiitori ai acestuia. Ambii vor face subiectul unui material pe care “Evenimentul zilei” îl va publica mâine.
CLONELE DE LA INTERNE Zece nume şi douăzeci de ani de secrete
- Col. Dragomir Eftimie În luna iunie 1990, conducea serviciul Tehnică Operativă şi avea opt oameni în subordine. Astăzi, la 78 de ani, e acţionar într-o firmă de familie: împreună cu fiica sa şi cu soţul ei, deţine o companie de brokeraj, Asig Broker S Group, înfiinţată în 1992.
- Col. Dan Aurel Încadrat în UM 0215 la conducerea serviciului Filaj Investigaţii, îi raportă direct şefului unităţii din acea perioadă, colonelul Florin Calapod. În subordinea lui a activat până în 1993 şi omul de fotbal Gigi Neţoiu, în hainele ofiţerului Niţescu.
- Col. Dumitru Derscanu A condus patru ani serviciul Protecţie IGP din cadrul UM 0215. În 1994, a fost încadrat în Inspectoratul General de Poliţie. Ajuns la gradul de chestor, s-a apucat şi de afaceri. În 2004 figura ca acţionar în compania Zodrac System, axată pe lucrări de instalaţii electrice. Azi, împarte cu soţia sa acţionariatul firmei DMV Real Distribution. În paralel, este vicepreşedintele secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor. Surse EVZ susţin că în perioada februarie – iunie 1990 la el ajungeau informaţiile strânse de ofiţerii „doi şi-un sfert” care activau în Valea Jiului. Grupate în rapoarte de activitate, datele despre „starea de spirit a minerilor” erau dirijate, prin Calapod, către Iliescu şi Roman.
- Col. Ion Marica Şef al sectorului Protecţie MI. Încadrarea lui a fost contestată pentru că înainte de 1990 se ocupase cu filarea liderilor partidelor istorice, dar Marica a promovat graţie relaţiei de prietenie pe care o avea cu Calapod şi cu o serie de generali de armată din anturajul acestuia.
- Col. Dumitru Ionea În iunie 1990 figura ca şef al serviciului Protecţia cadrelor din Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Ulterior, a fost transferat la Cancelaria Ministerului de Interne. A devenit jurist şi în urmă cu şase ani a lansat împreună cu Pavel Abraham cartea „Poţi să fii detectiv particular”. Când Dumitru Ionea a fost încadrat în UM 0215, fosta lui soţie, Florica Dumitrescu Ionea, era deputat FSN. După 1992, ajunsă parlamentar PDSR, a fost numită de Ion Iliescu ambasador în Finlanda. Rechemată în ţară de Emil Constantinescu în ziua de Crăciun a anului 1996, Florica Ionea lucrează acum la Camera Deputaţilor, la direcţia Cercetare şi Documentare.
- Col. Ionel Iosef A primit la înfiinţarea UM 0215 postul de şef al serviciului Pompieri Militari. Adus în unitate la recomandarea lui Victor Atanasie Stănculescu, nu a fost privit cu ochi buni de subalternii lui Calapod. Venirea lui Doru Viorel Ursu în locul lui Mihai Chiţac (demis de la conducerea Ministerului de Interne în seara de 13 iunie 1990) i-a consolidat iniţial poziţia lui Iosef. Lucrurile au degenerat însă când colonelul a dirijat o operaţiune de filaj care îl avea ca ţintă chiar pe Ursu. Informat de „iniţiativa” lui Iosef, noul ministru de interne l-a trecut imediat în rezervă. Ulterior, a intrat în afaceri private. A devenit detectiv particular şi în 2005 a pus bazele companiei de pază şi protecţie SSP Guard Grup.
- Col. Florin Dascălu Fost cadru activ al Direcţiei a IV-a Contraspionaj Militar, a primit cireaşa de pe tortul „doi şi-un sfert”, şefia secţiei Ofiţeri Conspiraţi, care se ocupa de cele mai „sensibile” acţiuni şi avea cele mai instruite cadre. După ce a fost trecut în rezervă în 1992, a lucrat o perioadă la fostul hotel Dorobanţi.
- Col. Viorel Harosa Înainte de 1989, Viorel Harosa a fost profesor şi a lucrat o vreme la Editura Meridiane. Dintre cei patru adjuncţi ai unităţii, el era singurul provenit din domeniul civil. Suspiciunile cu privire la activitatea conspirată a lui Harosa, înainte de 1989, n-au fost niciodată confirmate. Totuşi, pe 2 februarie 1990 a fost angajat cadru activ cu gradul de colonel şi a devenit locţiitorul lui Calapod. Opt luni mai târziu, a fost mutat la Direcţia de Cultură, Sport şi Presă din Ministerul de Interne. În iunie 1991 a fost trecut în rezervă. Astăzi s-a retras la munte, lângă Râşnov.
- Col. Viorel Tache Consilier al lui Gelu Voican Viculescu, a fost unul dintre creierele controversatei unităţi. Într-o notă secretă trimisă pe 21 ianuarie 1990 de Voican lui Ion Iliescu, Tache era prezentat ca fiind un om indispensabil atât noilor structuri informative, cât şi CFSN-ului. Cu toate acestea, nu a stat mult la conducerea UM 0215. Pe 31 octombrie 1990 a fost trecut în rezervă prin demisie şi s-a apucat de afaceri. S-a numărat printre clienţii defunctei Bancorex, de unde a împrumutat 12.500 de dolari. Soţia lui, Virginia Tache, i-a fost colegă de breasă, fiind cadru activ în Ministerul de Interne. Apoi, a preluat ilegal o fostă fermă de porci de la Stoeneşti, lângă Caracal, şi a fost dat în judecată de proprietarii compexului agricol. După un proces care a durat peste cinci ani, dublat de un rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti care arăta abuzurile şi presiunile la care i-a supus pe adversarii săi – Marian şi Doina Stancu –, Tache a fost obligat să părăsească terenurile ocupate abuziv.
- Col. Valer Pistol Şeful departamentului Penitenciare din UM 0215, a fost transferat în 1991 la Ministerul de Justiţie. Aici a lucrat tot în domeniul informaţiilor, fiind un om de bază al defunctului Serviciu Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA). A decedat la începutul anilor 2000.
MÂINE ÎN EVZ Se deschide cutia Pandorei Mâine, în partea a doua a serialului dedicat implicării UM 0215 în reprimarea Pieţei Universităţii, puteţi afla detaliile discuţiei purtate de EVZ cu fostul colonel Vergile Andronache. Adjunct la “doi şi-un sfert” în perioada mineriadelor de acum douăzeci de ani, Andronache e primul şef al controversatei unităţi de contrainformaţii care acceptă să vorbească despre ordinele executate de agentură în zilele fierbinţi în care Ion Iliescu îşi consolida puterea prin „bunăvoinţa” minerilor.